- 11 Octombrie 2019
ZborCadou.ro, primul antreprenoriat social în aviație din România
Totul a pornit prin 2017, când Sebastian Radu demara primele seminarii dedicate pasagerilor cu frică de zbor. Gratuite, având alături instituții importante din aviația românească, printre care Aeroclubul României, TAROM, ROMAERO. După 7 ediții organizate și peste 300 de pasageri ajutați și îndrumați către călătorii aeriene mai liniștite, acesta și-a dat seama că bugetul restrâns limitează atingerea potențialului maxim al proiectului. Așa că, împreună cu ceilalți parteneri de proiect, a pus la cale un plan care să dea aripi, la propriu, aviației din România.
„Se știe deja faptul că, în țara noastră, domeniul aeronautic este „mistic” pentru publicul larg. Dacă inițial ne-am dorit să ajutăm oamenii cu frică de zbor, pe parcurs ne-am dat seama că putem face mai multe, păstrând aceeași pasiune de a le împărtăși celor din jur farmecul aviației. În contextul în care, la seminariile pe care le organizăm vin și tineri – dornici să afle cât mai multe despre aviație și zbor, în vederea unei cariere în domeniu, ne-am gândit să le întindem și lor o mână de ajutor, și anume îndrumare, orientare în carieră”, mărturisește Cătălin Prală, pilot și membru fondator al Asociației Iubim Aviația.
Dorința de extindere le-a adus în vedere însă, celor 4, faptul că aceasta nu se poate întâmpla la standardul pe care și-l doresc fără o susținere financiară mai solidă. Sponsori? Greu de găsit, prea multă bătaie de cap, mai ales când, mai tot timpul, ești cu el în nori.
„Cum website-ul fricadezbor.ro deja promova ideea de zbor alături de un instructor și îndruma utilizatorii către aerodromuri și operatori care le pot oferi acest serviciu, ideea de a duce la un nivel superior, profesionist, promovarea zborurilor de aclimatizare și de agrement a venit natural. Cu sprijinul unui prieten priceput la web development, a altor prieteni avocați și a unei colege grafician, în doar 3 săptămâni am reușit să concepem zborcadou.ro și să facem demersurile necesare pentru înființarea unui ONG - Asociația Iubim Aviația. Prin intermediul acestora, oricine poate face un zbor cadou celor dragi, iar banii rămași – după plata furnizorilor cu care colaborăm – sunt folosiți în finanțarea seminariilor dedicate aviofobiei, precum și cursurilor de orientare profesională din școli și licee”, adaugă Sebastian Radu, președintele Asociației Iubim Aviația.
Cele 4 forțe care acționează asupra unui proiect antreprenorialAșa cum avionul este supus la 4 forțe: Portanța, Rezistența la înaintare, Tracțiunea și Greutatea (gravitația), și antreprenorii trebuie să se confrunte cu 4 forțe, pentru ca proiectul lor să fie dezvoltat. Iar în cazul unui antreprenoriat social, acestea sunt cu mult mai puternice:
Naivitatea (că totul va fi bine), Birocrația, Ambiția (de a construi ceva în folosul societății), Părerile celor din jur. De multe ori, feedback-ul pe care ei îl oferă demotivează, fiind, în opinia lui Sebastian Radu o piedică la fel de mare ca birocrația din țara noastră.
„Cu tracțiunea potrivită însă, reușești să te ridici, să dai aripi visurilor tale”, afirmă acesta.
De ce un antreprenoriat social?„Un astfel de proiect ar fi fost imposibil fără o finanțare, iar facilitatea de a le da tuturor oportunitatea de a dărui un zbor celor dragi s-a potrivit context nevoilor și aspirațiilor pe care toți patru le avem în acest proiect”, mai spune Sebastian.
ZborCadou.ro reușește astfel să promoveze aviația, în România, într-un mod complet - în toate formele și mai ales nevoile ei.
„Cu toate că Aviația este, la nivel mondial, atât cel mai mare angajator, cât și domeniul cu cea mai puternică expansiune, nivelul de informații cu privire la ce joburi poți avea și cum, este limitat. În România, avem norocul ca instituții precum Aeroclubul României să promoveze și să le ofere tinerilor posibilitatea de a face primii pași pentru o carieră la manșă, încă de la 16 ani, în mod gratuit. O profesie în aviație nu se rezumă însă doar la pilotaj. Încercăm, prin cursurile pe care le vom implementa în școli și licee, să le oferim adolescenților o privire de ansamblu și informații relevante pentru viitor”, mai spune Luminița Constantin, cadru didactic și vicepreședinte al Asociației Iubim Aviația.