Potrivit cercetătorilor europeni care semnează scrisoarea citată de The Guardian, noul institut ar urma să fie construit cam din aceleași motive care au dus la apariția Cern (Laboratorul European pentru Fizica Particulelor), inaugurat după al Doilea Război Mondial pentru a revitaliza cercetarea europeană din domeniul fizicii și să țină în Europa fizicienii care și-ar fi dorit să plece în Statele Unite.

Ellis, așa cum ar urma să fie numit acest nou hub pentru cercetarea tehnologiei AI, ar fi prescurtarea de la European Lab for Learning and Intelligent Systems, după cum spun cercetătorii, și ar avea centre în câteva dintre cele mai mari economii europene - Marea Britanie, Franța, Germania, Elveția, Olanda -, sute de ingineri, matematicieni și alți oameni de știință urmând să aibă un loc de muncă asigurat în aceste hub-uri. Totul cu scopul de a menține Europa pe primele poziții în cursa pentru cercetarea din domeniul inteligenței artificiale.

Primii pași pentru lansarea Ellis vor fi făcuți de Franța și Germania, oamenii de știință militând pentru urgența lansării acestui proiect - chiar până la finalul acestui an. Cele două țări vor colabora pentru lansarea hub-urilor locale, alte țări urmând să se alăture pe parcurs. Planul este ca fiecare laborator local să fie creat după o investiție de 100 de milioane de dolari și să aibă un buget anual de 30 de milioane de dolari.

Recent, chiar președintele francez, Emmanuel Macron, anunța faptul că își dorește să transforme Franța într-un hub bazat pe tehnologia AI (inteligență artificială) și, totodată, într-una dintre principalele țări care să ofere expertiză în acest domeniu. Iar pentru a realiza acest lucru, e dispus să pună la bătaie 1,5 miliarde de euro pentru susținerea unor proiecte de AI, de la investiții publice la investiții în startup-uri care dezvoltă produse bazate pe această tehnologie.