Count Things from Photos e o aplicație disponibilă pentru dispozitive cu iOS, Android și Windows care permite numărarea automată a obiectelor dintr-o fotografie pentru a scurta procesele în fabrici sau în locuri unde acest lucru e nevoie.

De exemplu, clienții Count Things din zona de manufactură folosesc aplicația pentru inventar, pentru monitorizarea depozitelor sau pentru activități logistice. De asemenea, clienți din zona de biotech folosesc Count Things pentru a număra insecte, gândaci sau substanțe dintr-un vas Petri. Aplicația permite măsurarea, numărarea, scanarea codurilor de bare și calcularea volumelor. Totul poate fi apoi transpus în rapoarte.

Noi am discutat cu Bogdan Floria, unul dintre fondatorii aplicației din Brașov, pentru a afla mai multe lucruri și despre cum au putut ajuta la numărarea flacoanelor de vaccin.

Cum s-a născut Count Things from Photos

Count Things s-a născut din experiența fondatorilor, care se ocupă de multă vreme de machine learning și computer vision pentru clienți medii și mari. „Acum 6-7 ani am primit cereri asemănătoare de la trei clienți. Doreau să numere bușteni din poze. Observând necesitatea în piață, ne-am decis să lansăm în suita noastră de aplicații pentru automatizarea numărării, Count Things”, spune Floria.

În luna aprilie, Count Things a trecut de 200.000 de utilizatori ai aplicației lor. Și pe cât de simplă pare, pe atât de importantă e. Imaginează că ai o fabrică și vrei să numeri lucrurile mai bine, să ai control asupra rapoartelor și să vrei să elimini greșelile umane. Count Things funcționează.

În ce domenii poate fi aplicată această tehnologie

Count Things e folosit în momentul de față în metalurgie, industria lemnului, pharma, medical, agricultură. Fondatorii din Brașov descoperă în fiecare lună noi piețe pe care nu le anticipau. Bogdan dă un exemplu recent. „O companie din Costa Rica numără plante de ananas din drone sau companii din Japonia ce numără perle”, explică acesta.

Practic, Count Things poate fi aplicabilă în orice domeniu în care există o nevoie d einvfentar.

Count Things poate număra sute sau mii de produse dintr-o poză în câteva secunde, iar rezultatele ajung în timp real în sistemele unei companii. „Beneficiile sunt evidente. Companiile pot reduce costurile, pot dezvolta procese mai eficiente și pot oferi experiențe mai bune angajaților și clienților”, explică Bogdan Floria.

El dă exemplul distribuitorilor de perle din Japonia care folosesc aplicația românească. „Ei au redus cu 80% timpul petrecut numărând manual, astfel reușind să-și canalizeze eforturile pe îmbunătățirea relației cu clienții. Angajații se concdentrează pe muncă interesantă ce aduce valoare și nu au task-uri monotone”, explică Floria.

Count Things poate fi instalată și în zona de automatizare de fabrici. „Suita noastră de aplicații, atât cele care numără din poze, cât și cele care numără din video, sunt soluții complete de digitalizare și automatizare. Putem număra obiecte pe o bandă transportoare, în procesul de inventariere, pentru recepție și expediție, se pot crea formulare, rapoarte, integrări cu baze de date, sisteme ERP sau servere OPC”, explică Bogdan.

Cum a evoluat Count Things și cum a ajuns în centrele de vaccinare

Tehnologia a evoluat mult în ultimii ani. Algoritmii de detecție și numărare au devenit mai preciși. „Aplicația nu recunoaște automat obiectele, utilizatorul trebuie doar să selecteze șablonul de numărare care se potrivește cu acestea. Dacă nu găsește un șablon potrivit din cele peste 300 existente, ne contactează și împreună putem crea un șablon care să-i aducă acuratețe foarte bună”, explică Bogdan Floria.

Pentru că tehnologia lor poate număra obiecte în câteva secunde, ea a ajuns rapid și în zona centrelor de vaccinare, acolo unde flacoanele trebuie numărate și păstrate cu atenție.

„Am avut cereri de numărare automată de la doctori din Israel și Marea Britanie. Am realizat că putem pune umărul la urgentarea campaniei globale de vaccinare, astfel am creat un șablon de numărare și l-am oferit gratuit în aplicație. Ne scriu doctori și asistente din diferite țări și ne mulțumesc pentru timpul salvat zilnic”, explică Bogdan.

Ca model de business, Count Things vinde licențe pentru folosirea aplicației pe device la potențial maxim și implementarea soluției de automatizare. ARR-ul lor crește de la an la an organic, iar 2021 a început în forță.

„Veniturile sunt pe un trend ascendent, avem clienți noi, clienți existenți cu mai multe licențe. Dar pentru că nu am acces linii de finanțare și am mers pe bootstrapping încă nu suntem la nivelul la care putem scala exponențial”, spune Bogdan Floria.