Jeppe a început să investească pe eToro în 2013 și prima oară a investit în acțiuni Facebook. „Eram un mare fan al lui Mark Zuckerberg și prevedeam un viitor măreț pentru companie. De asemenea, îmi petrecusem o jumătate de an scriindu-mi teza de masterat la Copenhagen Business School despre acțiunile Facebook - așa că eram foarte familiarizat cu subiectul”, spune el.

Jeppe a lucrat în consultanță strategică multă vreme, iar investițiile erau doar o activitate secundară. Dar treptat a reușit să adune un portofoliu care să-i permită să facă din investiții un full time job. Am vrut să aflu când a știut că e momentul să facă din cariera sa de investitor una full time.

„Când am început să câștig mai mulți bani din investițiile mele în eToro decât din activitatea mea de consultanță, m-am gândit: "Nu vreau să mă trezesc peste 10 ani și să mă întreb ce s-ar fi putut întâmpla dacă m-aș fi concentrat pe asta full time". Am depus eforturi apoi pentru a mai obține o promovare în domeniul consultanței în management, înainte de a mă dedica în cele din urmă 100% portofoliului meu de investiții”, explică acesta.

El menționează că faptul că a avut o carieră în consultanță l-a ajutat ca background pentru investiții. El spune că lucra mereu cu industrii diferite, în țări diferite, așa că a câștigat experiență în a înțelege provocările și sinergiile afacerilor.

„În cele din urmă, unul dintre serviciile de bază pe care le-am oferit a fost evaluarea - adică evaluarea valorii unei companii folosind previziuni strategice și financiare detaliate și analize a fluxurilor de numerar actualizate. Am învățat cele mai bune practici academice de evaluare a companiilor la Copenhagen Business School, apoi am depus eforturi mari pentru a le adăuga la structurile de evaluare existente, utilizate în industriile de consultanță și servicii financiare, iar acum, în calitate de investitor full time, am creat o nouă metodologie de evaluare, care este unică”, spune Jeppe.

Cum investește pe termen lung

Jeppe este unul dintre investitorii care analizează profund companiile înainte de a investi și se uită la câștigul pe termen lung, nu cel pe termen scurt. Am discutat cu el și despre strategia pe care o aplică.

„Îmi petrec majoritatea timpului cercetând sau actualizând planul de cercetare. Cercetarea poate însemna să citesc, să consult tabele, să port discuții cu persoane interesante și multe alte lucruri. Apoi îmi actualizez diversele modele, inclusiv viziunea mea generală asupra lumii, probabilitatea ca diferite lucruri să se întâmple, ce tehnologii cred că vor avea impact asupra diferitelor țări, industrii și companii, în ce mod etc”, explică investitorul.

El urmărește îndeaproape 150 de companii și actualizează permanent evaluările pe care le face asupra lor. Menționează că pentru a înțelege o companie ai nevoie de o viziune de 360 de grade asupra ei.

„Cum sunt produsele lor? Echipa de management? Clienții? Concurenții? Cum este să fii angajat al companiei? Cum sunt situațiile financiare? Unde îi văd peste 20, 50, 100 de ani? Ce l-aș sfătui pe CEO să facă dacă m-ar fi angajat pentru un proiect de consultanță în management?”, explică acesta.

El spune că vrea să dețină companii care valorează mai mult decât prețul lor, în modul ideal de două ori mai mult. Pentru a se susține a angajat 3 oameni part-time, plătește abonamente de date pentru a fi la curent cu toate lucrurile și are o rețea internațională formată. Specialitatea sa este la intersecția dintre tehnologie, politică și finanțe și e cu gândul la viitorul îndepărtat. Cele mai mari investiții ale sale sunt în Centene și Alphabet (Google).

Uită-te la 7 ani, nu la un an

Deși are background în consultanță, Jeppe consideră că oricine poate fi investitor dacă are o strategie corectă și pe termen lung.

„Nu a existat niciodată o perioadă de 7 ani în care acțiunile să nu fi fost în general pe creștere. După 1 an, este destul de improbabil ca persoana care și-a păstrat surplusul de active în numerar la bancă să aibă o situație mai bună decât cea care a cumpărat acțiuni”, explică acesta.

El menționează că oricum, în 30 de ani, de exemplu, o persoană care a investit în acțiuni va avea o situație mai bună decât cei care s-au dus către depozite bancare.

„Din punct de vedere istoric, acțiunile și-au dublat, în medie, valoarea reală în fiecare deceniu. Puterea de compunere a randamentelor nu este atât de vizibilă printre fluctuațiile pe termen scurt - dar este foarte vizibilă pentru oricine care are o perspectivă istorică pe termen lung”, explică acesta.

„În general, este important să aveți o viziune holistică asupra propriilor riscuri. Nu doar riscurile din portofoliul propriu. Dacă aveți un loc de muncă, dețineți o proprietate și aveți un portofoliu de acțiuni - sunteți deja mult mai în siguranță decât dacă eliminați oricare dintre aceste trei elemente. De exemplu, dacă într-o zi Google inventează un AI care îți automatizează munca și ești concediat, poate că o parte din venitul pierdut este compensat de noile dividende primite de la acțiunile tale Google”, mai menționează acesta.

Greșelile pe care le fac oamenii când investesc

Pentru că investițiile la bursă au crescut în pandemie și oamenii au văzut din simplificarea online a investițiilor o modalitate de a încercă să facă mai mulți bani, am discutat și despre erorile pe care le fac oamenii obișnuiți atunci când investesc.

„În primul rând, să nu pornești la drum. Cred că toată lumea ar trebui să dedice cel puțin o zi întreagă pe an pentru finanțele personale. Fie că acest lucru înseamnă deschiderea unui cont de investiții, revizuirea creditului ipotecar, înscrierea/ieșirea din sistemul de pensii al companiei etc., merită să faci asta, indiferent de nivelul la care te situezi din punct de vedere al averii personale”, crede Jeppe.

De asemenea, el menționează că noii investitori ar trebui să evite o frecvență de tranzacționare prea mare.

„Majoritatea investitorilor nu ar trebui să se angajeze în daytrading, încercând să cronometreze piața cu ajutorul astrologiei hărților sau pe baza a ceea ce citesc în presă”, explică Jeppe.

În plus, diversificarea e esențială, oamenii nu trebuie să-și pună ouăle într-un singur coș.

„Investind în mai multe industrii diferite în mai multe țări diferite, puteți reduce riscurile. Reducerea riscului în acest fel vă permite să vă asumați un risc mai mare în cazul acțiunilor individuale. Managementul riscului este o disciplină complexă - dar adesea puteți obține majoritatea beneficiilor diversificării având doar 20 de acțiuni diferite de pe cel puțin 3 continente diferite, în cel puțin 3 industrii diferite”, spune investitorul de pe eToro.

„Atunci când treceți de la 1 la 20 de acțiuni, cu condiția ca multe dintre acțiuni să fie în diferite industrii, țări și să se confrunte cu riscuri individuale, reduceți dramatic riscul portofoliului. Atunci când dețineți un singur titlu, sănătatea directorului general, o singură catastrofă într-o fabrică, o problemă mediatică etc. reprezintă un risc major pentru portofoliu. Cu toate acestea, atunci când portofoliul este diversificat pe 20 de acțiuni, toate riscurile individuale suficient de mari pentru a falimenta o singură companie reprezintă doar un risc de pierdere de 5% pentru portofoliu”, mai spune acesta.

Nu în ultimul rând, crede acesta, noii investitori trebuie să se pregătească mental pentru faptul că prețul unui portofoliu de acțiuni poate scădea. Astfel, ei nu trebuie să intre în panică dacă prima dată înregistrează o scădere de 20%.

De altfel, pentru cei la început, există posibilitatea de a copia, raportat la banii pe care-i ai, portofoliul unor investitori precum Jeppe. „Portofoliul meu este întotdeauna vizibil pe eToro. Portofoliul meu deține combinația de active pe care le consider ca fiind cele mai susceptibile de a genera cel mai mare randament mediu, la un nivel rezonabil de asumare a riscului, pe o gamă largă de scenarii pe termen lung. Aceasta include acțiuni precum Centene, Google, Nintendo, Tilray și Aurubis”, spune acesta.

„Se spune că dacă ai dreptate în fiecare trimestru, vei avea, desigur, dreptate și asupra deceniului. Și astfel, mulți lideri de afaceri și investitori cred că, dacă te concentrezi în continuare pe ceea ce se va întâmpla săptămâna viitoare, vei ajunge într-un loc bun. În realitate, obțineți rezultate mult mai bune dacă sacrificați în mod continuu termenul scurt, în schimbul poziționării corecte pentru momentul în care se vor produce în cele din urmă realizări mai mari și schimbări de paradigmă”, mai spune Jepe despre cum ar trebui să te uiți la toate aspectele pe termen lung.