Astfel, cu sprijinul Fondului European de Investiții (care acoperă 70% din sumă), Libra Internet Bank – una din cele mai importante instituții financiare din țara noastră – lansează un produs de finanțare a companiilor mici și mijlocii din sectoarele culturale și creative (pe listă se află și publicarea de cărți, jocuri video, artele spectacolului, creație artistică). Suma totală la care se vor ridica aceste împrumuturi este de 45 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro), iar 200 de startup-uri românești ar putea beneficia de aceste facilități.

Potrivit reprezentanților Libra Internet Bank, dobânda acestor împrumuturi ar putea fi de 5-7%, cost total cu comisioane incluse, în linie cu dobânzile practicate de bancă la produsele de creditare.

”Mai mult de 200 de companii vor beneficia de sprijinul aceste facilități de garantare. Aceasta este un instrument foarte bun pentru a acoperi deficitul de finanțare pentru aceste sectoare, contribuind la sprijinirea culturii Europei”, au afirmat reprezentanții Fondului European de Investiții.

La nivelul Uniunii Europene, sectoarele creative și culturale generează mai mult de 7 milioane de locuri de muncă și 4,2% din PIB. În plus, accesul la finanțare poate fi dificil de obținut pentru firmele care activează în aceste sectoare, mai ales din cauza naturii intangibile a activelor și a garanțiilor pe care le dețin, a mărimii limitate a pieței, a nesiguranței privitoare la cerere și a lipsei de experiență a intermediarilor financiari în ceea ce privește elementele specifice ale sectorului.

Noul Mecanism de Garantare pentru Sectoarele Culturale și Creative include activități de dezvoltare a capacităților pentru intermediarii financiari, astfel încât aceștia să beneficieze de expertiza necesară în ceea ce privește caracteristicile cheie așe acestpr sectoare (de exemplu, modele de afaceri specifice și evaluarea riscului de credit). Totodată, acest mecanism a fost stabilit în cadrul componentei trans-sectoriale a Programului Europa Creativă și este primul instrument de investiție UE cu un domeniu de aplicare atât de larg în sectoarele culturale și creative. Scopul final al acestui mecanism este de a crește împrumuturile către IMM-uri pentru a le permite să își consolideze activitățile.

Europa Creativă este un program pe 7 ani (se desfășoară între 2014 și 2020), proiectat pentru a susține sectoarele culturale și creative și pentru a stimula competitivitatea acestor sectoare, cu un buget total de 1,46 miliarde de euro.