ARCA este o companie care a pornit în România ca un ONG care promova ideea de a fabrica rachete pentru a ajunge în spațiu. A fost fondată în 1999 în România și a lansat doar două rachete stratosferice. A avut contracte cu Guvernul României și cu Agenția Spațială Europeană. În momentul arestării, ARCA dezvolta o rachetă single-stage, adică ce poate ajunge în orbită fără părți detașabile.

Dumitru Popescu, 40 de ani, a fost arestat pe 8 noiembrie în statul american Georgia și a fost extrădat în New Mexico, potrivit “Las Cruces Sun-News”. ARCA se relocase în Las Cruces, unde a primit, de altfel, și finanțare din partea municipalității.

Popescu este anchetat pentru 12 capete de acuzare privind fraude, trei capete de acuzare pentru delapidare de fonduri și un cap de acuzare pentru declarații fiscale greșite. Nu se știe dacă acuzațiile ar avea legătură cu ARCA, companie relocată în 2014 din România în Las Cruces. Una dintre plângerile făcute împotriva lui Popescu este din partea lui Michael Persico, CEO și fondator al Anova Technologies, pentru sume de peste 20.000 de dolari. Alte acuzații sunt pentru sume mai mici. Compania a primit 60.000 de dolari de la municipalitatea din Las Cruces, dar a ratat să primească 500.000 de dolari finanțare pentru că nu a raportat numărul corect de angajați.

În 2015, odată cu sosirea în Statele Unite, ARCA a prezentat un hoverboard, un vehicul care levita deasupra suprafeței. Hoverboard-ul ar fi trebuit să ajungă pe piață în 2016, a fost prezentat cu fast la Monte Carlo, dar până acum nu a apărut nici măcar o informație că o persoană privată ar fi folosit așa ceva.

De-a lungului timpului, ARCA a intrat în conflict și cu autoritățile românești, mai exact cu Agenția Spațială Română, ROSA. „Cei de la ARCA sunt niște amatori, dar participă la tot felul de concursuri ca să-și facă publicitate“, spunea în 2010 Marius Piso, președintele ROSA.

Pentru a putea urmari acest video te rugam sa accepti plasarea de cookie-uri de marketing. Accepta toate cookie-urile.