- 15 Martie 2018
Ziua Maghiarilor - Startup-uri de succes de la vecinii noștri
Ungaria a avut câteva startup-uri interesante, chiar cu statut de unicorn. Diferența dintre maghiari și România nu e atât de mare, poate doar viteza dezvoltării fiind mai mare, pentru că au avut acces mai ușor la capital decât noi. Printre startup-urile cele mai cunoscute din Ungaria se numără Prezi sau Ustream, care au devenit companii globale de succes.
PreziPrezi este principalul concurent pentru Power Point. Compania din Budapesta a reușit să facă o unealtă pentru prezentări diferită de ceea ce știm în momentul de față pe piață, mult mai interactivă și interesantă decât software-ul de la Microsoft. În noiembrie 2017, Prezi avea o comunitate de 85 de milioane de utilizatori, care au creat peste 325 de milioane de prezentări.
Prezi a fost fondat în 2009 la Budapesta de Adam Somlai-Fischer, Peter Halacsy și Peter Arvai. În total, de-a lungul timpului, Prezi a primit 72 de milioane de dolari investiție și are sedii inclusiv în San Francisco în momentul de față. Prezi e folosit în 190 de țări.
Compania s-a dezvoltat mult de la fondarea sa în 2003, când se numea 3am Labs. Compania se ocupă cu software prin care angajații pot colabora de la distanță. Mai simplu, pentru toată lumea, un fel de TeamViewer mult mai bun. LogMeIn a făcut numeroase achiziții în timp, inclusiv startup-ul LastPass, care oferă un mediu securizat de stocare a parolelor.
Nivelul veniturilor LogMeIn a fost de un miliard de dolari în 2017 și sunt listați la NASDAQ. De-a lungul timpului firma a achiziționat cel puțin opt startup-uri mai mici. Fondatorii sunt Michael Simon și Marton Anka.
E un startup mai tânăr, care ajută programatorii să facă debugging mai rapid și cu rezultate mai bune. O mare parte din munca dezvoltatorilor e să repare bug-urile pe care chiar ei le-au creat. Aici vine Samebug, fondat de Renata Irsai-Tamasi.
Samebug a creat o bază de date cu mai bine de un milion de soluții pentru a determina rapid, prin automatizare, care e cea mai bună rezolvare pentru o problemă. Peste 10 milioane de programatori au folosit Samebug până acum.
Samebug a primit peste 900.000 de euro investiție până în momentul de față, în două runde importante.
UstreamNu e tocmai o companie maghiară, dar are o influență mare asupra mediului antreprenorial al vecinilor noștri. Ustream a fost fondat în 2007 de John Ham, Brad Huntable și Dr. Gyula Feher, care s-au întâlnit în armata americană, pe când eram în Irak. Ei aveau o problemă că nu puteau vorbi cu familiile lor și au construit acest serviciu de streaming folosit peste tot în lume.
Serviciul s-a dezvoltat mult, au deschis birouri inclusiv la Budapesta. Într-o vreme în care nu exista YouTube la acest nivel sau Facebook, Ustream era liderul în domeniu. Aproape jumătate din angajați erau în Ungaria în momentul în care Ustream a fost vândut către IBM în 2016.
BitrisePrimul startup din Ungaria care a fost acceptat la acceleratorul Y Combinator din Silicon Valley. Bitrise ajută dezvoltatorii de aplicații mobile să automatizeze cât mai multe procese și realizări pentru a putea să facă produse care să se potrivească atât pe Android, cât și pe iOS.
Bitrise sunt folosiți de Foursquare, Fox, Runkeeper, Strava sau ABB. Practic, aplicațiile lor îmbunătățesc workflow-ul unui dezvoltator. Ca să nu mai testezi manual, lucrurile sunt automatizate de acești maghiari. În 2017 au primit o investiție de 3,2 milioane de dolari de la OpenOcean.
CommsigniaUn startup care se ocupă de programe și aplicații din domeniul V2X, adică Vehicle to Everything, care asigură conectivitatea mașinilor. Au aplicații prin care se îmbunătățește traficul, este monitorizat și analizat. A primit două investiții până acum, dar sumele sunt necunoscute.
Nu au cea mai sexy tehnologie și e greu de explicat publicului larg, dar sunt considerați printre liderii pieței de software pentru mașini, mașini autonome și piața automotive.
AlmotiveE un startup despre care am mai scris și care face mașini autonome. A primit de curând o investiție de 38 de milioane de dolari.
Startup-ul Almotive, cu sediul în Budapesta și în Silicon Valley, e specializat în crearea de software care ia datele din camerele și senzorii mașinilor autonome și identifică pietonii, mașinile și alte hazarduri prezente pe șosea. Compania a anunțat investiția de 38 de milioane de dolari înainte de Târgul de Tehnologie CES 2018 din Las Vegas.
Runda aceasta de investiții a fost condusă de B Capital Round și Prime Ventures și va fi folosită pentru scalarea acestui business la nivel global. Alți investitori sunt Cisco Investments, Samsung Catalyst Fund, Robert Bosch Venture Capital, Draper Associates și Day One Capital.
Avantajul tehnologiei dezvoltate de Almotive este că poate fi portat la diferite modele de mașini, așadar producătorii de automobile vor fi direct interesați. Piața auto se schimbă și vom asista la din ce în ce mai mulți producători care vor cumpăra startup-uri sau vor introduce tehnologie autonomă pe modele din ce în ce mai ieftine.