VIDEO Primele impresii cu Samsung Galazy Z Fold 3 și Galaxy Z Flip 3. Telefoanele pliabile sunt aici ca să rămână

Samsung Galaxy Z Fold 3 și Samsung Galaxy Z Flip 3 sunt pliabilele de generație nouă ale sud-coreenilor. Au fost lansate astăzi în România, iar noi am avut un prim contact cu ele.

Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube pentru a vedea video-urile în avanpremieră și alte review-uri la jocuri sau dispozitive abia lansate. 


Atunci când au apărut cele două telefoane de la Samsung au schimbat modul în care ne uităm la smartphone-uri. Dar prima generație a fost, din punctul meu de vedere, experiementală. Au fost terminale care demonstrau că se poate, dar erau la început de drum. Dacă Flip, device-ul mai mic și care se pliază vertical, a sărit un an și astăzi e, de fapt, a doua generație, Fold a avut și un număr „2”.

Iar anul trecut îl numeam „regele cu o coroană de plastic”. Însă se putea vedea deja evoluția. Fold 3 și Flip 3 din 2021 sunt telefoane deja mature, care nu se mai simt ca experimente. Fold e un device de business și lifestyle puternic, un înlocuitor pentru gama Note, iar Flip e un dispozitiv ce poate fi ușor pus în buzunarul pantalonilor, în poșetă și poate deveni un accesoriu de lifestyle de excepție.

Noi am pus mâna pe aceste două telefoane și odată cu prezentarea lor oficială putem să vă oferim prima noastră impresie. Clar nu definitivă, dar măcar informată.

Design Samsung Galaxy Z Fold 3 și Samsung Galaxy Z Flip 3

Galaxy Z Fold 3 e un device care păstrează aceeași linie ca la generațiile precedente, dar o rafinează. Telefonul are o grosime de 16 milimetri în zona cea mai groasă și 14.4 milimetri în zona subțire atunci când este pliat. Deși grosimea e asemănătoare cu cea de la generația anterioară, unghiul de închidere e mai elegant și balamaua arată mai bine. Telefonul are și o greutate un pic mai mică decât generația anterioară, adică 271 de grame față de 282 de grame. Deși îl simți în continuare ca pe e un terminal greu, e potrivit.

În partea din spate ai camera triplă, iar pe partea din față ai ecranul secundar. Hai să-i zicem ecranul TikTok, pentru că nu vorbim de un ecran mic, ci de unul foarte capabil și vertical, care are 6,2 inci, dar despre el un pic mai încolo. Pe ecranul „Copertă”, cum îi zice Samsung, ai și o cameră de selfie, ca să nu deschizi telefonul să faci poze bune.

Odată ce ai „întins” telefonul sau l-ai „despăturit” cum am putea spune, ești primit de ecranul de 7,6 inci, 22.5:18, o orientare relativ ciudată, un ecran luminos ce ascunde o a doua cameră de selfie. PE margini a rămas rama tradițională pentru Fold, dar ea este mult mai discretă anul acesta și se potrivește foarte bine. Eu am tot folosit expresia „cheder”, dar nu cred că mulți știu ce înseamnă. Dar rama a devenit discretă, plus că Samsung a pregătit o colecție de huse care arată relativ interesant.

E un device care nu arată stângaci și chiar dacă pe mijlocul ecranului vei vedea în continuare acea cută, simt că va deveni pur și simplu un feature cu care ne vom obișnui în anii ce urmează până când la un moment dat va dispărea.

Fold 3 e business, e serios, odată ce pui husele pe el nu mai e doar un gadget, e un accesoriu foarte serios. Husele sunt interesante, din piele, iar unele au suport și pentru S Pen, o noutate pentru anul acesta despre care vom mai discuta.

Cum e Flip? Hai să vedem.

Z Flip 3 e dispozitivul pliabil de buzunar. E în stilul acelor telefoane pe care le aveam sau le invidiam când eram mai mici și nu știam că vor exista smartphone-uri. Dispozitivul e unul destinat celor care sunt interesați de stil, celor care nu vor să aibă un telefon imens în buzunarul de la sacou sau în poșeta de eveniment.

Pliat telefonul are o înălțime de 86,4 milimetri, iar când este deschis 166 de milimetri. Greutatea sa e de 183 de grame. Vedem direct o cameră dublă și un ecran foarte mic, de 1,9 inci, un ecran unde poți vedea câteva notificări, calendarul, poți lansa un voice recording sau chiar să deschizi camera pentru un selfie.

Telefonul e realizat pe spate din sticlă Gorilla Glass Victus și vine în mai multe nuanțe de culoare, unele absolut spectaculoase, cum sunt cele mov sau crem. E rezistent la apă și e înconjurat de o ramă și de o balama de aluminiu.

Odată deschis telefonul are un ecran de 6,7 inci foarte înalt, o orientare 22 pe 9, iar ecranul ascunde și o cameră frontală. Grosimea sa e de 17,1 milimetri în cel mai gros punct al balamalei și 15,9 milimetri în partea cea mai subțire.

Dacă ar fi să împărțim telefoanele acestea în două categorii, Fold 3 e dispozitivul de business, ultra flagship, în timp ce Flip este în zona de lifestyle flagship. Mi se pare un dispozitiv superb, culorile vii se asortează excelent, îl poți pune într-o poșetă mică, într-un buzunar discret. Flip e dispozitivul mai tineresc, în timp ce Fold 3 e mai mult pentru melancolicii după un PDA serios.

Dar dincolo de faptul că arată mult mai bine dispozitivele de anul acesta ele sunt și foarte puternice, cu un avantaj pentru Fold 3, normal. Și chiar dacă nu am apucat încă să le testăm mai mult, hai să vedem ce știu să facă la nivelul ecranelor, dar și ce performanțe tehnice au.

Ecran și performanțe tehnice

Samsung Galazy Z Fold 3 are un ecran „Copertă” de 6,2 inci HD+ Dynamic AMOLED cu o rată de refresh de 120 de hz. E impresionant, mai ales dacă vom compara cu celelalte generații de la Fold, mai ales prima, unde ecranul era mai glumă așa. Acesta e practic un ecran solid, de sine stătător, care poate fi folosit fără nicio problemă în mare parte a zilei fără să fii nevoit să depliezi telefonul.

Ecranul principal are 7,6 inci și are o rezoluție QXGA+ de 2208 x 1768 de pixeli și o rată de refresh de 120 de Hz. Se simt solid, „sticlos” am putea spune, e foarte rapid și are o luminozitate excelentă. Poate fi un ecran foarte bun pentru a împărți task-urile, pentru a avea diferite funcții deodată pornite sau dacă vrei să analizezi un tabel din Excel, de exemplu. E mișto și pentru Netflix sau YouTube, să zicem, dar problema e faptul că majoritatea conținutului nu e potrivit pentru acest ecran, așa că vei avea două margini negre imense sus și jos. Iar dacă faci „pinch to zoom”, ca să pui video-ul pe tot ecranul nu vei mai vedea mare lucru.

Telefonul are procesorul Snapdragon 888 5G pentru performanțe de top, 12 GB de RAM și 256 sau 512 GB stocare. Bateria e motiv de îngrijorare, deși e mare față de cele de pe telefoanele tradiționale, 4.400 de miliamperi, dar la această dimensiune s-ar putea să fie doar de o zi, dacă mai adaugi și 5G-ul în joc.

Pentru că Fold 3 e practic înlocuitor de Galaxy Note, are suport pentru S Pen, stylusul de la Samsung. Dar, atenție, recomandarea Samsung e să nu folosești stylus-uri mai vechi, pentru că acelea au vârful mai subțire și pot deteriora ecranul lui Fold. Pentru acest telefon există S Pen Fold Edition, care are un vârf un pic mai gros și care este vag retractabil, astfel ca atunci când apeși să nu strici ecranul. E încă tehnologie ... fină, deci să ai grijă dacă vei cumpăra acest telefon cu S Pen.

Pentru acesta din urmă, care e și mai mic față de celelalte, există și o husă specială în care să-l pui. Face terminalul destul de mare, dar e un plus de productivitate.

Samsung Galaxy Z Flip 3 are 8 GB de RAM ca anul trecut, dar vine în două versiuni, de 128 de GB și 256 de GB, acest lucru fiind un avantaj pentru cei care nu vor să dea prea mulți bani pe dispozitiv.

Procesorul din interiorul său este un Snapdragon 888 5G la 5 nanometri, un procesor foarte puternic și care va rezista atât în gaming, cât și la browsing și multitasking.

Bateria are 3.300 de miliamperi și nu mă aștept să aibă performanțe uluitoare de zi cu zi, dar avantajul ar fi că poți folosi ecranul secundar ca pe un fel de ceas inteligent, unde să vezi notificările și apelurile fără să deschizi ecranul principal.

Ecranul principal al lui Z Flip 3 are 6,7 inci și este Full HD+ Dynamic AMOLED cu orientare 22 pe 9. Rata de refresh e de 120 de Hz, ceea ce mi se pare spectaculos. Deja am zis că e o condiție obligatorie pentru orice telefon de top în momentul de față.

În folosire ecranul pare solid, nu se mai simte de plastic, e foarte luminos, singura problemă pe care o pot identifica e faptul că e un pic mai lucios decât un ecran obișnuit, deci în soare s-ar putea să ai probleme.

Ecranul secundar e mai mult la nivel de accesoriu, un loc unde să citești notificările și să poți să vezi câteva elemente de productivitate. Are 1,9 inci, e mai mare față de cel de la prima generație, care avea doar 1,1 inci și se vede foarte bine.

Unde Samsung a îmbunătățit teoretic lucrurile e când vine vorba de camerele foto. Hai să le trecem în revistă pe scurt.

Camere foto

Samsung Galaxy Z Fold 3 are o cameră triplă pe spate. Camera principală are 12 megapixeli și un F 2.2 și e ultra wide. Mai avem o cameră wide de 12 megapixeli cu dual pixe, autofocus și stabilizare optică a imaginii. De asemenea, Samsung a dotat telefonul și cu o cameră telephoto de 12 megapixeli cu F2.4 și 2X zoom optic.

Camera de pe ecranul Copertă are 10 megapixeli și oferă un unghi wide. De asemenea, mai avem o cameră sub dislplay de 4 megapixeli pentru selfie-uri sau videoconferințe. Acesta e un feature nou și interesant, pentru că această cameră e aproape ascunsă. Hai să o spunem drept. Nu e perfect ascunsă, dar e tehnic sub display. Când ecranul e pe alb vei vedea un cerc în acea zonă cu o textură cadrilată, iar când ecranul e pe negru camera abia se vede.

Primele impresii au fost rezonabil de bune, cu rezultate interesante, dar va trebui să mai testăm înainte să ne dăm cu părerea ca și cum am ști.

Z Flip are mai puține caracteristici de top la camere, dar acestea nu dezamăgesc. Pe spate camerele pot fi folosite și pentru selfie-uri atunci când terminalul e pliat. Avem o cameră de 12 megapixeli ultra wide și una wide tot de 12 megapixeli. Practic, când ai telefonul pliat poți deschide camera și să vezi un preview pe micul ecran. Camera frontală are 10 megapixeli.

Înainte de concluziile finale de obicei noi punem punctele pro și contra. Dar de data aceasta, pentru că vorbim de un hands on și am avut la dispoziție aproximativ o oră ca să ne facem o impresie, voi trece în revistă câteva detalii despre cele două telefoane pliabile de la Samsung.

Câteva impresii despre Samsung Galaxy Z Flip 3 și Galaxy Z Fold 3 după un prim hands on
  • Galaxy Z Fold 3 pornește de la 9.300 de lei, iar versiunea de top ajunge la 10.450 de lei. Galazy Z Flip 3 pornește de la 5.500 de lei și ajunge la 6.100 de lei. Sunt în continuare telefoane scumpe și din discuțiile cu reprezentanții Samsung de la nivel global, prețul va rămâne o diferență față de modelele tradiționale și anul trecut, altfel ar trebui făcute compromisuri.
  • Fold 3 e un dispozitiv de business foarte serios. Meniul de multitasking în aplicații precum Excel sau Word e foarte interesant, poți consuma multimedia bine pe el și se potrivește pentru a ieși în evidență.
  • Flip 3 e un dispozitiv pentru cei care vor telefoane mai mici, mai stilate, e un accesoriu de lifestyle inclusi pentru tineri.
  • Chiar dacă se mai vede o dungă pe ecran de la pliere, după 3 ani de văzut telefoane pliabile deja aceasta nu mai este un inconvenient. E pur și simplu acolo și te obișnuiești rapid cu ea.
  • Ecranele pliabile au devenit serioase odată ce au 120 de Hz rată de refresh.
  • Nu e nimic pe care îl poți face pe un telefon normal pe care să nu-l faci pe un telefon pliabil.
  • Dacă ai un telefon ca acesta vreo 3 zile te obișnuiești foarte rapid cu el.
  • Samsung a adus numeroase huse interesante pentru aceste dispozitive, un avantaj pentru a le pune în mâinile câtor mai mulți utilizatori.
  • Se conectează cu noile căști Samsung Galaxy Buds 2 care au fost îmbunătățite și care se conectează acum și mai bine la un PC cu Windows.
  • Găsești numeroase telefoane care sunt „la fel de bune” și „mai ieftine”, dar cred că la a treia generație, Fold 3 e un dispozitiv flagship care merită banii pentru cei care vor să plătească atât.
  • Nu sunt dispozitive la fel de sensibile ca generațiile anterioare, rezistă la apă și la praf, au un aluminiu mult mai solid.
Concluzie

Ce pot spune după prima impresie cu Fold 3 și Flip 3? Ei bine, nu mai sunt telefoane experimentale. Samsung a ajuns la o primă maturitate cu aceste terminale și ele se poziționează bine în zona unde era înainte Note. Da, sunt în continuare telefoane inaccesibile pentru mulți. Pot fi un înlocuitor de vacanță pentru un laptop sau o tabletă și dispozitive de productivitate în timpul zilei.

Personal, singurul lucru care mă oprește din a cumpăra un Fold sau un Flip e prețul. E drept că nu am dat niciodată mai mult de 4.500 de lei pe un telefon, deci nu sunt neapărat în publicul target. Dar dacă ești antreprenor, om de afaceri care vrea să impresioneze, un creator de conținut sau un om mereu pe drumuri, sunt alternative interesante.

Ca primă impresie pot să spun că da, telefoanele pliabile sunt aici ca să rămână. Nu vor dispărea, ci vor evolua. Dacă primul Z Fold era... ciudat, acum a devenit obișnuit, solid. Ceea ce au nevoie telefoanele pliabile e cumva contraintuitiv. Au nevoie să fie banale în ochii noștri. Inovatoare și banale. Iar Samsung începe să îndeplinească acest deziderat.

Știu că vor fi mulți care îmi vor spune în comentarii că am înnebunit, cum să dai 10.000 de lei pe un telefon. Dar hai să fim serioși, cei care-și permit dau mai mult pe o Tesla doar pentru inovație și coolness. Dai bani pe laptopuri de gaming și pe alte dispozitive scumpe. 



Citeste si