Workshop de fotografie de la Xiaomi - ce au spus studenții participanți

Xiaomi a organizat un workshop de fotografie pentru studenți, prin care să-i ajute să descopere secretele fotografiei cu ajutorul Xiaomi 13T Pro.

25 de studenți au avut șansa de a participa la un workshop care a îmbinat partea teoretică și cu cea practică. Asta pentru că Xiaomi 13T este un dispozitiv care poate fi folosit pentru creativitate vizuală și pentru a realiza cadre care să treacă dincolo de simplele imagini din social media.

Workshop-ul organizat pe 27 octombrie a adus împreună studenții cu fotografi cu experiență în domeniu, care le-au împărtășit din secretele lor, dar și din ceea ce este fotografia jurnalistică. De altfel, totul s-a bazat pe exemple practice, în care au fost acoperite concepte importante pentru fotografie cum ar fi momentele surprinse, compoziția, încadrarea, emoția surprinsă sau emoția creată.

La final, fiecare student a înscris în concurs unul dintre cadrele surprinse în timpul workshopului pentru șansa de a câștiga unul dintre cele trei granturi în valoare unitară de 1.000 de dolari, în urma evaluării juriului compus din mentorii proiectului, fotojurnaliștii Ioana Moldovan și Andrei Pungovschi, și Lector Univ. Dr. Alexandra Bardan.

Xiaomi a lansat anul acesta cele mai recente smartphone-uri din seria Xiaomi 13T, două modele dezvoltate în parteneriat cu Leica pentru a susține experiența fotografică a utilizatorilor. Performanțele camerei și implicarea Xiaomi în domeniul artelor vizuale și al fotojurnalismului au inspirat lansarea primului proiect de educație în fotografie jurnalistică derulat de brand în România.

De ce au venit studenții la workshop?

Studenții prezenți la workshop au venit prin invitația către Asociația Studenților la Comunicare. Noi am povestit cu câțiva dintre ei pentru a afla lucrurile pe care le-au învățat, dar și nevoile educației informale pentru tineri, mai ales în domeniul fotografiei.

Ei menționează că una dintre oportunități a fost faptul că workshop-ul de fotografie a fost gratuit și au putut vedea perspectivele unor fotografi profesioniști în fotojurnalism.

„M-am înscris la workshop-ul de fotografie organizat de Xiaomi pentru că mi s-a părut o oportunitate foarte bună de a învăța ceva nou şi de a cunoaşte alți oameni pasionați de fotografie. Fotojurnaliştii care au ținut workshop-ul au fost de asemenea un factor care m-a determinat să particip deoarece le apreciez mult munca”, spune Andreea, una dintre studentele participante.

Larisa menționează că după ce a văzut anunțul despre workshop pe site-ul facultății a atras-o faptul că era destinat studenților și avea ocazia să testeze un telefon performant.

„ Modalitatea de selecție m-a surprins plăcut, având în vedere că cu câteva zile înainte fusesem la țară și reușisem să fac câteva fotografii frumoase”, explică aceasta.

În plus, un alt avantaj al workshop-ului a fost oferirea de oportunități. Alexia menționează că e pasionată de multă vreme, dar nu a putut investi în această direcția, așa că fotografia a rămas doar un hobby.

„Deciziile importante luate în ultima perioadă în viața mea au avut legătură cu fotografia. Din acest motiv am și venit la Publicitate, la FJSC, și îmi doresc să merg pe această direcție”, explică Alexia.

Ce au învățat la workshop

Dincolo de partea practică, studenții au avut ocazia să iasă în oraș pentru a-și forma mâna în compoziția fotografiilor.

„Am învățat lucruri despre compoziție, lumină, culoare , cadru dar și cum să scot în evidență ce mă interesează într-o fotografie. Am aflat cât de mult contează modul în care este realizată și mai ales care sunt elementele la care trebuie să fiu atentă dacă vreau un rezultat deosebit. Acum, când fac o fotografie, nu mai apăs butonul în primele secunde. Am răbdare, sunt atentă și aștept momentul perfect în care opresc timpul în loc . "Fotografia durează o secundă, amintirea o viață.", spune Larisa.

Ea menționează că înainte de workshop se grăbea să facă o fotografie și nu era concentrată pe compoziție.

„Am folosit câteva dintre aceste elemente în poza pe care am înscris-o în concurs şi pot spune că workshop-ul m-a ajutat foarte mult să îmi îmbunătățesc tehnica”, explică și Andreea.

Studenta spune că înainte de workshop se grăbea să facă fotografii.

„Partea practică a workshop-ului în care am făcut fotografiile avea ca durată două ore, timp care mi se părea destul de scurt. Din acest motiv, încercam să fac cât mai multe poze pentru a avea de unde să aleg. Mi s-a sugerat să am răbdare cand vreau să fac o poza, să aleg un cadru care îmi place şi să aştept momentul potrivit pentru a captura ceva deosebit. Cu ajutorul acestui sfat cred că am reuşit să surprind câteva imagini interesante pe care nu le-aş fi putut realiza dacă mă grăbeam”, explică aceasta.

Alexia, o altă studentă prezentă la workshop, explică faptul că știa multe din elemente teoretice, dar i-a plăcut faptul că totul a fost împachetat cu experiența personală a trainerilor.

„Pentru mine e foarte important ca o fotografie să transmită ceva, iar, după workshop, voi fi cu siguranța mult mai atentă decât înainte la acest lucru. Voi încerca să mă joc mai mult și cu expunerea”, spune aceasta.

De asemenea, și-a dat seama că în ceea ce făcea până acum exagera cu prelucrarea în anumite momente.

„Ar trebui să pun, în primul rând, accent pe compoziție, iar abia după pe edit. Am înteles că mai puțin edit poate avea un impact mai mare și că e important să ilustrez în mod autentic și verosimil momentul”.

Oportunitățile aduse de telefoane

Fotografia nu mai reprezintă doar apanajul profesioniștilor astăzi, dar tehnica este importantă. De asemenea, telefoanele mobile sunt modalități prin care se creează milioane de fotografii zilnic. Dar puține dintre acestea sunt cu adevărat valoroase.

„Telefoanele au camere din ce în ce mai bune care ajută fotografii să realizeze imagini spectaculoase fără să fie nevoiți să care camere şi obiective grele după ei. Am rămas plăcut surprinsă de telefonul Xiaomi 13T pe care l-am folosit în timpul workshop-ului, are o cameră foarte performantă care mi-a permis să folosesc funcția de zoom fără să-mi fac griji de o eventuală calitate scăzută a imaginii”, spune Andreea.

În plus, telefoanele aduc avantaje pentru cei care nu-și permit o cameră performantă, așa că tinerii pot exersa compoziția.

„Nici eu nu am deținut telefoane ultraperformante însă acest lucru nu m-a împiedicat să îmi continui pasiunea pentru fotografie, deoarece secretul stă în a face ceea ce îți place cu regularitate, exercițiul sistematic având rezultate mai spectaculoase decât talentul”, spune Larisa.

„În prezent, fotografiez foarte mult folosind telefonul pentru că este mai ușor și îl am în permanență cu mine. Am obiceiul de a-i fotografia pe cei din familie când nu observă , iar ulterior rămân plăcut impresionați de rezultat .Poate că pare ciudat dar încă mai scot poze în format fizic . Cred că are legătură cu copilăria”, mai spune aceasta.

„Cred ca este foarte necesar ca oricine să își poată achiziționa dispozitivul de care are nevoie. Funcționăm ajutându-ne de tehnologie, gadgeturile smart au devenit o extensie a noastră, iar acest lucru vine atât cu dezavantaje, dar și cu foarte multe avantaje. Cred că ne eficientizează viața. Deci este destul de important ca oricine să se poată adapta curentului pentru a beneficia de aceste avantaje și a comunica mai ușor, a avea acces la informație și a trăi mai confortabil”, spune Alexia.



Citeste si