Luna aceasta aflăm de ce părinții ar trebui să-și facă griji în legătură ce văd copiii lor pe Omegle, cum au ajuns datele unei optimi din populația globului de vânzare pe Dark Web, care sunt atacurile de care trebuie să se ferească membrii comunității LGBTQ+ și cum a fost atacat de zombi și de Godzilla orașul american San Francisco.

CyberNews - cele mai importante știri ale lunii

Omegle - platforma de chat pe care nu ai vrea să umble copilul tău

Omegle! Locul în care poți să cunoști străini fascinanți din întreaga lume, în care poți lega prietenii de la distanță printr-o apăsare de buton, în care copilul tău poate afla - în detaliu - cum arată corpul gol al unui bărbat păros trecut de 40 de ani.

Te-am speriat? Foarte bine.

Cei de la Bitdefender au publicat, pe blogul Hot for Security, o analiză detaliată a platformei sociale de tip ”ruletă de chat” Omegle și a riscurilor la care se expun în special cei mici atunci când sunt lăsați nesupravegheați pe internet.

Experții Bitdefender au ajuns la concluzia că site-ul poate fi incredibil de periculos pentru copii, neavând niciun fel de mecanism de siguranță care să-i împiedice pe aceștia să-l acceseze, să fie expuși la conținut care i-ar face și pe majoritatea adulților să se spele pe ochi cu clor, sau să-și expună date sensibile care i-ar putea transforma în victimele unor tipuri de abuzuri absolut înfiorătoare.

Dar Omegle nu e o rețea nouă - de unde interesul subit al Bitdefender pentru ea, v-ați putea întreba. Ei bine, în ultimii ani, se pare că a devenit foarte populară printre copii - chiar și printre cei sub vârsta de 13 ani. Asta din cauza altor rețele, precum TikTok. Un studiu relativ recent a descoperit inclusiv utilizatori de 8 ani umblând prin chaturile tenebroase ale platformei.

Și, cu toate că teoretic există o versiune ”sigură” a Omegle, ea nu este foarte bine moderată și chiar și cei de la Omegle recunosc că există utilizatori ce au afișat comportament de prădători sexuali.

Concluzia? Nu-ți mai lăsa copilul de capul lui pe Internet, folosește o soluție de control parental precum cea pusă la dispoziție de Bitdefender.

Cum a furat un hacker datele unui miliard de cetățeni chinezi

Ai spune că o țară care se ascunde în spatele unui Mare Zid de Foc - adică un firewall de stat - e destul de… ermetică din punct de vedere al securității cibernetice.

Dar se pare că nu e așa. China a reușit cumva să piardă datele a 1 miliard de cetățeni.

1 miliard de persoane se traduce în aproximativ două treimi din populația totală a Chinei. O optime din întreaga populație a globului. Mai mult decât întreaga populație a Europei. Cât toată populația continentului american.

Ce s-a întâmplat cu informațiile și de unde au fost luate? Ele au fost extrase din bazele de date ale poliției din Shanghai după ce un dezvoltator guvernamental a scris o postare de blog pe CDSN - sau Chinese Software Developer Network - în care a lăsat accidental și datele de logare la respectiva bază de date. Rezultatul? Datele complete a un miliard de cetățeni chinezi sunt la vânzare pe Dark Web.

Tentative de șantaj pe platformele de dating

Potrivit blogului Bitdefender, Comisia Federală pentru Comerț a Statelor Unite i-a avertizat pe membrii comunității LGBTQ+ de o nouă schemă de șantaj ce are la bază aplicații de dating.

Astfel, utilizatori ai aplicațiilor Grindr sau Feeld sunt abordați de infractori cibernetici care pretind că sunt interesați de întâlniri sau relații. După câteva mesaje, infractorii trimit fotografii nud și cer de la victime același lucru.

Apoi, fotografiile sunt folosite pentru a le șantaja pe victime - deseori persoane care nu și-au făcut cunoscută identitatea sexuală sau de gen celor din jurul lor. Atacatorii amenință că vor trimite imaginile sensibile prietenilor, familiei, șefilor, dacă nu primesc anumite sume de bani sub forma unor carduri cadou virtuale.

Știrea ne demonstrează de ce evenimente precum Pride sau discuțiile despre comunitatea LGBTQ+ sunt importante. În actuala societate, mulți dintre membrii acestei comunități se tem să-și facă publice orientarea și identitatea, chiar și față de apropiați - de frica bullying-ului, a hărțuirii, a discriminării - devenind vulnerabili și în fața unor astfel de atacuri.

Sfaturile sunt simple - nu divulga informații sensibile străinilor, fă o căutare inversă după fotografiile de profil ale persoanelor cu care vorbești pe site-urile de dating ca să te asiguri că nu aparțin altcuiva și nu da bani celor care te șantajează.

CyberTalk - Cuvântul lunii: VPN

VPN nu vine de la Vărul Priceput la Net ci de la Virtual Private Network. Un VPN este un strat suplimentar de securitate care se interpune între tine și rețelele nesecurizate - sau serverele unei țări precum China - pentru a nu permite nimănui să te urmărească și să afle ce gusturi ai în materie de conținut destinat adulților sau cine ești tu, ce conturi bancare ai, ce mesaje care îndeamnă la revoltă și răscoală trimiți tu grupării de revoluționari din care faci parte.

Folosește Bitdefender VPN. E o unealtă bună și pentru companii și angajați, dar e bună și pentru când te duci în vacanță - în țări cu regimuri totalitare și nu numai - și te conectezi la orice rețea WiFi nesecurizată care îți iese în cale, fără să iei în considerare faptul că un băiat deștept de la celălalt capăt ți-ar putea intercepta toate datele.

CyberHistory - Atacă Godzilla!

La CyberHistory vorbim despre cum au pus zombii stăpânire pe San Francisco în 2011. Sau despre cum a devastat Godzilla același oraș, în aceeași perioadă.

Numai nenorociri. Ai zice că a fost cea mai rea perioadă pentru San Francisco de la 1941 încoace.

De fapt, ce s-a întâmplat seamănă mai mult cu transmisiunea radiofonică a romanului War of the Worlds din 1938 decât cu atacul de la Pearl Harbour. Mai exact, în 2014, un hacker a descoperit o vulnerabilitate în sistemul electronic de afișaj folosit de autoritățile americane pe diverse șosele pentru a-i anunța pe șoferi de eventuale lucrări pe drum sau de starea traficului.

Hacker-ul autonumit ”Sun Hacker” a pătruns în rețea și a suprascris mesajele autorităților, afișând textul ”Atacă Godzilla, întoarce-te!”. După ce au investigat situația, autoritățile din SUA au concluzionat că vulnerabilitatea era atât de ușor de exploatat încât instrucțiunile pas-cu-pas deveniseră accesibile oricui, fiind publicate pe Internet.

Nu se știe dacă ”atacul zombiilor” din 2011 a fost pus la cale de același hacker, dar e puțin probabil, având în vedere că astfel de mesaje au apărut pe parcursul timpului în mai multe state americane.

Amuzant este că astfel de vulnerabilități ale afișajelor electronice rutiere încă există și încă sunt exploatate de hackeri puși pe distracție, doar că nu li se mai dă la fel de multă atenție. Dar pericolul e real, chiar dacă nu pare la prima vedere - cum ar fi să vezi, mergând spre mare, un semn pe autostradă care îți spune să te întorci, că au debarcat rușii?