VIDEO Vlad Măcelaru, de la startup-uri și viziere pentru doctori, la mașini: primul showroom de Tesla din România - Teslounge

Vlad Măcelaru a cofondat în trecut startup-ul ClarK, iar ulterior a ajutat zeci de mii de doctori să aibă viziere de protecție în timpul pandemiei, ca parte a proiectului viziere.ro. Astăzi am vorbit cu el din postura de director de marketing și vânzări la Teslounge, primul showroom de Tesla din România și am vrut să aflăm povestea din spate.

Teslounge nu e doar primul showroom Tesla din România, ci aparține unui finanțator de modele Tesla, care-ți permite să le iei în leasing financiar și să primești și asigurare și alte servicii pentru mașina ta.

În momentul de față clienții pot comanda Tesla doar de pe site-ul oficial și plătesc toată suma. Nu prea ai cum să faci rate pentru Tesla, iar Teslounge vrea să rezolve acest lucru. Au fost lansați în 2019 în Budapesta ca un finanțator pentru mașini Tesla și se dezvoltă inclusiv cu showroom și asistență tehnică.

Vlad Măcelaru a fondat ClarK în 2018, iar apoi s-a implicat în proiectul social viziere.ro, unde alături de mai mulți antreprenori au creat viziere pentru personalul medical aflat în prima linie în martie-aprilie 2020 și nu numai. A început la Teslounge din vara anului 2020.

„Am fost cooptat de un prieten în toată afacerea aceasta, știind că sunt pasionat de tehnologie. Avea nevoie de ajutor să pornească afacerea în România. Teslounge există deja în Budapesta din 2019 și este un finanțator de mașini electrice. Pe lângă asta, Teslounge are și două showroom-uri, unul în Budapesta și unul în București”, spune Vlad Măcelaru.

„La ClarK am încercat să facem ochelari cu realitate augmentată. Am migrat în zona de body cam, remote assistance și intervenții ghidate în teren. Nu am background în domeniul auto, dar Tesla e și o companie inedită. Vorbind de altă tehnologie, asta mă pasionează”, explică el trecerea de la un startup la Teslounge.

Showroom Tesla: Cum funcționează Teslounge

„Tesla nu lucrează cu dealership-uri. Mașinile Tesla se comandă de pe Tesla.com, dar în același timp Tesla nu are o prezență în România. Și în ciuda zvonurilor, eu nu cred că vom vedea un showroom și un service anul acesta în România. Noi finanțăm mașini electrice în regim de leasing financiar, urmează și leasing operațional. Omul vine în showroom, îi ofer consultanță, dotări opționale, facem un test drive, decidem care e cea mai bună mașină pentru el, plătește un avans de minim 10%. În baza avansului comandăm mașina”, explică Vlad.

„Mașina se livrează la 3 luni, un Model 3. Poți să o finanțezi pe o durată de 5 ani și dacă o iei de pe Tesla.com trebuie să o plătești integral și să o ridici tu din Olanda. Noi ne ocupăm de transport, de RAR, înmatriculăm mașina, când e gata de livrare vii și pleci cu ea pe roți de aici de la showroom”, mai spune acesta.

În cazul service-urilor, acum proprietarii Tesla trebuie să trimită mașina în Austria, dar se va deschide și un service oficial la Budapesta. Altfel, service-urile oficiale Tesla sunt deschise doar de către companie. Cu toate acestea, Teslounge vrea să rezolve și această problemă a proprietarilor și să ofere practic un serviciu de concierge.

„Dacă posesorii au o problemă cu mașinile, le aduc la noi, noi le reparăm, fie în Budapesta, fie în București, dacă vorbim de intervenții minore. Dacă trebuie trimise la Viena, suportăm noi costul transportului, trimitem noi mașinile la Viena. Ne ocupăm de tot d ela achiziție până la următorii 5-8 ani cât are mașina garanție”, spune Vlad Măcelaru.

„Noi în București am făcut parteneriat cu o rețea premium de service-uri unde intervenim asupra mașinilor pentru intervenții minore - tinichigerie, schimbat parbriz, niște elemente de suspensie. Orice ține de baterii, software, motoare și așa mai departe trimitem la Viena”, explică acesta.

Tesla doar pe comandă în minimum 3 luni

„Lucrăm pe comenzi. Pentru modelul 3 garantăm o livrare de 3 luni ceea ce e super ok. Iar modelele S și X acum așteptăm noile modele. Procesul e de comandă și aștepți o scurtă perioadă după ele”, explică directorul de marketing și vânzări Teslounge România.

„Avem niște oferte de finanțare competitive. Am creat asigurări care acoperă transportul mașinii la Viena de mai multe ori pe an. Suntem eligibili pentru Rabla Plus, putem accesa ecotichetul de 45.000 de lei, adaugi și Rabla Clasic, ajungi la 10.000 de euro. Facem dosarul, obții și un discount de 10.000 de euro la mașină subvenție oferită de Guvern. Putem să o finanțăm între 3 și 5 ani. După acești 5 ani mașina devine a ta. Mașina are garanție 4 ani, 8 ani garanție au motorul, trenul de rulare și bateriile”, explică acesta.

Prețul unei asigurări CASCO e undeva între 2.500 - 3.500 de euro și include transportul până la Viena de mai multe ori pe an dacă e nevoie.

Cei care vin în showroom pot vedea modelele 3, S și X în varianta Performance, un Model 3 2021 Refreshed, și în curând modelul Y.

Costul unei mașini electrice și service Tesla

„Dacă vorbim de costul de a deține mașina, un total cost of ownership la o mașină Tesla e net inferior față de o mașină pe combustie. Nu există revizii recomandate de producător, nu se consumă plăcuțe de frâne, nu plătești impozit, nu plătești parcare în centrul orașului, poți să o încarci gratis sau foarte ieftin de acasă. Mașinile Tesla își păstrează valoarea în decursul anilor. Peste 2 ani să aibă 90% din valoarea pe care ai dat-o astăzi”, spune Vlad Măcelaru.

De asemenea, infrastructura electrică devine din ce în ce mai dezvoltată și la noi. „Vestea bună e că vom avea un service oficial în Budapesta. Pe lângă infrastructura oficială cu Supercharger, infrastructura de încărcătoare pentru mașini electrice se dezvoltă chiar agresiv. Ca posesor de mașină electrică chiar pot să spun că te descurci. În orașele mari chiar și pe drumuri mai lungi ți se schimbă logistica. Dar nu am avut parte range anxiety sau lucruri de genul acesta. Vom avea în București, Pitești, Sibiu și Timișoara superchargere oficiale de la Tesla”.

Până acum, chiar înaintea de lansarea oficială a showroom-ului, Teslounge a vândut 20-25 de mașini Tesla și vor să dubleze numărul de Tesla din România.

„În 2020 au fost înmatriculate undeva la 50-60 de mașini Tesla în România, iar în total sunt peste 200 de mașini Tesla. Targetul anul acesta e să vând 300, să dublăm și încă un pic numărul de mașini Tesla din România. Showroom-ul nostru e cel mai mare din Europa Centrală și de Est”, spune Vlad Măcelaru.



Citeste si