Ziua Zero - Antreprenor încă de la liceu. Cum a fondat Alexandra Butmălai Fabrica de Experimente

Alexandra Butmălai e antreprenor la 19 ani. A început afacerile la 17 ani, nemulțumită de ceea ce o învață școala. Pentru că fizica și chimia i se păreau plictisitoare, a creat Fabrica de Experimente. Povestea ei am aflat-o la emisiunea Ziua Zero.

Înainte de a vinde pe site trusele de experimente chimice, Alexandra și prietenii ei au început printr-o caravană în cadrul săptămânii "Școala altfel", în București, Bacău și Cluj-Napoca. De asemenea, în fiecare săptămână făcea experimente pentru cei mici la Academia Kogaion. "Mi-era greu să cumpăr experimentele luni, erau multe drumuri de făcut, ca marți să le fac. În plus, făceam experimente cu 20 de copii în fiecare săptămână. Mi-a venit ideea să pun un anumit număr de experimente la un loc, astfel încât părintele să poată să le facă împreună cu cei mici", a spus Alexandra Butmălai.

"Am început Fabrica la 17 ani, când eram încă la liceu. Mi-am dat seama că fizica și chimia nu erau de cea mai bună calitate sau nu înțelegeam mare lucru. Cam tot liceul credea asta. Am zis să schimbăm acest lucru, în loc să rămânem frustrați. Am început să facem trusa, am făcut show-uri în țară", a spus Alexandra la emisiunea Ziua Zero. Show-urile din țară au popularizat ideea ei, pentru că au fost făcute cu 1.800 de copii. Pentru a lansa Fabrica de Experimente a pus la punct o campanie de crowdfunding pe crestemidei.ro. A strâns astfel 8.000 de lei în doar 10 zile.

"Am lansat kitul pe 30 septembrie. Am strâns 8.000 de lei în 10 zile, am contactat și noi oameni pe Facebook pentru a-i încuraja să doneze, dar am pus și eu bani la final, pentru că nu îmi făcusem calculele bine", a spus Alexandra. Avea nevoie de campanie pentru că multe lucruri trebuiau cumpărate en-gros, așa cum erau cutiile sau sticluțele.

Am strâns 8.000 de lei în 10 zile, am contactat și noi oameni pe Facebook pentru a-i încuraja să doneze, dar am pus și eu bani la final, pentru că nu îmi făcusem calculele bine

Pentru cine sunt experimentele

Fabrica de Experiemente are acum și prima trusă pe site. Ea conține 17 experimente cu apă, care costă 65 de lei. Urmează și altfel de experimente. După lansarea de pe 30 septembrie, Alexandra a plecat în Amsterdam, ca parte a programului de la Entrepreneurship Academy, la care este studentă. Nu a putut vinde foarte mult atunci, pentru că nu se putea ocupa chiar ea de lucruri, așa că o ajuta o colegă de clasa a IX-a. Odată cu întoarcerea în țară, vrea să pregătească strategia pentru Crăciun.

Experimentele pot fi folosite de la șase ani încolo. Trebuie să le folosești împreună cu un părinte. Noi ne gândeam că putem înlocui activitatea clasică a părintelui român: mersul la mall în weekend

"Ne gândim să ne ducem către școli private, școli de stat, companii, dar și către părinți pur și simplu. Sunt multe motive pentru care să cumperi o astfel de trustă. Vrem să ne extindem și cu show-urile, avem școli care s-au programat deja pentru aprilie", explică Butmălai.

Clipul de prezentare din cadrul campaniei de crowdfunding. 

Sustine Fabrica de experimente! from Alexandra Butmalai on Vimeo.

"Experimentele pot fi folosite de la șase ani încolo. Trebuie să le folosești împreună cu un părinte. Noi ne gândeam că putem înlocui activitatea clasică a părintelui român: mersul la mall în weekend", a spus fondatoarea Fabrica de Experimente.

"Principala problemă pe care o am e că nu am cu cine să fac trusele, pentru că până acum am lucrat doar cu voluntari. Dar de Crăciun vrem să vindem câteva sute de experimente. Probabil vom angaja oameni ca să facă asta, dar până la Crăciun vrem să strângem câțiva voluntari care să ne ajute în schimbul unor scrisori de recomandare", a explicat Alexandra la emisiunea Ziua Zero.

Pasiune pentru antreprenoriat la liceu

Alexandra a decis să ia calea antreprenoriatului încă din liceu. Părinții ei sunt oameni de afaceri - mama ei se ocupă de mobilă, iar tatăl construiește case. Spune că liceul nu a fost o perioadă neapărat plăcută pentru ea.

Înainte de a lansa Fabrica de Experimente ca un business, Alexandra realiza experimente pe YouTube și în cadrul unor caravane prin țară. 

"Cel mai mare efort al liceanului e să se ducă și să se întoarcă de la școală. Ajunge acasă, se joacă ceva pe calculator, face niște teme și apoi se culcă. Se trezește și merge la școală iar", a spus Alexandra. "Mie nu-mi plăcea școala pentru că erai mereu obosit, nu făceai neapărat orele, nu te interesa o anumită materie. Dai BAC-ul din trei materii și la facultate te interesează una, dar tu faci 17 materii. Eu am plecat în clasa a XII-a cam tot timpul - aveam festivaluri și road show-uri cu experimente. Nu mi-a plăcut viața de liceu pentru că nu aveam timp să mă concentrez pe ceva", a adăugat tânăra antreprenoare.

Cel mai mare efort al liceanului e să se ducă și să se întoarcă de la școală. Ajunge acasă, se joacă ceva pe calculator, face niște teme și apoi se culcă

A trebuit să le explice părinților că nu are nevoie de note mari la toate materiile și că vrea mai multă libertate. Aceștia au înțeles-o și de atunci s-a putut concentra mai bine pe Fabrica de Experimente.

Despre antreprenoriat, spune că oferă o anumită independență de care avea nevoie. "Nu mă atrage business-ul obișnuit, doar pentru profit. Îmi place business-ul social. Dacă ești angajat și faci același lucru și te duci cu scârbă la serviciu, nu-i bine. Eu sunt entuziasmată să pot învăța ceva diferit în fiecare zi. Și tot timpul ești înconjurat de oameni", spune Alexandra.

Urmărește prima ediție a emisiunii Ziua Zero, o discuție cu Adrian Mihai, managing partner al FAN Courier, accesând acest link.



Citeste si