Pentru mulți antreprenori sau potențiali antreprenori, pitch-ul în lift rămâne un exercițiu de imaginație bun, o situație ipotetică pentru care ar fi bine să fie pregătiți, poate o dorință.

Totuși, pentru antreprenorii înscriși în prima cohortă a acceleratorului BCR-InnovX, pitch-ul în lift nu a rămas doar un concept metaforic, ci s-a transformat, pe 28 mai, în realitate.

Cu numai o săptămână înainte de Startup Grind Londra, eveniment la care cele 10 startupuri care au trecut prin accelerator vor avea ocazia să participe și să intre în contact cu investitori din întreaga lume, fondatorii au avut 60 de secunde pentru a-și ”vinde” cât mai bine afacerile unui public format din board-ul BCR.

60 de secunde costând într-o călătorie cu liftul de la parter și până la etajul 8, și de la ușile liftului până la sala de ședințe.

În sală, tot board-ul Băncii Comerciale Române, în frunte cu CEO-ul BCR Sergiu Manea, a putut urmări întreg pitch-ul, mulțumită unei transmisiuni în direct din lift. Dar călătoria celor 10 antreprenori nu se oprea la ușa sălii mari și sobre din clădrea BCR - acolo, ei erau așteptați cu întrebări dificile despre trecutul, prezentul și viitorul businessurilor lor - toate menite să releve potențialul de succes (sau de eșec), toate menite să îi pregătească pe startupiști pentru momentele cheie care le-ar putea aduce investițiile mult dorite.

”A fost o super experiență - nu doar pitch-ul în lift, ci acceleratorul cu totul”, îmi mărturisește unul dintre antreprenori, transpirat după proba de foc, dar vizibil entuziasmat.

”Să ai la dispoziție consultant care să te ajute de la A la Z cu redactarea unui proiect pentru fonduri UE e mare lucru. Am mai fost la multe acceleratoare - m-am înscris la cât de multe am putut, că nu strică exercițiul - dar niciunul nu m-a impresionat ca acesta”, a continuat el.

Toate start-up-urile din program au învățat, prin expertiza ECSIF, să acceseze de la Bruxelles granturi pentru inovare cu valori de 50.000 de euro.

”A fost altceva”, îmi spune grăbit un altul, în fugă spre echipa lui, ”chiar o experiență mișto și cred că participarea la BCR-InnovX îmi oferă un avantaj competitiv - altfel vorbești cu potențiali investitori când poți să le spui că ai participat la acceleratorul ăsta”, explică înainte să plece.

„Evoluția tehnologică se întîmplă într-un ritm foarte alert pe piața serviciilor bancare. De aceea, la începutul anului 2019 am dat startul acceleratorului de business pentru a intra în interacțiune cu economia digitală și pentru a ajuta antreprenorii români să îndrăznească să aibă visuri globale. Elevator Pitch Day a fost o bună pregătire pentru start-up-uri de a-și prezenta soluțiile așa cum nu au mai fost expuse niciodată, iar pentru echipa de management a fost o oportunitate de înțelege mai bine cum putem accelera procesele interne prin inovație <<creată în România>>”, spune Ionuț Stanimir, director de marketing Banca Comercială Română.

„Un antreprenor poate lucra timp de luni sau ani de zile la dezvoltarea ideii lui, pentru că un antreprenor este de fapt un creator care așteaptă momentul ideal prin care să se materializeze într-un exemplu de succes, și de ce nu, poate să devină un unicorn. Acest moment poate dura 60 de secunde sau mai puțin și poate apărea în cele mai neașteptate momente, într-o stație de metrou, la aeroport sau într-un lift. Credem că oportunitățile îi favorizează pe cei care sunt pregătiți, de aceea în Acceleratorul BCR-InnovX punem start-up-urile în cele mai neașteptate circumstanțe pentru a fi pregătiți de momentele care le pot schimba viața. Elevator Pitch-ul a fost doar unul dintre ele, iar noi i-am pregătit pentru a livra prezentări rapide și de impact în 60 de secunde”, spune Daniel Dumitrescu, Director Startup Grind Bucharest.

Evenimentul a fost încheiat cu o fotografie de grup - participanți și reprezentanți ai BCR sar de bucurie în fața unui semn imens cu ”Accelerate”. Următorul pas pentru antreprenori: Startup Grind Londra, eveniment care are loc între 5 și 6 iunie.

Următorul pas pentru acceleratorul BCR-InnovX: cohorta a doua, numită Grinders, destinată celor aflați chiar la începutul drumului.

Care sunt startupurile care participă la Startup Grind Londra

Cele 10 companii selectate de juriu sunt AlphaBlock (General Artificial Intelligence), BOX2M (Industry 4.0 pentru energie), KFactory (Tehnologii IoT și machine learning), KPEYE (platforma dedicată IMM-urilor), Maillon (platformă LendTech), Modex (Blockchain), Mo’Real Universe (platformă pentru experiențe Augmented Reality), Product Lead (soluție e-commerce), Sigtree (platformă de integrare și automatizare IoT) și Wise Voice (dezvoltator de chatbot și asistent vocal).

AlphaBlock - Compania se bazează pe tehnologia AI pentru a dezvolta soluții de management a investițiilor pentru fondurile de pensii, family offices (grup de investiții controlat de familie) și hedge fund-uri (un fond de investiţii cu o politică de investiții agresivă, bazată pe utilizarea unor strategii complexe de investiţie).

Box2M - Este o companie de R&D pe servicii de inginerie. Concret, printre soluțiile dezvoltate de români, BOX2M propune un ecosistem IoT cu aplicabilitate pentru utilități, telecom și securitatea infrastructurii. Aceasta generează beneficii pentru clienți, precum reducerea pierderii de energie cu până la 10%.

IndexAR - Compania a realizat o platformă web care le permite creatorilor de conținut, companiilor, firmelor din publicitate, să devină ”autori” de experiențe AR în numai câteva minute. Folosind indexAR, companiile scapă de costurile mari, timpul pierdut pe dezvoltare și de soluțiile tehnice complicate.

Kfactory - Startupul oferă posibilitatea de a maximiza productivitatea în producție. Monitorizează linia de producție în timp real și colectează date pentru a oferi insight-uri care pot duce la creșterea productivități în linii industriale.

KPEYE - Este o platformă digitală care poate ajuta IMM-urile să își crească veniturile. KPEYE îi ajută pe antreprenori să găsească clienți, să gestioneze vânzările, să genereze facturi și să aibă un control mai bun asupra tranzacțiilor bancare.

Maillon - Serviciul este unul de tip B2B2C și este o soluție pentru finanțatori și pentru retaileri care funcționează ca un marketplace ce le permite clienților să aleagă cea mai bună soluție de creditare - atât în magazinele fizice cât și online.

Modex - Modex este un marketplace pentru aplicații descentralizate, construit să aducă beneficiile tehnologiei blockchain în viața de zi cu zi, prin conectarea dezvoltatorilor cu potențialii clienți. Platforma oferă și unelte celor care vor să își creeze propriile aplicații blockchain.

ProductLead - E un ecosistem software în care ajută brandurile să înțeleagă și să folosească mai bine puterea social media prin cei 4 piloni principali ai săi: Visual Commerce, Big Data Analytics, Creative Generator și Omnichannel. Sigtree - Compania este specializată în dezvoltarea de soluții software I0T pentru case inteligente, platforme industriale și cladiri de birouri.

WiseVoice - Startupul este specializat în soluții de chatbot, recunoaștere vocală și comenzi vocale.

Juriul acceleratorului a fost format din: Alexandru Mihailciuc (Global Head of Pre-sales UiPath), Daniel Dumitrescu (Unicorns Scout InnovX), Diana Dumitrescu (Programme Manager InnovX), Silviu Florea (Senior Fintech Developer Compensis), Andrei Bogdan Mihăescu (Senior Developer ADP), Mădălina Hagima (Partener de conducere Hristescu & Partners), Bogdan Hristescu (Director Regional Euronet), Delia Olteanu (Creditare Micro BCR) și Gabriel Pralea (Regional Corporate Director BCR).

Aceștia vor fi o parte din mentorii Bootcamp-ului BCR-InnovX dedicat start-up-urilor, alături de experți internaționali în accelerarea afacerilor.

Acceleratorul BCR-InnovX este un proiect realizat în parteneriat cu Uipath, Startup Grind in partnership with Google for Startups, Mindspace și European Center for Services Investments and Financing (ECSIF). BCR acoperă costurile pentru toate bursele alocate antreprenorilor din acest proiect, cursurile și costurile logistice.