Marketing Mindset - turneu de marketing cu Alex Dona în toată țara. Te întâlnești cu el și la tabăra Startup Your Life

Orașele mici nu au atât de multe șanse de a afla secretele marketing-ului ca în orașele mari. Marketing Mindset e un turneu de workshop-uri organizat de Alex Dona care va începe pe 8 aprilie în Constanța.

Am vorbit cu Alex Dona, speaker și la tabăra de antreprenoriat Startup Your Life între 23 și 26 mai, despre motivele pentru care a lansat această serie de workshop-uri.

Prima serie de evenimente va fi în luna aprilie, în Constanța, Suceava, Târgu-Mureș, Bistrița-Năsăud și Baia Mare, dar scopul e ca până la finalul anului să ajungă în 22 de orașe mai mici din toată țara. Timp de o zi participanții pot afla despre cum să facă o strategie de marketing și cum să gândească promovarea, chiar dacă au un buget mic.

"Eu cred că foarte multe idei bune vin din frustrări. Te duci la o grămadă de conferințe în care ai alocate 45-60 de minute în care nu apuci să-i dai omului tot know-how-ul. Pleci de acolo întotdeauna frustrat. Nu apuci să dai tot ce poți ca speaker și, în 99% din cazuri se vorbește de bugete de un milion jumate - 2 milioane de euro, când în sală sunt oameni care au probabil bugete de maximum 100.000 de euro.", a spus Alex Dona în interviul video acordat pentru start-up.ro.

"Vom avea în jur de 3-4 ore, depinde de grup și de discuție, pentru că-mi place să discut cu sala, decât să perorez eu non-stop. Vom avea 3-4 ore în care trecem prin: care e importanța brandingului, cum îți găsești clienții, cum îți observi afinitatea clienților față de business, canale de promovare, dacă-ți sunt utile și care sunt potrivite, comunități.", a mai spus Alex.

Poți urmări tot interviul video în clipul de mai sus sau poți citi transcriptul interviului în rândurile de mai jos.

Ca să te înscrii la Marketing Mindset în cele cinci orașe menționate, dă click aici și intră pe site ca să rezervi locul. Sunt 30 de locuri pentru fiecare sesiune, dar în cazul în care vor fi mai mulți participanți, se va organiza încă o ediție.

Dacă vrei să vii la tabăra de antreprenoriat Startup Your Life, unde-l întâlnești și pe Alex Dona, pentru 4 zile de training intens și distracție antreprenorială, poți să te înscrii aici. Avem Early Bird până pe 15 aprilie.

---

Ai anunțat un turneu de workshop-uri de marketing, numit Marketing Mindset - cum și de ce?

Au fost anunțat 5 orașe, dar obiectivul meu e să ajung în 22-23 de orașe. Nu-i mai zic turneu, îi zic turnir.

Eu cred că foarte multe idei bune vin din frustrări. Te duci la o grămadă de conferințe în care ai alocate 45-60 de minute în care nu apuci să-i dai omului tot know-how-ul. Pleci de acolo întotdeauna frustrat. Nu apuci să dai tot ce poți ca speaker și, în 99% din cazuri se vorbește de bugete de un milion jumate - 2 milioane de euro, când în sală sunt oameni care au probabil bugete de maximum 100.000 de euro.

Tuturor ne place Lamborghini, dar în final și cu Loganul îți faci treaba dacă asta-ți permiți.

Eu vreau să mă duc pentru că am tot mers la o grămadă de conferințe și am văzut potențialul de antreprenoriat, am văzut câtă inițiativă există. Vreau să vorbim foarte aplicat despre afacerile lor, cum le promovezi, care sunt canalele de promovcare, concret ce poți să faci a doua zi ca business-ul să meargă mai bine.

Ai ales intenționat orașe mici? Sunt orașe unde de obicei nu vezi evenimente.

Suntem atât de aroganți și infatuați cei din orașele mari, încât ignorăm complet aceste comunități. Pentru că de multe ori sunt comunități antreprenoriale fabuloase. Știu o grămadă de oameni, cu o grămadă de idei, care fac o treabă extraordinară din orașe mici. Mai ales acum în epoca internetului.

Cum se va desfășura concret workshop-ul la fața locului?

În primul rând să ne distrăm. Eu cred că oamenii rețin mai bine când se implică, se distrează, fac niște asocieri cognitive care să le placă.

Vom avea în jur de 3-4 ore, depinde de grup și de discuție, pentru că-mi place să discut cu sala, decât să perorez eu non-stop. Vom avea 3-4 ore în care trecem prin: care e importanța brandingului, cum îți găsești clienții, cum îți observi afinitatea clienților față de business, canale de promovare, dacă-ți sunt utile și care sunt potrivite, comunități.

Marele avantaj al antreprenorilor mici față de firmele mici e că au clienți mai puțini. Ai o șansă în plus de a te lega de ei, de a ți-i apropia de business. Trecem prin marketing afiliat, prin influencer marketing, când este util? Vorbim de media generalistă, ce înseamnă un ad? În 3-4 ore vom trece printr-un basic knowledge de marketing.

La finalul workshop-ului un antreprenor din Constanța care vine pe 8 aprilie cu ce ar trebui să plece? Avem pretenția să știe marketing sau să știe ce să ceară?

Noi avem norocul că lucrăm din București. Sunt oameni care sunt angajați pe postul de marketing și care nu știu marketing. Un antreprenor trebuie să și centreze și să dea cu capul.

În multe orașe mici nu există agenții de marketing. E câte un pafarist care a lucrat într-un oraș mai mare în PR și se întoarce în orașul natal și-i taxează pe oameni cu o grămadă de bani și le livrează mizerii. Am văzut cazuri. Măcar vreau ca participanții să știe ce să ceară sau ce să facă dacă sunt puși să le facă chiar ei. Dacă după a doua zi business-ul e cu 1% mai bun, mi-am făcut datoria.

Numele nu e ales întâmplător. Marketingul e un mindset. Degeaba ai cel mai bun produs, dacă nu-l comunici corespunzător.

Costurile marketing-ului - la ce ar trebui să se aștepte un antreprenor din provincie?

Noi trebuie să facem ca în orice strategie de marketing și să ne setăm niște KPI reali. Unde investesc 100 de euro ca să fie benefic pentru business-ul meu? Nu te poți aștepta ca după ce investești 100 de euro să crești business-ul de 3 ori.

E mișto să te uiți la ăia mari, dar ca să înțelegi trendurile. Încearcă să înțelegi de ce a făcut acel lucru, dar nu replica, pentru că nu ai forța necesară.

Ai exemple de campanii de marketing făcute cu buget mic și care au avut impact?

5 to Go cu Starbucks. A rupt. Aia nu e o campanie locală. Aia s-a viralizat instantaneu. Banca Transilvania a folosit același principiu cu ING Bank.

Comunicarea se face cu bani, cu muncă și cu implicare. Oricare din astea două poate să lipsească. Dar dacă lipsește, celelalte două trebuie să exceleze. 5 to Go nu a investit enorm, dar le-a adus o viralitate extraordinară.

Cât de mult contează calitatea pentru un marketing făcut cu buget redus? Și cât de mult contează viralitatea?

Toți încearcă să găsească acea capacitate de viralizare și să o replice. Contează să fii viral, dar nu este suficient.

E foarte ușor să faci chestii virale în social media, dacă te ajută în business. Exemplul cel mai bun sunt oamenii de la Lugera, care au niște postări hilare și amuzante. Dacă intri pe pagina lor de Facebook și te uiți la postările legate de business-ul lor efectiv, 3 like-uri, aceleași, mereu. Atunci te ajută cu adevărat? E bine pentru branding. Mai multă lume știe de Lugera, dar care e impactul real pe business?

E foarte mișto să fim funny și virali, dar avem taxe și salarii de plătit.

De ce tocmai aceste orașe?

Am avut noroc că am fost chemat la o grămadă de conferințe prin țară. Dincolo de asta am noroc și cu partea mea de ONG-ist. Eu sunt parte din câteva organizații, cum ar fi JCI, atunci știu oameni în toate orașele. De la București mi-ar fi imposibil. Ei mă ajută enorm cu locul, voluntari, astfel încât eu să pot să fiu în turneu.

Luna aprilie e un test. Am doar 5 evenimente în aprilie. Sunt și un pic în teste. Am în prima săptămână două evenimente, în a doua săptămână am Târgu Mureș, Bistrița și Baia Mare în 3 zile consecutive.

Mă bucură succesul pe care deja îl inregistrează. Vom continua programul, de exemplu rețele de mall-uri care vor să cumpere proiectul pentru clienții lor din mall-uri.

La câți oameni te aștepți pe ediție?

Noi vom limita. Optim pentru mine ca să lucrăm aplicat vor fi 30 de oameni. După partea de teorie vor fi exerciții, în care lucrez cu ei și vreau să explicăm de ce am ales acel lucru. Așa ne intră în cap. Vom avea ulterior și partea de wine networking, că așa e frumos după o zi de muncă să stai la un vin.

Dacă văd că sunt 50 de oameni interesați într-un oraș, prefer să fac două sesiuni de câte 25 de oameni.

Cât costă?

Am avut noroc cu sponsorii, Medlife, Samsung, FAN Courier, Danone, Vinarte și 2Performant. Datorită lor și datorită susținerii lor pe logistică și pe financiar îmi permit să-l vând foarte ieftin. Tot modulul costă 150 de lei, Early Bird e 120 de lei.

În orașele mici 150 de lei au altă greutate.

Ce vrei tu de la cei care participă?

Să învăț, să-i cunosc, să iau pulsul. Sunt unul din oamenii de comunicare care are cel mai realist și cel mai bun puls al țării în momentul de față. Îmi dau seama că vreau să știu mai mult. Scopul meu va fi ca la sfârșitul anului să fim o comunitate de 750 de antreprenori sau de oameni interesați de antreprenoriat și comunicare.



Citeste si