La multe dintre evenimentele la care sunt invitați manageri de companii și antreprenori, aceștia povestesc cu mult patos despre modul în care au reușit să construiască o afacere de succes, dar puțini dintre ei vorbesc despre obstacolele pe care le-au întâmpinat. Din această cauză, uneori se creează senzația că antreprenoriatul este o activitate pe care o poate face oricine și care nu presupune riscuri și sacrificii.

Ei bine, în realitate, lucrurile stau altfel și provocările sunt dintre cele mai diverse, cu multe eșecuri. Important este să știi cum să scoți din ele cele mai bune învățăminte.

Durerea este cel mai bun învățător

Atunci când suntem mici și facem lucruri în necunoștință de cauză, cum ar fi să punem mâna pe un obiect fierbinte, ne frigem atât de tare încât promitem că nu vom mai face asta niciodată. Iar când mai ajungi într-o situație similară, îți amintești cât de mult te-a durut.

La fel se întâmplă și atunci când iei decizii greșite în business. Recunoști eșecul și îți amintești ce ai făcut greșit, astfel că data viitoare știi să îl eviți. Antreprenorii își învață lecția cel mai bine atunci când pierd bani, timp și oportunități. Deși sunt momente dificile, ele te învață ce să nu faci în afaceri.

Ideile bune sunt cele care par imposibile

În același timp, există tentația de a alege calea cea mai sigură și de a te concentra pe ceea ce a funcționat în trecut. Dar liderii nu conduc așa și nici mințile inovatoare nu vin cu idei noi în acest fel. Ca antreprenor, trebuie să ai curajul să fii îndrăzneț și să gândești la scară mare.

Dacă pui pe hârtie o idee care oamenilor li se pare nebunească, înseamnă că tu ești cel care gândește dincolo de ceea ce ei deja știu și așteaptă. Nimeni nu garantează că îți va reuși să pui în practică acea idee, dar dacă prinde contur, este foarte probabil să fie una disruptivă și să atragă atenția asupra sa.

Învață-ți creierul să accepte eșecul

Chiar dacă spuneam la început despre creier, că stochează toate momentele în care te-ai ars, acesta mai are și capacitatea de a rescrie ceea ce ai învățat anterior. Pentru început, poți face asta concentrându-te mai mult pe procesul de învățare și mai puțin pe rezultat. Astfel, nu vei ajunge să fii descurajat atunci când lucrurile se termină prost.

Un alt mod prin care poți îmbrățisa eșecul este să faci lucruri din afara zonei tale de confort, care nu au legătură cu afacerea. Acest gen de provocări îți „educă” într-un fel creierul, ca să nu mai cedeze în fața unui posibil eșec. Atunci când înveți să accepți eșecul sau posibilitatea acestuia, vei găsi și răspunsurile pentru a construi ceea ce ți-ai propus.

Foto: honeydill.tumblr.com