- 3 Februarie 2021
VIDEO TPS Engage, românii care au „rupt” internetul cu un ecran Gamestop în Times Square
Noi am vorbit cu Matei Psatta și Bogdan Savonea, adică doi dintre cofondatorii TPS Engage, startup-ul românesc care-ți permite să cumperi reclame pe panouri inclusiv în Times Square.
TPS Engage este un startup românesc care oferă o platformă digitală conectată la mii de ecrane digitale din întreaga lume unde companii de orice nivel sau persoane obișnuite pot achiziționa spațiu publicitar pe panourile stradale sau din clădiri pentru câteva ore sau 30 de zile.
Înainte de orice, trebuie să facem un mic background. Ca să știm despre ce vorbim.
Ce e saga Gamestop?Lanțul de magazine Gamestop a fost vizat de investitorii bursieri din Statele Unite care fac short selling, adică pariază pe faptul că acțiunile companiei vor scădea. Pe platforma socială Reddit, organizată în jurul subredditului /r/wallstreetbets, investitorii privați au decis să răspundă unei practici pe care au considerat-o imorale. Așa că au cumpărat acțiuni Gamestop pentru a forța creșterea valorii acțiunilor și pentru a periclita poziția fondurilor de investiții care se bazează pe short selling. Acțiunile Gamestop au crescut cu 1700%, deși acum încep să scadă la loc. Pe scurt, aceasta e povestea. Mai detaliat poți citi aici.
Ce s-a întâmplat cu panoul pus de un român, Matei Psatta, în Times Square?Matei este cofondator al TPS Engage, startup românesc ce oferă posibilitatea de a-ți seta digital publicitate pe ecrane din întreaga lume. Inclusiv Times Square. Matei a făcut un vizual de susținere pentru Gamestop, a plătit 18 dolari pentru câteva ore pe acel panou și a pus o poză pe Reddit. Povestea a devenit virală. Postarea e a doua din istorie Reddit ca popularitate, peste anunțul că Joe Biden e președintele SUA, iar povestea a apărut în New York Post, Business Insider și alte publicații internaționale de top.
Am discutat cu Matei Psatta, Chief Marketing Officer la TPS Engage și Bogdan Savonea, CEO TPS Engage, despre ce face startup-ul lor, despre campania din Times Square și planurile lor într-un interviu video relaxat pe care-l poți urmări mai sus.
Ce face TPS Engage, pe scurt?Mai întâi, am vrut să aflăm de la ei pentru cei care nu-i știu, ce face TPS Engage. „Am dezvoltat o platformă care e deschisă pentru oricine din lume să intre și să ia spațiu pe ecrane digitale cu care noi ne conectăm în intreaga lume, doar că într-un mod diferit, pentru că au opțiunea să-și cumpere de la o oră și asta le face extrem de accesibile”, a explicat Bogdan Savonea.
Astfel a putut Matei Psatta să ia un ecran cu 18 dolari în Times Square pentru câteva ore. TPS Engage oferă posibilitatea de a cumpăra ecrane digitale de la o oră până la 30 de zile și conținutul publicat acolo poate să reacționeze la diverși stimuli, inclusiv la trafic, vreme sau momentul zilei. De asemenea, companiile pot folosi datele clienților sau din aplicația lor pentru a personaliza reclamele.
TPS Engage a mai folosit ecranele pe care le are la dispoziție în Statele Unite pentru diverse campanii dedicate românilor, inclusiv campanii de 1 decembrie, campanii pentru gamerii din România sau pentru susținerea Simonei Halep la US Open.
Cum s-a născut fenomenul panoului din Times SquareVinerea trecută, Matei a făcut un vizual, s-a folosit de propria platformă și a achiziționat câteva ore în Times Square. Cum s-a întâmplat totul?
„Mult timp am fost ca majoritatea oamenilor „cizmarul fără cizme”. Aveam platforma asta care putea să facă atât de multe lucruri și-i învățam pe alții cum să o facă și nu o făceam noi neapărat. Am zis că ce modalitate mai bună de a arăta cât de ușor e decât să facem ceva contextual pe un subiect care era în mintea sau pe buzele tuturor. Iar povestea cu Gamestop și bursa era laitmotiv”, spune Matei Psatta.
„Am zis să rulăm pentru câteva ore o reclame și să vedem dacă putem să o transformăm într-un viral, oricât nu-mi place mie cuvântul ăsta. Am luat ecranul respectiv care era la noi în platformă și știam exact unde e și că e vizibil și e de photo opportunity, am făcut vizualul respectiv, am făcut niște poze cu el și în momentul de față billboard-ul acesta, postarea de pe Reddit, a devenit a doua cea mai populară postare de pe Reddit ever”, mai explică acesta.
Nu a fost prima campanie virală realizată și testată de Matei pe TPS Engage. La finalul anului trecut a făcut vizualuri pentru comunitatea vloggerului PewDiePie și utilizatorii de pe Reddit s-au întrebat chiar „câți bani are” pentru că pare scump ceea ce a făcut.
Dar nu e scump. Pentru panou a plătit 18 dolari.
„Cu 18 dolari cumperi surprinzător de multe, cele din Los Angeles sunt 20 și ceva de dolari. 18 dolari sună și este puțin, dar platforma îți oferă șansa să iei ce are sens pentru tine, pentru unii oameni are sens să cumperi o oră de 18 dolari să-i faci o poză și asta e tot, pentru mulți alții însă are sens să ruleze câteva ore în fiecare zi pentru o perioadă mai lungă. Dacă ești un brand local sau orice site de ecommerce, nu ai cu siguranță bugete să concurezi cu Coca Cola, dar să rulezi în fiecare dimineață, de 3 ori pe săptămână e ușor”, explică Matei Psatta.
Știm cu toții că nu putem trăi din virale, dar am fost curios să aflu care a fost impactul acestei campanii pentru TPS Engage, o campanie născută din folosirea unui subiect popular.
„E funny cum a început. Nu dădeam refresh. Sâmbătă seara când panoul rulase vineri, făcusem câteva poze și le postasem pe Reddit, dar nu pe /r/wallstreetbets, pentru că acolo există o funcție de automoderare și foarte mult conținut nu trece. E un influx masiv. Și nu trecuse postarea mea pe wallstreetbets, dar a preluat altcineva de pe un alt subreddit și a reușit să treacă de automoderare și la un moment dat a început să ne bâzâie telefonul non-stop cu un influx foarte mare de useri. Mulți pe secundă. Ceva se întâmplă. Am intrat și ne-am uitat că suntem cu un post care avea mii de like-uri în 20 de minute. Tipul care a reușit să posteze poza cu panoul în subredditul wallstreetbets pusese și în comentarii linkul către noi”, povestește Matei Psatta.
Site-ul a picat inițial, a fost restartat de echipa de development în 10 minute și a primit 40.000 de vizite pe secundă de la oameni care voiau să facă și cont, care făceau campanii.
Dar nu doar despre acest lucru e vorba, în urma viralității au fost contactați și de agenții din Statele Unite pentru că au văzut ce pot face pentru a discuta despre business.
TPS Engage în 2021Pe lângă acest moment, TPS Engage e un startup care e deja de câțiva ani pe piață, care au avut o investiție seed de un milion de dolari și sunt în căutarea primei investiții de tip Series A. Au ecrane digitale în peste 35 de piețe, iar majoriatea acestora sunt în Statele Unite, dar și în Europa de Vest, Australia, Dubai sau Asia.
„Avem unități premium, cum sunt cele din Times Square, dar și unele targetate în magazine de tipul Mega Image, până la totemuri pe trotuare și mall-uri. E o diversitate destul de mare”, spune Bogdan Savonea.
„Suntem de departe cel mai mare DSP care se concentrează pe Digital Out of Home strict, nu omnichannel. Asta a fost bine. În pandemie industria a căzut, pentru că nu au fost oameni pe străzi. Surprinzător, suntem printre puținele companii de OOH care nu am avut pierdere anul trecut. Nici nu am avut creștere, dar nu raportăm minus”, explică Bogdan poziția TPS Engage pe piață în momentul acesta.
2020 a fost un an greu, dar în 2021 vor să ajungă la cifra preconizată pentru anul trecut, adică 10 milioane de dolari cifră de afaceri.
În viitorul apropiat vor să închidă runda de finanțare Series A de câteva milioane de dolari, rundă amânată de pandemie până acum.
„Pe comercial vrem să începem să punem cât mai mult conținut pe ecranele pe care le avem pentru că sunt foarte multe în momentul de față. Dezvoltarea va fi mai mult pe zona de Statele Unite, secundar pe România. Asta ar fi prioritățile în mare”, vorbește Bogdan despre planurile TPS Engage.
Deși e un startup cu venituri stabile și business în mai multe țări, încă se luptă cu preconcepțiile despre ad tech, mai ales că investitorii tradiționali nu înțeleg foarte bine business-ul.
„Cu investitorii generaliști tradiționali sau care nu sunt foarte obișnuiți cu ieșitul din trendurile dictate de 2-3 fonduri de prin Silicon Valley e mai greu de explicat ce facem. Investitorii care au legături cu zona de media sau de real estate, merg foarte bine. Pentru cei din retail real estate e o sursă adițională de revenue, iar pentru cei din media avem un model unic pe piață”, spune CEO-ul TPS Engage.
În momentul de față TPS are 14 angajați, în România, Statele Unite, Dubai și Coreea de Sud și caută să angajeze developeri în România, dar și oameni pe zona de business development. În Statele Unite caută oameni pe comercial și marketing.
Cum funcționează TPS Engage și cine sunt clienții finaliTPS Engage nu deține ecranele pe care poate livra publicitate, ci lucrează prin platforme care le furnizează. Ei se conectează la platforma respectivă și primesc acces la tot inventarul de ecrane.
„Asta ne face cumva unici pentru că suntem singurii care putem lucra cu toate platformele de supply, având o poziție neutră”, spune Bogdan Savonea.
„Noi practic primim acces și sunt două moduri în care funcționează accesul. Fie e un deal privat pe care-l avem cu rețeaua și atunci nu trecem prin bidding, fie intrăm pe un deal de umbrela și bidduim împreună cu alte platforme pentru inventar. Avantajul nostru, noi făcând retail buying, avem 100% garantat că vom câștiga bidul în momentul în care bidduim pentru un spațiu sau o unitate”, mai explică acesta.
Clientul tradițional pentru TPS Engage poate să fie și o corporație sau un advertiser clasic care vrea advertising outdoor dinamic, unde pot folosi date publice sau datele lor, pentru mesaje mai adaptate. Iar totul este automatizat.
„Pentru companii mici și medii, depinde cum definim o companie mică și medie, că în America companie medie însemnă până în 20 de milioane de dolari, în România înseamnă altceva. Pentru genul ăsta de companii, beneficiul cel mai mare e faptul că pot să-și cumpere pe ore. Pentru unii poate fi interesant să cumperi câteva ore și să folosească acest lucru în social media, ca un model mai viral, să zicem, de comunicare, pentru alții are sens să cumpere săptămânal pentru că vor să anunțe reduceri sau campanii. Le dăm acces la mediul acesta ca să-l folosească complementar cu alte canale de comunicare pe care le folosesc deja”, mai spune Matei Psatta.