În analiza conturată de DOvelopers au fost incluse companiile cu peste cinci angajați și care depășesc cifra de afaceri de 50.000 de euro, în 2017.

Astfel, în profilul luat în considerare, distribuția ne arată că 75% dintre companii au productivitatea anuală per angajat mai mică de 52.000 de euro, în vreme ce 50% dintre acestea înregistrează mai puțin de 34.800 de euro.

La limita inferioară, se arată că 25% nu ating 22.000 de euro productivitate.

Studiul intră în profunzimile utilizării metodologiei Agile și ilustrează analizele făcute prin grafice, întreg conceptul fiind disponibil pentru lecturare aici: https://bit.ly/airstudy2019 .

Citește aici un interviu pe larg cu Eduard Budacu, unul dintre fondatorii DOvelopers, companie care ajută firmele să implementeze metodologii de lucru Agile.

Cum lucrează companiile IT din România?

Analiza DOvelopers arată că 97% dintre respondenți au declarat că recomandă metodologia Agile de lucru, însă doar 51% s-au declarat mulțumiți sau foarte mulțumiți de actualul mod de lucru Agile. Și, în timp ce Scrum conduce detașat preferințele privind metoda de lucru aleasă, cele mai multe companii de IT din țara noastră au între trei și cinci ani, de când utilizează aceste metodologii pentru a-și crește productivitatea.

Companiile de IT se orientează către metode Agile pentru a mări viteza de producție prin echipe autonome și a optimiza procesele de lucru, așa cum arată și studiul disponibil pe dovelopers.com.

Astfel, printre principalele beneficii câștigate regăsim creșterea vizibilității în cadrul proiectului, capacitatea de a livra rapid produsul în piață și procese de lucru mai bune.

De altfel, integrarea unei noi metode de lucru vine la pachet cu provocări precum rezistența la schimbare, lipsa clarității privind rolurile și responsabilitățile sau documentarea superficiale, iar pentru a redresa aceste probleme, echipele apelează la studiu individual, programe de învățare și sprijin specializat, oferit prin coaching și consultanță.

Study of Agility in the Romanian Software Community 2019 by Vlad Andriescu on Scribd