Am stat de vorbă cu Marius Mitroi, cofondator și CEO RideSafe, despre stadiul dezvoltării RideSafe, provocările unui startup care face și producție de hardware, precum și costurile implicate în realizarea unei campanii de crowdfunding pe una dintre cele mai mari platforme internaționale de profil.

RideSafe este un dispozitiv IoT care detectează și trimite alerte în cazul accidentelor moto. Dispozitivul trimite, în timp real, informații critice despre locația și profilul medical al motociclistului în cazul unui accident. Totodată, Ride Safe are grijă de motocicletă și funcționează ca o alarmă inteligentă care trimite notificări atunci când aceasta este mișcată. O altă funcționalitate este aceea de tracking de date pentru înregistrarea performanței motociclistului.

Principalele declarații sunt mai jos sau puteți urmări video-ul pentru mai multe detalii.

Ce este RideSafe?

RideSafe este un startup de tehnologie, bazat pe siguranță și dedicat motocicliștilor. Suntem o echipă de motocicliști cu experiență și expertiză pe zona de marketing, inginerie, business. Din necesitatea clară pe care am trăit-o toți la un moment dat în viață, am zis că există clar nevoia unui dispozitiv care să detecteze accidentul și să anunțe o listă de prieteni sau servicii de urgență

Am început acum 2 ani jumătate la Innovation Labs. Acum am reușit să avem un prototip funcțional și să ridicăm o rundă de finanțare și să încercăm să ieșim în piață.

Produsul este format dintr-un device hardware care se montează pe motocicletă și are niște senzori care detectează diverse lucruri, o aplicație mobilă și o aplicație web, un cloud în care stocăm toate datele.

Practic, am dezvoltat modelul matematic prin care se detectează accidentul, în momentul acestuia primești și un push pe telefon, ai minim 30 de secunde să anulezi – poți să setezi tu cât vrei, dar standardul este de 30 de secunde. Dacă tu nu anulezi, mai departe pleacă mesajul cu o voce digitizată către 112 și mesaj cu localizare și profilul medical către o listă de prieteni.

Pe partea de siguranță a motocicletei, funcționează și ca o alarmă, dacă e cineva care încearcă să-ți mute motocicleta sau ți-a furat-o, îți dă mesaj, o urmărește.

Mai avem și o componentă de tracking în care-ți urmărim performanța pe motor iți spunem ce poți să îmbunătățești.

Este o soluție completă de siguranță atât pentru motociclist cât și pentru motor.

Testarea prototipului RideSafe

Primul prototip a fost acum un an jumătate. Avem un parteneriat cu un club moto, iar anul trecut am intrat într-un proiect de mobilitate urbană cu cei de la The Bike Hub: mai multe scutere și mașini au monitorizat traficul în București folosind echipamentele noastre. Și noi am testat, și ei au primit date relevante pentru studiul lor. Interesant e că în București cu un scuter ajungi de 3 ori mai rapid decât cu mașina.

Competitorii de pe piață

Mai este un produs similar în Germania noi avem un produs plug and play, ei au un produs în care toată senzoristica se montează separat. Pe de altă parte, ei sunt deja în piață.

E foarte greu pe zona de hardware când faci un produs. Ajungi la foarte multe variante, sunt timpii foarte mari. De la proiectare, până la a avea produsul, durează foarte mult până îți vin componentele, până se face testarea.

Monetizare prin crowdfunding

Noi vom lansa o campanie de crowdfunding prin care vom face pre-sales pe produs. Avem deja parteneri din preselleri moto care vor include produsul pe motocicletele pe care le vând deja.

Am avut discuții și cu companii de asigurări care vor introduce pachete pay as you go. Dar mergem și către consumatorul individual.

Așa încercăm să validăm și diferite piețe pentru că, trebuie să o recunoaștem, piața din România este mică. Sunt undeva la 60.000-70.000 de motociclete înregistrate și active undeva la 30.000-35.000.

De aceea vrem să mergem mai mult spre țările calde și prin campania de crowdfunding vrem să mergem și să vedem care sunt piețele care răspund cel mai bine, apoi prin campanii de marketing să mergem să targetăm direct acei clienți.

Investițiile de până acum

Cred că s-au investit undeva la 60.0000-70.000 de euro în produs. Am luat o primă rundă de la GapMinder și urmează să finalizăm tot transferul. Până acum am luat 45.000 de euro. Urmează să mai primim încă o rundă de finanțare care nu este publică.

Undeva în două luni urmează să mai deschidem încă o rundă pentru partea de scalare și ne interesează undeva între 400.000 și 500.000 de euro.

Odată ce produsul este validat de piață și există destul de mulți utilizatori, ai nevoie de mai mulți bani ca să faci producție de masă. De fapt, acesta este și costul cel mai mare acum. Suntem pregătiți să facem producția pentru primul batch, ceea ce vrem să vindem prin crowdfunding, dar în momentul în care discutăm despre producție de 100.000 de bucăți lucrurile se schimbă destul de mult.

Campania de crowdfunding pe Indiegogo

Suntem în pre-campanie acum. Nu am mai făcut până acum așa ceva. Sunt foarte multe ghiduri pe care le-am citit, ghiduri de genul step by step.

Ca să spun așa, începe cu un film pe care trebuie să-l faci. Și care costă foarte mult. Poți să-l faci și cu telefonul, dar este foarte greu să ai cârligul pentru public în primele 5 secunde. E important să ai o dicție bună, noi am folosit un vorbitor nativ pentru că era mult mai ok, ținând cont că noi mergem internațional.

Ceea ce costă foarte mult și durează la fel de mult este pregătirea pentru campanie: de la copyright, la vizualuri, strategia, cum se împart banii pe zona de marketing și câși bani bagi pentru o anumită piață. Lucrurile se schimbă în fiecare zi. Noi încercăm să le adaptăm. De fapt, cam asta vrem să facem în pre-campanie: să vedem răspunsul oamenilor și să ne adaptăm ca în momentul în care dăm drumul la campanie să fie cu vizualul corect, cu mesajul corect și să avem conversia cea mai bună.

Poți să faci o campanie cu 1.000-2.000 de euro, unde să faci tu filmuleț și mesaje. Noi, de exemplu, în 7 zile de pre-campanie am cheltuit 700 de euro pentru că ne interesează o piață internațională, ne interesează să validăm diferite țări. Cumva, depinde de ceea ce-ți propui. Până acum cred că s-au dus costurile la 20.000 de euro.

Produsul se va vinde în mai multe pachete. Ne propunem să atingem o țintă de 50.000 de euro, dar de fapt ne propunem să atingem mai multe piețe. Este mai mult o chestiune de validare. Nu ne dorim să strângem bani din produs acum, ci să testăm și să validăm piețele. Nu mă interesează să vând acum 1.000 de bucăți, mă interesează să vând 100.000 de bucăți după campanie.