AMD contribuie acum la sisteme de calcul high-end și oferă acces la clusterele bazate pe cloud Penguin-On-Demand (POD) alimentate de procesoare AMD EPYC de a doua generație și AMD Radeon Instinct către 21 de instituții și facilități de cercetare care efectuează cercetări COVID-19.

Cu 12 petaflops de capacitate totală de procesare donată de AMD, puterea de calcul combinată pusă la dispoziție prin Fondul HPC AMD COVID-19 s-ar clasa printre cele mai rapide supercomputere din lume, conform cu cel mai recent Top500.

„AMD este mândră că lucrează cu instituții de cercetare de nivel mondial pentru a aduce puterea tehnologiei de calcul de înaltă performanță în lupta împotriva pandemiei COVID-19”, a declarat Mark Papermaster, vicepreședinte executiv și Chief Technology Officer, AMD. „Aceste donații de procesoare AMD EPYC și Radeon Instinct îi vor ajuta pe cercetători nu doar să aprofundeze cunoștințe despre COVID-19, ci să ne și ajute să ne îmbunătățim capacitatea de a răspunde viitoarelor potențiale amenințări la adresa sănătății globale”.

Fondul AMD COVID-19 HPC a fost înființat pentru a oferi instituțiilor de cercetare resurse de calcul pentru a accelera cercetarea medicală privind COVID-19 și alte boli.

În plus față de donațiile de 15 milioane de dolari pentru sisteme de calcul de înaltă performanță, AMD a contribuit și cu resurse tehnologice și tehnice pentru a dubla performanța sistemului „Corona” din cadrul laboratorul național Lawrence Livermore, care este utilizat pentru a furniza o putere de calcul suplimentară pentru modelarea moleculară, funcție care vine în sprijinul cercetării COVID-19.

Noua capacitate de calcul donată de AMD este așteptată să fie operațională începând cu trimestrul patru (Q4) al acestui an. Aceasta va fi utilizată pentru o serie de sarcini de muncă legate de pandemie, printre care cercetarea genomică, dezvoltarea vaccinului, știința transmiterii. Proiectele de cercetare variază de la modelarea evolutivă a virusului, până la înțelegerea activării proteinei virale care are loc înainte de prima interacțiune între coronavirus și celula umană, precum și simulări de dinamică a fluidelor la scară largă aplicate pe particule de COVID-19, pe măsură ce acestea sunt eliberate în aer.

Pentru a maximiza impactul cercetării, AMD inițiază, de asemenea, un grup de lucru comun pentru beneficiarii Fondului COVID-19 HPC și inginerii AMD, pentru ca aceștia să poată să discute împreună despre descoperirile realizate în urma cercetării, precum și despre optimizările hardware și software care le pot accelera munca colectivă.

Până în prezent, fondul AMD COVID-19 HPC a donat sisteme de calcul sau capacitate de calcul bazată pe cloud către: Universitatea Cambridge, Carnegie Mellon, GENCI / Agenția Națională Franceză de Calcul de Înaltă performanță, Spitalul de copii Harvard, Centrul de calcul de înaltă performanță (HLRS) / University of Stuttgart, MIT, NYU, CSIR Fourth Paradigm Institute in India, Leibniz Supercomputing Center (LRZ), Rice, Stanford School of Medicine, Texas State University, University of British Columbia, University of Texas at Austin, UCLA, University din Arkansas, Universitatea din Toronto, Universitatea din Trento, Universitatea din Vermont, Virginia Commonwealth University și Washington University.