- 31 Octombrie 2023
Xiaomi 13T Pro - cinci lucruri care ne-au atras atenția la acest terminal
Xiaomi 13T Pro merge pe o linie de design tradițională deja, unde modulul camerei este elementul diferențiator. Pe față avem ecranul de 6,67 inci cu margini subțiri și o cameră punch hole mică de selfie. În față marginile nu sunt atât de rotunjite, partea inferioară fiind dreaptă, la fel și pe margine, unde găsim o finisare din aluminiu.
Telefonul vine cu un ecran de 6,67 de inci, destul de standard pentru zona de flagship cu Android. E un AMOLED cu o rată de refresh de 144 de Hz și HDR10+ care promite un gamut de culoare precis.
Luminozitatea maximă în soare poate fi de 1.200 de Hz, iar calitatea imaginii rămâne impecabilă chiar și atunci când soarele bate puternic în display. Altfel, în mod normal, telefonul trece de 490 de niți luminozitate.
Telefonul este dotat cu un procesor MediaTek Dimensity 9200+, fiind primul gadget pe care-l văd pe piață cu acest procesor, care e vârful de gamă de la Mediatek.
Varianta testată de mine are 512 GB de stocare și 12 GB de RAM, cantități generoase pentru oricine vrea să filmeze și să fotografieze, dar vrea să se și joace pe acest terminal.
Bateria are o capacitate de 5.000 de miliamperi, un pic mai mare decât la modelul 13 Pro prezentat mai devreme în acest an. Terminalul are Android 13 modificat cu interfața MIUI 14.0.11.
După ce am folosit telefonul câteva săptămâni, vreau să fac o listă scurtă de lucruri care mi-au plăcut la el.
Camerele foto și efectele LeicaXiaomi 13T Pro este o colaborare cu Leica. Camera principală are 50 de megapixeli, echivalentul unei distanțe focale de 24 de mm, avem o cameră telefoto de 50 de megapixeli, echivalentul unei focale de 50 de mm și o cameră ultrawide de 12 megapixeli.
Camera de selfie are 20 de megapixeli.
Mi-a plăcut la ele faptul că poți alege între două moduri de culoare de la Leica, dar să adaugi și efecte. Astfel, imaginile alb-negru realizate de cameră sunt foarte reușite și se vede intervenția Leica. Camera principală are posibilitatea de a fi wide, normală și cu un zoom de 2X.
Lucrurile devin interesante în modul portret unde Leica vine cu 3 moduri speciale - Documentary, Swirly Bokeh și Soft Focus. Acestea sunt echivalentele focalelor de 35, 50 și 90 de milimetri. Documentary și Swirly Bokeh scot niște portrete excelente și cu detalii clare, mai ales la fețe și păr. Modul Soft Focus e unul cu zoom puternic și scoate o imagine artistică cu un efect „hazy”. Nu este favoritul meu, dar poate, poate o minte mai artistică să lucreze mai special cu el.
Modul în care filmeazăTelefonul este un dispozitiv foarte potrivit pentru cei care vor să filmeze. Fie că vor să o facă în scopuri artistice sau pentru social media.
Terminalul filmează până la 8K la 24 de cadre pe secundă și chiar dacă la prima mână te gândești că nu ai avea nevoie de acest lucru, e foarte util atunci când editezi ca să faci crop la video și să te joci cu efectele.
Camera video are și un modul de stabilizare, dar chiar și dacă nu-l folosești, imaginile sunt reușite. Eu am filmat în Berlin pe scuter și imaginile nu au fost deloc mișcate.
Un alt avantaj al camerei care-mi place mult este Motion tracking focus, practic poți focaliza pe subiect și să scoți niște clipuri interesante pentru social media.
O funcție puțin menționată pe care o găsești în setările camerei video de pe Xiaomi 13T Pro este funcția de Teleprompter, care e excelentă dacă vrei să filmezi vloguri sau conținut pentru social media și nu vrei să tai foarte mulți. Poți importa textul scris separat sau îți poți scrie scenariul direct din meniul camerei înainte să tragi.
Ca și la camerele foto, ai toate efectele de la Leica - Leica VIV, Leica NAT, Black and White, Sepia, Blue, BBP, Lime, Mystery, Tango, Fantasy și altele.
Încărcarea ultrarapidăXiaomi aduce pe acest terminal o baterie de 5.000 de miliamperi care are o autonomie de o zi jumătate, în funcție de scenariul de folosire.
Evident, poți să folosești cu luminozitatea la maximum și rata de refresh de 144 de Hz, dar atunci bateria se va consuma mai ușor. Dar nici aici nu ai probleme mari pentru că poți folosi HyperCharge.
Într-un alt articol am explicat modul în care funcționează încărcarea la 120 wați pe care o poți activa din setări. Aceasta te poate ajuta să încarci terminalul în doar 19 minute în condiții ideale. Dacă mai deschizi ecranul, se duce înspre 25 de minute. Dar avantajul este că nu îți bați capul cu autonomia, doar pui la încărcat și ai aproape instantaneu energie.
Ecranul de 144 de HzUn alt lucru impresionant pe Xiaomi 13T Pro este ecranul. Cum ziceam, are o luminozitate maximă enormă în soare, pentru a compensa și pentru a putea să-ți afișeze culorile așa cum trebuie. De asemenea, în interior luminozitatea e și ea de top.
Pe lângă asta, nu-mi plac ecranele foarte saturate pe telefoanele mobile, mi se pare că încearcă să compenseze prea mult. Astfel, Xiaomi 13T Pro are un ecran cu un gamut de culoare complet, iar redarea culorilor în modul standard este excelentă, culorile fiind naturale și curate, aproape reci, ceea ce apreciez.
În plus, deși ecranul este în standard pe o rată de refresh variabilă, în funcție de ceea ce faci, poți să setezi o rată de refresh standard, inclusiv cea de 144 de Hz care oferă cursivitate imaginilor, clipurilor și jocurilor.
PrețulFlagship-urile de pe piață au ajuns să coste în momentul de față peste 5.000 de lei. E un preț prohibitiv pentru cei pasionați de tehnologie și care vor cele mai bune terminale.
Ce mi-a plăcut la Xiaomi 13T Pro este prețul onest pentru caracteristicile tehnice oferite. Terminalul în varianta cu 12 GB de RAM și 256 GB de stocare costă 4.300 de lei în momentul de față pe site-ul oficial al Xiaomi în România. E un preț extrem de competitiv care mai e atins doar de câteva terminale existente, dar care sunt un pic mai vechi.
Poți vedea review-ul complet pentru Xiaomi 13T Pro mai jos în video.