- 16 Februarie 2021
VIDEO Startup-uri românești pe înțelesul tuturor (Episodul 1)
Lansăm astăzi o serie fără nume momentan, dedicată celor care vor să înțeleagă mai bine cum funcționează și ce fac startup-urile tech despre care scriem. Explicăm foarte simplu tehnologii complicate.
UiPath, Vector Watch, Fintech OS, Typing DNA. Nume cunoscute pentru unii dintre noi. Scriem despre ei de ceva vreme. Colegii mei, Oana, Octavian, Florin, și cu mine vă tot povestim despre ce mai fac, ce investiții au luat, cum au valori de piață de miliarde de dolari. Dar e mai simplu să înțelegi un business mare din zona magazinelor online sau care îți oferă posibilitatea de a cumpăra benzină și motorină.
Startup-urile au dezavantajul că uneori sunt complicate pentru oameni. Inteligență artificială, procesare robotică automată, fintech-uri. Sunt cuvinte complicate, dar noi tot încercăm să le explicăm. Așa că azi am ales 5 startup-uri la semiîntâmplare. Unele sunt foarte cunoscute, unele au fost în știri de curând. Și le explicăm pe scurt pe fiecare.
UiPathUiPath e cel mai cunoscut startup pornit în România. Au o valoare de piață de 35 de miliarde de dolari și sunt al cincilea cel mai valoros startup din lume care nu e încă la bursă. Au pornit la București, unde încă mai au birouri, dar sunt înregistrați ca firmă americană. Pentru că e mai simplu să primească investiții astfel. Ce fac?
UiPath face RPA, adică Robotic Process Automation, în română procesare robotică automată. Practic, ei au construit roboți software, au programat mai multe software-uri care identifică procese repetitive dintr-o companie. Să zicem că introduci zilnic date dintr-un tabel Excel și nu mai vrei să faci asta. Cu ajutorul UiPath poți să automatizezi asta, ca odată ce datele acelea intră în Excel să fie transformate automat, să le introduci în sistem mai ușor.
Nu e singura aplicabilitate. În timpul covid-ului, în Europa, un departament de sănătate al unui stat a luat datele din sistem cu persoanele intrate în țară în ultimele 3 luni, iar UiPath le-a organizat automat cu ajutorul softului pentru a identifica posibili contacți. Sau într-un spital în loc ca doctorii să introducă date în sistem, odată ce pacienții intră și trec de triaj, o mulțime de date sunt completate automat.
Deci UiPath înlocuiește munca manuală de băgat date în tabele și nu numai, că e mult mai complex de atât. Dar salvează mii de ore pe an și mulți bani.
MorphLMorphL a fost în știri săptămânile trecute pentru că startup-ul de la București fondat de Ciprian Borodescu și Alexandra Anghel a fost vândut către americanii de la Algolia. Ce făceau ei și ce e atât de interesant?
Ei au construit o unealtă care folosește inteligență artificială și machine learning care se uită în datele unui site de ecommerce, de exemplu, și identifică zone cu potențial. Astfel, dacă ai un site care vinde online, vrei să știi ce oferte să dai clienților tăi, ce notificări pe email, unde se pierde trafic și unde pleacă aceștia. MorphL ia datele din Google Analytics, de exemplu, și le analizează automat, iar apoi primești un raport ca tu să iei decizii informate, nu bazate pe bănuieli.
FinqwareFinqware e un startup românesc din zona financiară. De curând au primit 500.000 de euro investiții. Ce fac ei? Știi că acum băncile trebuie să integreze și serviciile concurenței în aplicații, să poți să ai toate conturile la un loc. Asta se numește Open Banking și pornește de la o lege europeană.
Bun, băncile pot face asta singure, dar durează, echipele interne sunt ocupate cu alte lucruri și, uneori, e bine să ai o privire de la distanță. Aici vine Finware, care a făcut un produs ce poate fi folosit de bănci ca să integreze conturile altor bănci, servicii de ecommerce și să facă un adevărat magazin online în interiorul aplicațiilor.
Cum ziceam, uneori e mai ieftin pentru bănci să folosească un produs deja gândit pentru astfel de integrări decât să se apuce să o facă de la zero.
OveitOveit a fost în știri în ianuarie pentru a primit investiție prin platforma de crowdfunding Seedblink. Aceasta din urmă e o platformă unde startup-urile se pot lista, iar investitori mai mici sau mai mari pot să contribuie.
De ce iau startup-urile investiție? Pentru că un startup se poate descrie ca o „companie cu potențial de creștere mare, în căutarea unui model de business”. Un startup nu vrea să facă bani din prima, ci să dezvolte o tehnologie care să poată fi extinsă ulterior foarte rapid. Prin investiție, startup-urile dau acțiuni în companie și câștigă timp și bani pentru a dezvolta produsul. Dacă acesta ajunge să fie vândut, potențialul lui de creștere poate fi imens, ceea ce permite investitorilor să-și multiplice banii.
Oveit avea înainte de Covid o soluție de înregistrare la evenimente. În timpul pandemiei au dezvoltat o platformă numită Streams.live, care permite brandurilor să facă ceea ce se numește live shopping. În cuvinte simple, e teleshopping-ul reinventat. Să zicem că un brand de telefoane lansează un nou model. Face pe site-ul propriu și în rețelele soicale o transmisiune video unde sunt prezentate telefoanele, poate cu ceva influenceri, iar în timpul acelei transmisiuni sunt reduceri exclusive pentru cei care vor să cumpere.
Da, știu, e teleshopping, dar adaptat. Că oferta aia exclusivă la tigăi de la televizor nu e dacă suni doar atunci, ci dacă suni tot timpul. În online, live shopping-ul pus la dispoziție de Streams.live e mișto pentru că poate crea buzz în jurul unei lansări și să ofere reduceri pe bune.
HyperhumanHyperhuman e un startup lansat recent și care a primit investiție de 500.000 de euro. Abia au început să dezvolte produsul lor, dar echipa e formată din oameni cu experiență la Vector Watch și Fitbit.
Practic, vorbim de o aplicație destinată antrenorilor de fitness sau pasionaților care le permite acestora să filmeze exerciții, iar ulterior aplicație se folosește de inteligența artificială ca să lipească acele exerciții separate într-un video care să aibă sens pentru cei care se uită.
Nu mai ai nevoie de cunoștințe de editare video, pentru că aplicația simplifică totul, tu trebuie doar să te filmezi făcând un anumit exercițiu și să vorbești. De ce au avut investitorii încredere? Pentru că după aceea antrenorii pot vinde acele video-uri și pot face bani prin Hyperhuman. Plus că în timpul pandemiei am început din ce în ce mai mult să facem sport acasă.
Am ales 5 dintre ultimele despre care am scris, dar dacă vă place, mai facem. Dacă nici așa nu ne-am făcut înțeleși, corectăm data viitoare.
Așteptăm sugestiile voastre despre cum să numim seria asta video, dar și dacă v-a plăcut sau ați înțeles.