IMM Invest este un program susținut de statul român pentru a veni în sprijinul micro-întreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii constituite conform legii, care sunt afectate de pandemia de coronavirus.

Avantajele creditului garantat IMM Invest

  1. Statul poate garanta până la 90% din valoarea creditelor pe care le accesați la una din băncile partenere.
  2. Nu plătiți dobândă, comision de garantare sau alte costuri de acordare! Costurile finanțării sunt subvenționate în procent de 100% de la bugetul de stat, până la data de 31.12.2020, cu posibilități de prelungire.
  3. Nu plătiți comision de rambursare anticipată.
  4. Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru.

În momentul de față sunt 110.000 de aplicații. Procesul de aprobare durează pentru fiecare bancă, dar creditele au început să fie acordate deja. Creditele se acordă în funcție de criteriile de eligibilitate bancară și de criteriile FNGCIMM. De exemplu, din punct de vedere al băncii, o companie care a avut rezultate financiare bune în ultimii ani, dar a avut rezultate slabe în luna martie sau aprilie, este eligibilă pentru un credit.

Am povestit cu o serie de antreprenori care au luat credite IMM Invest prin Banca Comercială Română despre experiența lor de până acum, despre impactul pandemiei și planurile pe termen lung.

La finalul acestui articol găsești și Ghidul IMM Invest realizat de către cei de la Banca Comercială Română ca să poți accesa mai ușor. Intră și pe Școala de Business pentru resurse esențiale evoluției tale ca antreprenor.

Beconia Carnex, Sânmihaiu German, Timiș - investiții amânate

Cornel Jula are afacerea Beconia Carnex de 27 de ani. A început prin procesarea animalelor pentru carne, dar treptat a trecut doar pe producția de mezeluri și cărnuri.

Pandemia a resimțit-o din plin, după cum spune chiar el. „Producția a scăzut cu 20% încă din primele zile. După introducerea restricțiilor de circulație, a scăzut cifra de afaceri cu 20%", spune Jula. Parte din scăderea lui a venit din modelul său de business și locurile unde furnizează alimente. Beconia Carnex avea colaborări cu licee, grădinițe, hoteluri și terase, așa că producția s-a dus către magazinele proprii de unde a venit cash-ul.

Spune că nu mai poate face planuri clare pentru că nu știe cum va evolua pandemia. Încearcă să fie optimism odată cu redeschiderea hotelurilor și teraselor.

„În martie, aprilie sau mai o firmă ca a mea nu are mai mult de 8% profit. Așa că a trebuit să finanțez firma din resurse proprii. Poți să od uci, dar dacă o ții un an ai cam terminat fondurile, că am și investit în timp", spune Cornel Jula.

Beconia Carnex - măsuri luate și creditare prin IMM Invest

După apariția pandemiei și introducerea restricțiilor de circulație, primele măsuri luate de Cornel Jula au fost reducerea stocurilor și redimensionarea producției conform consumului.

„Am redus si cheltuielile. Am oprit investițiile, ca toate resursele să le avem pentru plătirea furnizorilor, angajaților și datoriile. Doar strictul necesar", spune Cornel Jula. În domeniul lui de activitate, mai ales că e o firmă agreată de comunitatea europeană, standardele trebuie să fie înalte, așa că a investit mereu în noi utilaje.

E mândru totuși că nu a creat probleme nimănui, a plătit materiile primele și și-a dat seama că fiecare avea nevoie de cash. Plus că știa că dacă nu plătește marfa ajungea într-un final să nu o primească. „Nu am auzit pe nimeni în lanțul nostru de aprovizionare să aibă blocaje. Lucrând, s-au produs niște bani pe care fiecare i-a folosit unde trebuie", spune Jula.

A simțit un blocaj la desfacerea mărfurilor, din cauza închiderea școlilor și a programului magazinelor. În plus și angajații erau speriați, dar producția trebuia să continue în siguranță. „Angajații chiar ne-au zis să închidem. Vedeau la televizor, erau speriați, au copii. Le-am creat flux de distanță socială, dezinfectanți, paravane în magazine", spune Cornel Jula.

A aplicat la IMM Invest imediat ce a apărut programul pentru că la o scădere de 20% și un profit de 8%, trebuie să acopere 12% în fiecare lună.

„Firma noastră nu a avut niciodată un credit. Ne-am descurcat din resurse proprii din 1998, când am deschis un abator. Am intrat la IMM Invest pentru că e o plasă de siguranță. Dacă știam că ține 3-4 luni nu ar fi fost necesar, dar țin la angajați, la firmă. A doua zi m-am înscris și am optat pentru BCR pentru că am conturile de firmă și îi cunosc de 20 de ani", spune Cornel Jula.

Spune că nu a simțit impedimente, i s-au cerut câteva documente, bilanțul, balanța, a fost de 2-3 ori la bancă și a comunicat pe mail, iar lucrurile s-au mișcat rapid.

Creditul IMM Invest l-a luat pentru capital de lucru, dar a aplicat și pentru capital de investiții.

Crede că primele trei trimestre ale anului vor fi pe pierde. „Estimez că trimestrul 4 va reveni, când încep școlile. Probabil putem reveni la egal cu 2019", spune Cornel Jula.