‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
start-up

Read outside the box: veștile lui august

Scrisoarea lunii

Bună dimineața,

Scrisoarea newsletter-ului Read Outside the Box de luna aceasta vine cu o întrebare și cu o minge ridicată la fileu către voi, cei care ne citiți: ce lăsăm în urmă și despre raportul dintre generații.

Sunt milennial și cei mai mulți dintre cei care ne citesc aici sunt milenniali. Ajungem la vârsta la care ne întrebăm ce putem lăsa în urmă? De asemenea, disputele dintre generații se văd deja. Eram copiii cool acum ceva vreme, generația care a văzut și lumea analog, dar și lumea digitală. Dar astăzi suntem la răscruce când vine vorba să ne uităm după noi, la Gen Z. Și nici măcar nu vorbesc aici despre discuțiile legate de festivaluri de muzică, de Beach Please și alte aspecte.

Ce lăsăm în urmă unei generații numită Z care se află într-o perioadă când societatea, așa cum este așezată ea, pare că nu le oferă prea multe șanse, deși ne place să spunem din când în când "că se plâng că sunt mici".

De ce sunt Gen Z furioși? Ca să înțelegem acest lucru fără a-i judeca și fără a spune "dar noi am avut o situație și mai grea" trebuie să pornim din contextul în care s-au născut ei. Cei mai mulți dintre noi nu au știut, de exemplu, dificultățile comunismului pentru părinții noștri. Nu am stat la coadă la lapte. Nu am simțit frigul. Nu, cei mai mulți dintre noi am știut tranziția ciudată a anilor 90, cu problemele ei, dar cu o deschidere către lume, desene animate, PRO TV și înghețată. Nu multă, dar disponibilă. Gen Z s-au trezit într-o lume care pare că are totul, toate oportunitățile, dar, și asta o zice un om profund capitalist cum sunt eu, profund inegală și fără nicio certitudine. Gen Z știu de exemplu că ideea de meritocrație la locul de muncă s-a transformat, pentru că lumea a devenit mai complexă. De asemenea, Gen Z s-a născut într-o lume unde apartamentele și casele, tradițional aspecte care așază pe cineva, au devenit de multe ori prea scumpe pentru ei și cu potențial foarte mic de a deveni proprietari. Gen Z sunt într-o lume unde pot avea totul în supermarket, în entertainment, în viață, dar să simtă că nu au nimic, pentru că nevoile de bază odată acoperite, oamenii se vor uita înspre alte nevoi. Gen Z, spre deosebire de milennials, vorbesc deschis despre sănătate mintală, iar asta îi face în ochii unora "prea slabi". Milennials au fost rezilienți, dar au suferit în tăcere.

Un studiu realizat la începutul anului acesta arată că la nivel global milennials vor deveni cea mai bogată generație din istorie. De asemenea, anii aceștia înseamnă natural începutul transferului de "avuție" de la baby boomers înspre milennials, natural, pe măsură ce generația aceea apune. Dar dacă de multe ori baby boomers, cu problemele lor emoționale, cu sacrificiile făcute (iată, eu sunt unul dintre acei copii care au crescut singuri, cu părinții plecați în străinătate la muncă), au greșit și ei, există totuși un transfer. E o întrebare puternică - la nivel de generație, ce va lăsa Milennials către Gen Z? Baby boomers s-au sacrificat plecând în străinătate, în timp ce Milennials au muncit mult și o fac în continuare, dar dând în gol uneori.

Gen Z e o generație furioasă pentru că lumea în care trăiesc este incertă, deși are toate datele de a fi bună, după standardele Milennials. Dar Gen Z e o generație care a trecut prin pandemie la o vârstă fragedă, care intră într-un mediu de lucru de multe ori hibrid și impersonal, care nu își imaginează cum vor avea bani pentru un apartament. Da, pot avea bani de Starbucks, înghețată și alte cafele de specialitate, cum zic unele editoriale, dar nu vor avea destui pentru termen lung.

În condițiile acestea, Gen Z e o generație furioasă și datele arată că din ce în ce mai mulți tineri cred în extrema dreaptă în Europa. Acest lucru se vede și în România. AUR poate fi un pericol la următoarele alegeri pentru că au ales să comunice unei generații care are senzația că este abandonată de societate să se descurce în incertitudine. Nu trebuie să fii prost sau lipsit de educație să pici la promisiunile lui George Simion legate de apartamente de 35.000 de euro, chiar și dacă calculele nu par că au logică. Atunci când alternativa este mult prea scumpă, o generație va crede o promisiune aparent deșartă.

La câteva zile după lansarea aceasta, George Simion a ajuns pe Reddit, o platformă care e un bastion din punctul meu de vedere al utilizatorilor tineri, dar nemulțumiți. El a organizat o sesiune de întrebări și răspunsuri, iar ceea ce am realizat citind toate acele răspunsuri e că George Simion știe că se uită spre o generație supărată. Așa cum și George Simion a fost la un moment dat un tânăr furios, probabil, știe foarte bine să mute logica de huligan de galerie înspre tinerii din generația de astăzi. Abandonați, care nu cred neapărat în promisiunile AUR, care se depărtează de mesajul tradiționalist al partidului, dar care ar putea să creadă în mesajul social. Și nu-i condamn.

Nicio altă forță politică nu pare a vorbi tinerilor de astăzi. Nu există un plan pentru Gen Z în România, unul care să îmbine creșterea economică, dar și aspectele sociale importante. Antreprenorial, ne putem bucura că piețele cresc, că industria imobiliară ia avans, dar social statul, fără populism, nu are un mesaj pentru Gen Z. E o generație furioasă ce poate cădea în brațele extremei drepte.

Din acest motiv, mesajul meu cred că este unul de dialog. Despre ce lăsăm ca milenniali următoarei generații? Ce le transmitem și cum îi ascultăm fără să-i judecăm? Cum lăsăm la o parte senzația că și nouă ne-a fost greu și ne adaptăm la noua realitate a Generației Z? Una deșteaptă, nu vă faceți griji, dar care nu e pierdută, ci pare că a fost lăsată să se piardă de o generație prea ocupată să crească în carieră, să aibă succes în birourile corporațiilor și care era mulțumită că viața lor era mai bună decât cea a părinților lor.

Dacă baby boomers încep să facă transferul de moștenire către milennials, care e transferul pe care-l facem noi către Gen Z? Și cum răspundem furiei sociale ce vine din spate?

O zi bună!

Vlad Andriescu

[email protected]

Articole recomandate

Afacerea de case "la cheie" asamblate într-o zi pentru hoteluri sau familii

Horia Bălan e antreprenor cu experiență în marketing, publicitate și imobilare, iar ultima lui incursiune antreprenorială vrea să pună o casă pe un teren în doar 5 zile. Dwellii este un concept inspirat de ceea ce a văzut în străinătate, case modulare care vin "la cheie" pe un teren și reduc din stresul construcției.

Moogu, afacerea românească de bijuterie contemporană la intersecția dintre artă și lumea dură a producției

Moogu este unul dintre cele mai cunoscute business-uri de bijuterie contemporană din România. Creațiile venite din imaginația și din mâinile Andreei Mogoșanu din 2013 până astăzi sunt obiecte speciale pentru momente speciale. Provocarea de astăzi a Moogu este creșterea, dar și mixul de afacere și viață personală.

Femeile care au ajutat românii să construiască un spital și să dea șanse în plus copiilor

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu au început prin a fi prietene. Când au primit un email în care puteau simți disperarea unei mame care nu-și putea trata fiul în țară, au știut că le unește mai mult decât o prietenie. Așa au format un ONG, acea asociație care ne-a arătat că și noi, românii, putem fi solidari și putem pune umărul la treabă împreună. Alături de Carmen și Oana, peste 350.000 de români și 8000 de companii au contribuit la construirea unui spital pentru copii.

Despre business, numai de bine

  • Antreprenori și oameni din leadership vorbesc despre cât de important e să discutăm cât mai mult și mai bine despre wellbeing-ul mintal. Ce e o cultură de sacrificiu în antreprenoriat, ce înseamnă ikigai în business, dar și de unde apare motivația, descoperi toate acestea în testimonialele unor actori care au înțeles cât de important e subiectul sănătății mentale în business. Parte din inițiativa Mind your Business, un demers și un eveniment realizat cu susținerea BCR, în urma unui studiu realizat de start-up.ro alături de UNLOCK cu sprijinul Autonom Group.

  • E vară și subiectul vacanță poate declanșa noi discuții în bugetul familiei, de la cazare până unde mâncăm și ce activități ne permitem odată ce călătorim. De la planuri de travel până la mici plăceri nevinovate, cum facem cu banii în cuplu? Am provocat cuplurile din România să vorbească despre bani și un specialist să răspundă dilemelor voastre. Răspunsurile lui sunt aici.

  • Criptojacking este procesul prin care un calculator sau un dispozitiv minează criptomonedă fără acordul utilizatorului. În acest episod al seriei #NOHACK Expert Talks, pe care o realizăm alături de Bitdefender, îți spunem cum te protejezi de scripturile care minează criptomonede.

  • Care sunt cele 8 firme românești în topul celor mai rapide creșteri din regiunea Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

  • Cum poți să reinventezi o afacere cu tradiție, care-și are rădăcina adânc înfiptă în felul clasic de a vedea pomicultura. Corina Oprea este antreprenoarea care a luat mărul și a spus Evrika, gândind 3 direcții noi de business de la ce roadele pomilor ei din livada din Voinești, Dâmbovița. Despre Crăița Merelor, aici.

Apps & Technology

  • Samsung a lansat Flip 6 în România, pe care Florin Cașotă îl consideră în review drept maturizarea telefonului plabil, acum ceva vreme doar un experiment pe piață. Și review-ul complet îl descoperi aici.

  • Și tot pe această linie a tehnologiei, Moto Razr 50 vine cu o altă mentalitate. Aceea a telefonului pliabil ieftin, accesibil tuturor, nu doar celor care vor să dea peste 5.000 de lei.

  • Un chatbot pe bază de inteligență artificială cu care oamenii s-ar putea căsători. Ar putea fi o distopie, dar fondatoarea startup-ului Replika crede că viitorul acesta e chiar aici, lângă noi.

  • OpenAi intră pe teritoriul Google, cu un motor de căutare alimentat de ChatGPT. Un pas așteptat de ceva vreme.

  • Dar lucrurile nu sunt doar roz în lumea OpenAI. Compania consumă o cantitate enormă de bani pentru a se dezvolta, iar în lipsa unui model financiar mai bun sau a unei investiții, ar putea rămâne fără bani la finalul anului viitor.

  • Știți de câți boți de Twitter (X) ai nevoie ca să distribui dezinformare și fake news? Doar 45. Conform unei cercetări doar 45 de conturi au generat miliarde de impresii în ultimele luni. Și vin alegerile.

  • Am zis distopie mai sus? Șefa Logitech nu exclude (deși doar a răspuns unui exercițiu de imaginație) ideea unui mouse pentru totdeauna. Pe bază de abonament. Subscripție la mouse.

  • Și, mai vreți cu AI? Urmează periuțele de dinți cu inteligență artificială care-ți dau sfaturi de cum să te pui bine cu Zâna Măseluță.

  • Un moment important în relația dintre marii angajatori tech și angajați. Dell a propus angajaților să revină la birou, iar cei care munceau de acasă nu aveau șansa de a promova în companie. Cei mai mulți au rămas acasă.

  • Laptopurile încep să fie construite cu gândul la AI. Dar toate au o limită, inclusiv procesoarele. Și e un drum complicat acesta.

De pe net

Cod de reducere pentru comunitate

 

Reduceri pentru negocieri

Alături de Leverage, am pregătit un cod de reducere pentru comunitatea start-up.ro.

Dacă te confrunți cu negocieri care-ți dau bătăi de cap sau eviți negocierea pentru că “ție nu-ți iese și nu-ți place să negociezi”, știm că nu vrei să auzi asta, dar n-ai cum să nu te lovești de ea. Chiar și atunci când stabilești cu familia destinația de vacanță, sunteți într-o… negociere :)

“Renunț eu la plajă, dar stăm 2 zile în plus sau nu urcăm pe munte, dar măcar o zi dorm până la cât vreau”. 

Sigur, sunt și negocieri cu mize mai mari, uneori cu oameni cu care nu ai chimie, dar chiar și în acele situații, poți obține ce-ți dorești. Pentru asta, ai nevoie să știi cum să te pregătești și cum să structurezi procesul de negociere. 

Vestea bună e că, din toamnă, poți învăța cum să negociezi mai ușor și să deblochezi negocierile grele astfel încât să obții mai mult. Și, pe principiul omului gospodar, îți recomandăm ca până pe 25 august să :

  1. Intri pe https://getleverage.ro/cursuri-de-negociere/

  2. Alegi unul dintre cursurile OPEN (GetLeverageInNegotiation sau Leverage 2YES!)

  3. Folosești codul WinWin și beneficiezi de discountul de 15%. 

  4. Te bucuri de vacanță.

Evenimente recomandate

Mind your Business

Evenimentul pune în centrul discuției antreprenorii și liderii, împreună cu sănătatea lor psihică, mental wellbeing-ul, și modalitățile prin care pot contracara diversele dificultăți din viața de zi cu zi. Pe 11 Septembrie 2024, te așteptăm la o zi de dezbateri, networking și inspirație alături de specialiști din industrie, care ne vor împărtăși din secretele lor.

PROW

Prow Conference este primul eveniment de tehnologie din Timișoara cu focus pe produse digitale. Manageri, programatori, specialiști în marketing sau design au ocazia să își extindă setul de cunoștințe și să exploreze tendințele internaționale din această industrie. Pe 18 octombrie, la Timisoara Convention Centre.

EcomTEAM

ecomTEAM, teambuildingul e-commerce-ului românesc, reunește la Brașov comunitatea locală și specialiști la nivel internațional pentru a descoperi strategii câștigătoare din domeniu. Prezentări, sesiuni de one to one, momente de networking, paneluri, petreceri, toate pe 19 și 20 septembrie la Hotelul Qosmo din Brașov.

 

Antreprenorul lunii: Cornel Amariei

Cornel Amariei a pornit acum ceva ani pe un drum extrem de greu. Să creeze un dispozitiv care să ajute persoanele cu probleme de vedere. Nu a fost ușor și nu este nici astăzi. Nu știm dacă produsul va ajunge o realitate, e povestea oricărui startup. Dar ceea ce știm bine și motivul pentru care Cornel Amariei a devenit Antreprenorul Lunii în newsletter-ul nostru e că .lumen e un succes la public. Oamenii vor produsul, investitorii vor să creadă.

De curând .lumen s-a listat pe platforma de investiții SeedBlink. Au strâns un milion de euro în prima zi, mai rapid ca oricare alt startup. Pe lângă această sumă vin și 4 milioane de euro de la Consiliul European pentru Inovare și Venture to Future Fund, după cum afli din articolul scris de Oana Coșman aici.

.lumen e un produs hardware, adică o pereche de ochelari cumva, care permite persoanelor nevăzătoare să înțeleagă mai bine lumea, chiar și fără ajutorul unui câine-ghid.

© start-up.ro
InternetCorp SRL - Putul lui Zamfir 28, Sector 1, Bucuresti

DezabonareContact