Codecool, școala de programare care a pregătit deja în fiecare an peste 500 de persoane fără experiență anterioară în sectorul digital din Ungaria și Polonia să își găsească un job în domeniul IT, a creat un top al celor mai căutate limbaje de programare. Anul acesta Codecool a intrat și pe piața din Romania, unde își propune să rezolve criza de programatori, iar topul are rolul să îi ajute pe cei care vor să învețe să codeze ce presupune fiecare limbaj în parte și ce aplicații pot să dezvolte cu ajutorul lor.

Care sunt limbajele de programare cu cel mai mare potențial?

Niciodată nu a fost atât de ușor să îți schimbi traiectoria carierei. Un studiu de la începutul acestui an realizat de o platformă de joburi arăta că 2 din 5 români vor să își schimbe locul de muncă și domeniul de activitate. Mulți dintre cei care aspiră la o carieră în IT se întreabă încotro să se orienteze, ce limbaje să învețe și ce vor putea face cu ajutorul lor.

Iată care sunt cele care oferă cele mai mari șanse de angajare:

1. Python

Python este unul din cele mai căutate și utilizate limbaje de programare de care au acum nevoie angajatorii, mai ales în back-end web development. Python este cel mai adesea folosit ca limbaj de scripting și automatizare, dar poate fi folosit și pentru analiza datelor.

Este un limbaj de programare dinamic, creat de Guido van Rossum și lansat pe piață în 1991. Acesta poate fi folosit atât pentru a crea aplicații pentru desktop, cât și pentru web sau framework-uri. Este unul dintre cele mai ușor de învățat și utilizat limbaje de programare pentru că are puține particularități și o sintaxă simplă, care poate fi înțeleasă cu ușurință, chiar și de cei fără experiență în codare. Python este unul dintre cursurile de bază de la Codecool și modul în care elevii învață este mai degrabă axat pe sprijin decât pe ghidare pas cu pas.

„Acest limbaj a crescut foarte mult în ultimii ani și rămâne pe un trend ascendent, datorită utilității pe care o are în artificial intelligence, data science și machine learning. Am observat acest lucru și am început să punem un accent destul de mare asupra sa la Codecool. Și tot ce trebuie să știi ca să-l poți învăța este limba engleză.”, spune Liviu Ivașcu, Marketing Manager Codecool România.

2. Java

Java este un limbaj de programare orientat pe obiecte, care a fost lansat 1995 și care este astăzi atât cel mai popular limbaj de programare din lume, cât și cel mai stabil. El este foarte căutat în rândul angajatorilor. Acesta poate fi utilizat pentru aplicații de desktop cu interfață grafică, aplicații de mobil (mobile web development) sau aplicații și chiar servere web.

Pentru că este atât de versatil și prezent peste tot, este unul din cele mai folosite. Java poate fi un punct de start pentru învățarea unor limbaje mult mai complexe, cum ar fi C, C# sau C++.

Java se găsește și el printre cursurile Codecool și oricine are câteva noțiuni de bază, poate să urmeze cursurile specializate și să devină Java Developer la nivel de junior în 5 luni.

3. Limbajele C și C++

Un limbaj de programare “old school”, printre primele apărute, C e la fel de relevant astăzi ca în momentul în care s-a lansat, în 1970. Limbajul C are avantajul că este cel pe care se bazează sau din care derivă zeci alte de limbaje de programare. Cei care vor să învețe Java, Javascript, C# și D vor putea să o facă mult mai ușor deoarece ele derivă sau au preluat sintaxa și paradigma limbajului C.

Pe de altă parte, C++ poate fi numit limbaj hibrid pentru că este o combinație între un limbaj procedural și un limbaj de programare orientat pe obiecte.

Principala diferență între C și C++ o constituie funcționalitățile de clase și obiecte și relația de moștenire dintre clasele de bază și clasele derivate din acestea. C++ este un limbaj scalabil, cu ajutorul căruia se pot crea aplicații ce consumă multe resurse, precum aplicații pentru desktop sau jocuri cu grafică complexă. Acesta se potrivește celor care vor să lucreze ca developeri în industria de gaming.

4. PHP

PHP este un limbaj de programare special creat pentru web development. PHP este deopotrivă un limbaj simplu pentru un începător în programare, însă în același timp îi oferă unui developer experimentat multe funcționalități avansate. PHP acesta își păstrează relevanța chiar și în 2019. Conform Best Programming Language, 80% dintre cele mai bune 10 milioane de site-uri din lume folosesc PHP.

Pentru că PHP este atât de utilizat și în prezent, există o mulțime de posturi disponibile pentru developerii PHP pe piață.

5. C# (C sharp)

C# este un limbaj de programare orientat pe obiecte, ce a fost lansat în 2000 și gândit ca competitor pentru limbajul Java, cu care este foarte similar. C# este un limbaj de programare versatil, cu care programatorii creează aplicații pentru Windows, dar și aplicații pentru web sau pentru device-uri mobile. C# are cea mai rapidă evoluție și este unul dintre limbajele folosite pentru a crea aplicații în framework-ul .NET.

Oportunitățile de angajare pentru developerii C# sunt numeroase, așa că învățarea acestui limbaj de programare poate fi considerată o adevărată investiție în carieră. La Codecool cei care învață C# se formează pentru poziția de .NET developer care le deschide multe oportunități de angajare.

6. F# (F sharp)

La fel ca C#, și F# este un limbaj de programare .NET. Spre deosebire de alte limbaje de programare, codul F# nu este încărcat cu puncte și virgule, acolade sau alte simboluri, așa că poți rezolva o problemă cu mai puține rânduri de cod decât în alt limbaj de programare.

Pentru că F# este un limbaj .NET, developerii au acces nelimitat la informațiile și tool-urile colaboratorilor .NET. F# este compatibil cu majoritatea platformelor, inclusiv smart phone-uri sau Linux. Limbajul F# este ideal pentru domenii specializate ca data analysis sau enterprise development. Deși F# nu este atât de popular precum C#, unele posturi de .NET developer necesită și cunoștințe de limbaj F sharp, pe cele de C sharp.

7. SQL

SQL (Structured Query Language) este un limbaj de programare folosit pentru lucrul și comunicarea cu bazele de date. Prin SQL se pot modifica tabele și structuri de index din baze de date, adăuga , să editezi sau să ștergi linii de date și să recuperezi sub-seturi dintr-o bază de date. SQL te poate ajuta să gestionezi baze de date care cuprind milioane sau chiar miliarde de celule de date. Limbajul SQL este foarte util și pentru cei ce vor să gestioneze sau să creeze servere.

Majoritatea organizațiilor lucrează cu volume mari de date și au nevoie de experți în SQL, iar joburile de SQL developer, developer, data analyst, business intelligence (BI) analyst sau database administrator (DBA) sunt foarte căutate.

8. Kotlin

Kotlin este un limbaj hibrid, care combină funcționalități de programare funcțională cu funcționalități de programare orientată pe obiecte. A fost conceput să funcționeze perfect împreună cu Java, însă este un limbaj de programare mai concis, prin care se pot rezolva probleme frecvente de programare cu doar câteva linii de cod.

Kotlin este unul dintre limbajele de programare mai nou apărute pe piață, însă deja s-a remarcat ca fiind limbajul preferat de Google pentru dezvoltarea aplicațiilor pentru Android. Pentru că popularitatea acestui limbaj continuă să crească, la fel se întâmplă și cu oportunitățile profesionale pentru developerii Kotlin. Cele mai populare joburi pentru cunoscătorii de Kotlin sunt Kotlin developer sau Android developer.

9. Go

Limbajul de programare Go sau Golang a fost creat în 2009 de către Robert Griesemer, Rob Pike și Ken Thompson, pentru Google. Sintaxa Go este simplă și ușor de înțeles, de aceea Go a surclasat limbajul Python și a devenit cel mai ușor de învățat limbaj de programare.

Go este de două ori mai rapid decât orice alt limbaj de programare pentru că folosește goroutines în loc de thread-uri și le permite programatorilor să lucreze cu milioane de goroutines simultan. Deși Go este un limbaj de programare cu foarte mult potențial, este încă la început de drum și are anumite neajunsuri pe care predecesori precum Java sau Python nu le au.

10. Swift

Creat de Apple în 2014, Swift este un limbaj de programare compatibil cu sistemele de operare și framework-urile sistemului de operare IOS.

Limbajul Swift este similar cu Python și Ruby și a fost gândit să fie ușor de utilizat pentru începătorii care aspiră să devină software engineer. Codul Swift are foarte multe elemente din limba engleză, ceea ce îl face simplu de citit chiar și pentru cei care nu au cunoștințe în programare.

Pentru că Swift a fost creat de și pentru Apple, acest limbaj de programare este potrivit pentru cei care vor un job de iOS developer.

Codecool, școală de programare pentru cei care vor să găsească un loc de muncă

Pentru cei care se gândesc să învețe programare, Codecool a creat un sistem bazat pe patru module care pot fi parcurse în aproximativ 12 luni. Studenții Codecool au între 2 și 4 luni, în funcție de ritmul fiecăruia, să treacă de la un modul la altul. Această metodologie se numește „Învățare bazată pe cunoaștere” și garantează calitatea cunoștințelor dobândite în modulul anterior dar și accesul la următoarea clasă.

„În premieră în România vom oferi cursuri de specializare cu durata de 6 luni, pentru cei care vor să aprofundeze limbaje de programare, precum Python, .NET, Java și Frontend. Și acestea vor beneficia de același sistem de predare cu ajutorul mentorilor și posibilitatea de plată după angajare”, a spus Liviu Ivașcu, marketing manager la Codecool.

În prezent, platformele de joburi din România pun accentul pe Python, Java, C++ și PHP, dar limbajele mai noi iau și ele un avânt considerabil. Pentru că este nevoie de dezvoltarea aplicațiilor în cât mai multe sisteme de operare, Swift, Go ori Kotlin vor fi din ce în ce mai căutate de angajatori în următorii ani.

Un punct util de plecare în cariera de programator este Codecool, o companie care nu doar că pregătește specialiști pentru piața muncii, dar le și garantează un loc de muncă la una dintre companiile partenere. Compania spune că dupa terminarea cursurilor, vei putea câștiga în București un salariu net începând cu 4000 de lei.