„Cavalerul Cardului Negru” este un proiect marca VideoCorp în care luăm aspecte și temeri legate de folosirea cardului și le explicăm. Abonează-te la canalul nostru de YouTube pentru cele mai noi video-uri, publicate în premieră acolo.


În momentul de față, tehnologia standard pentru cardurile prezente pe piață este cea contactless. Dacă nu plătești cu telefonul mobil, atunci plătești contactless la toate magazinele care au POS-uri adaptate acestei tehnologii. Și din ce în ce mai puțini comercianți au rămas fără astfel de terminale.

La nivelul anului 2018, gradul de adopție al tehnologiei contactless era de 70%. Conform statisticilor, în România doar 0.01% din tranzacții sunt fraudate, fiind printre țările cele mai sigure din Europa. Frauda în prezența cardului înseamnă 27% din valoarea fraudei cu carduri înregistrare la nivel european. Fie că e vorba de ATM sau POS și e cea mai importantă metodă de fraudare. Cu toate acestea, soluții există pentru a avea o experiență bună cu cardurile și pentru a nu ține atât de mult cash la tine.

Dar de când au apărut pe scară largă cardurile contactless, au apărut și tot felul de mituri despre folosirea acestora. De exemplu, faptul că cineva înarmat cu un POS poate să-ți fure banii dacă apropie terminalul de buzunarul unde ții cardul.

Originea mitului cu POS-ul periculos

De când au apărut cardurile contactless au încercat unii să ne convingă de faptul că va veni cineva în autobuz sau metrou, va apropia un POS de noi și ne va lua banii de pe card.

Acest lucru vine, în principal, de la faptul că plățile contactless sunt mai simple decât cele obișnuite. Nu ai nevoie să introduci PIN-ul cardului dacă tranzacția e de până la 100 de lei, tocmai pentru a-ți simplifica viața de zi cu zi și cumpărăturile de bază. Poți plăti contactless orice sumă, în funcție de limitele tale de cheltuieli, dar trebuie să introduci PIN-ul.

De când a început acest mit? Ei bine, noi l-am datat pentru prima oară în 2016, când a pornit din presa din Europa de Est. Atunci, pe rețelele sociale, a circulat o imagine cu un bărbat care avea un POS în mână într-un mijloc de transport aglomerat. Mulți oameni au comentat că e posibil ca în acea imagine, pe care o poți vedea mai jos, să fie un patron de afacere sau un livrator, dar mitul a rămas și frica oamenilor.

Povestea spusă în descrierea era cea întunecată. Cineva umblă cu POS-uri care pot fi folosite să ți se fure banii.

Dar, poate să te fure cineva prin plăți contactless? Sau ce se întâmplă dacă ți se fură cardul și ai funcția contactless activată?

În primul rând, ca să fii furat printr-un POS mobil o persoană ar trebui să facă rost de acesta și să fie asociat unui cont bancar. E ușor să deschizi un cont bancar, dar ai nevoie de acte originale pentru a face asta. Iar apoi, chiar dacă ai deschis un cont bancar, ar trebui să retragi doar 99 de lei deodată pentru a nu fi folosită parola. Cum vei justifica banii din contul bancar? Și cam cât de ușor ai putea fi prins cu acele plăți?

De exemplu, pentru clienții Revolut există soluții. Din setările aplicației mobile, la secțiunea Carduri, poți să activezi și să dezactivezi plățile contactless. De asemenea, poți seta o limită de la 0 la 150 de euro pentru plățile contactless ca să le limitezi pe o anumită perioadă. Această funcție poate fi resetată apoi direct din aplicația Revolut.

În plus, dacă ai avut cardul furat sau pur și simplu te temi că ar fi fost compromis, poți să-l blochezi din aplicație prin soluția Freeze, astfel încât nimeni să nu poată avea acces la banii tăi.