- 6 Iunie 2019
VIDEO Laserul de la Măgurele: Avem o "minune". Ce facem cu ea? O discuție cu Marian Petrache, CJ Ilfov
Laserul de la Măgurele a început în 2006 și a fost construit aproape în totalitate, deși încă mai există conflicte pentru o zonă legată de radiațile gamma.
“Laserul propriu-zis este gata. Am ajuns la 10 petawați. Ca să vă dați seama ce înseamnă asta, toate centralele electrice la un loc fac mai puțină energie decât dezvoltă acest laser. Mai e de lucru la o linie cu raze gamma, a fost o discuție cu partenerii din Italia. Dar e în interesul Europei să aibă un gigant de genul acesta.”, a explicat în cadrul interviului video Marian Petrache.
Ce va fi rezolvat la Măgurele?Poate că oamenii se întreabă ce se poate face la Măgurele. De obicei răspunsul e că aproape orice.
“Când am vorbit prima oară cu Nicolae Zamfir, directorul Institutului de la Măgurele, mi-a zis că “cercetările de aici ne vor plasa la frontiera cunoașterii”. , explică Petrache.
“Ce lucruri vor fi rezolvate acolo? Marea problemă a centralelor nucleare, de exemplu, e tratarea reziduurilor. Laserul poate să trateze acest produs și nu va mai fi o problemă. În domeniul medical și în tratarea cancerului va fi foarte mult utilizat, dar și la tratarea documentelor vechi împotriva distrugerii cauzate de timp.”, a mai spus acesta.
Marea problemă e a transferului de la cercetare către viața reală, confirmă însă Marian Petrache.
Parcul Științific de la Măgurele, provocarea transferului tehnologic“Parcul Științific e o platformă în care aduci la aceeași masă mediul de cercetare, cel universitar și mediul antreprenorial. Parcul Științific se face în Ilfov, dar nu e al Ilfovului, ci trebuie considerat un bun național. E zona care poate să revoluționeze dezvoltarea economică în România. Fără transfer tehnologic nu poți să ai decât o dezvoltare dependentă de alții.”, a spus președintele CJ Ilfov.
Momentan parcul științific este în faza de după studiul de fezabilitate. “Noi am început cu Asociația Parcurilor Științifice Mondiale un studiu de fezabilitate să vedem dacă banii investiți au randament. După 5 ani de certuri cu Guvernul României, am făcut rost de teren, de 12-15 hectare de teren. Suntem în faza finală de discuții cu Banca Europeană de Investiții pentru că numai cu ei, în ciclul financiar următor, 2020-2027, putem să luăm banii de la Uniunea Europeană și să compensăm banii împrumut. Avem noi 15 milioane de euro. În maximum două luni dăm drumul la proiectare și la execuție.”, explică șeful județului Ilfov.
Dezvoltarea culturii antreprenoriale“Parcul Științific mai are un rost. Noi nu avem încă o cultură a antreprenoriatului. Parcul va dezvolta cultura așa cum trebuie. Vom avea un spațiu dedicat pentru oameni care vor fi selectați, vor intra în acest mediu, iar un an nu vor plăti nimic. Dacă după un an constatăm că antreprenorul face pași buni, îl mai lăsăm la jumătate de preț.”, a spus Marian Petrache.
Un alt scop este atragerea companiilor mari, dar și a cercetătorilor din toată lumea. “Vrem să dăm o altă înfățișare clădirilor, să nu mai fie griul ăla care ne aduce aminte de Cernobîil nu de o lume modernă.”.
Conferința care adună oamenii de știință la BucureștiPoate că-n mijlocul dezbaterii politice din ultimii ani uităm și de proiectele importante din România. Laserul de la Măgurele e esențial pentru dezvoltarea zonei. Din acest motiv, pe 12 iunie, la București se va organiza conferința “Science meets Regions”.
Oameni de știință din Europa, experți și reprezentanți ai autorităților locale se reunesc la București, la conferința Science meets Regions, pentru a discuta despre modul în care deciziile politice pot fi fundamentate pe cercetarea științifică.
În cadrul conferinței Science meets Regions va fi prezentat un studiu științific privind potențialul de dezvoltare al orașului Măgurele. Obiectivul este transformarea localității într-un smart city, având la bază politici publice fundamentate pe rezultatele cercetării științifice.
Evenimentul, organizat împreună cu Joint Research Center, adică un fel de minister al cercetării la nivelul Comisiei European, vrea să fundamenteze câteva principii de viitor.
“80% din legislația europeană și 70% din fondurile europene se adresează direct subdiviziunilor naționale, orașelor și regiunilor. Dacă noi lucrăm la nivel european, invitând mediul academic și de cercetare, în stabilirea deciziilor noastre, mi se pare normal ca lucrul ăsta să ducă și mai jos, ca să eficientizăm banul public și întoarcerea către cetățean.”, a spus Marian Petrache.
El susține faptul că mediul de afaceri trebuie să se implice mai mult. “Mediul de afaceri trebuie să înțeleagă că dacă vrea să-i fie bine, administrația trebuie să se facă într-un anume fel. Adică să nu mai stea la distanță. Nu trebuie să devină oameni politici, ci să fie parte activă a fenomenului, să nu mai stea pe margine. Bucureștiul și zona din jur au 50% din institutele de cercetare și din universitățile din țară, dacă noi nu o facem, cine să o facă atunci?”