Trei bănci sunt partenere ale programului Start-Up Nation și anul acesta. E vorba de Banca Transilvania, BCR și CEC Bank. Ele oferă credite punte și nu numai. Dincolo de finanțarea rapidă pentru antreprenori, returnată în momentul deconturilor din partea statului, dacă toate condițiile au fost respectate, Banca Transilvania vine și cu o serie de soluții și produse gratuite pentru primul an de afacere în Start-Up Nation.

Cu Dragoș Ungureanu am dezbătut întrebările venite de la comunitatea start-up.ro și a oferit inclusiv sfaturi, după experiența de anul trecut, pentru antreprenorii la început de drum care vor implementa programul anul acesta.

Poți urmări discuția în video-ul de mai sus sau am făcut un transcript mai jos. Ai întrebări despre Start-Up Nation? Scrie-ne în comentarii sau pe vlad@start-up.ro.

Ce a însemnat prima ediție Start-Up Nation pentru Banca Transilvania?

Am avut peste 4.700 de beneficiari care au ales BT ca bancă parteneră pentru implementarea proiectelor. Am realizat 3.800 de vizite, concretizând în deconturi. Am acordat peste 2.119 credite.

Imediat ce am terminat perioada de implementare pe Start-Up Nation, multe firme au făcut cereri de finanțare suplimentare prin BT Mic. Acum sunt în rândul cifrelor medii ca cifră de afaceri.

Ce e diferit anul acesta în ofertă?

Nu sunt diferențe mari, ci îmbunătățiri. Am reușit să îmbunătățim ofertele, dar și modul de abordare cu beneficiarii Start-Up Nation. Noi ca bănci în primul program am avut poate puține oferte care să fie apetisante pentru beneficiari și mai puține lucruri de oferit. Partea de credit-punte era cea mai importantă cheie din angrenajul.

Ne-am dat seama că firmele au nevoie de educație antreprenorială, dezvoltare și acoperire a părții operaționale și atunci am dezvoltat tot ce înseamnă partea de colaborări pe care să le poată dezvolta beneficiarul în momentul când deschide un cont la Banca Transilvania.

Majoritatea beneficiarilor de anul acesta au 4 angajați. Pentru noi era o oportunitate în a le oferi cu ajutorul BT Store să oferim beneficiarilor posibilitatea să lucreze cu eJobs pentru recrutare, cu Regina Maria pentru medicina muncii, cu Smart Bill pentru zona de facturare.

Din punct de vedere al creditării, am încercat să păstrăm condițiile de anul trecut. Suntem în discuții pentru îmbunătățirea condițiilor pe care le avem acum.

E un lucru bun sau rău faptul că beneficiarii trebuie să aibă un minimum de 4 angajați?

Faptul că acest lucru a devenit un criteriu și beneficiarii cresc numărul persoanelor active din economia românească, pentru noi este un argument îmbucurător. Sunt minimum 40.000 de locuri de muncă pe care le aduce programul, spre deosebire de cele 20.000 de anul trecut. Te obligă și îți aduce și avantaje.

În același timp, aș vrea să ținem cont că unele dintre proiectele din programul anul anterior, tocmai aici au fost probleme și unii nu și-au luat deconturile, tocmai pentru că nu și-au respectat acest criteriu. În felul acesta noi avem o resursă mai mare la nivel național de dezvoltare a economiei și e un obiectiv pe care-l măsurăm și să fim ca picătura chinezească pentru antreprenori, să ne asigurăm că până la sfârșitul proiectului, până la implementarea lui, vor avea acel număr obligatoriu de angajați.

La ce să se aștepte antreprenorii de la creditul punte?

Am încercat să cerem doar două documente. Certificatul de atestare fiscală și decizia asociatului unic sau hotărârea AGA pe baza cărora putem da creditul. Ceea ce am făcut în plus a fost să ne asigurăm că avem un termen de răspuns pentru fluidizarea documentației.

O parte o descărcăm din Registrul Unic Electronic pus la dispoziție de Minister, o parte o preluăm de la client. Vrem să avem un termen de răspuns de până la 2 zile.

Cum diferă de un credit obișnuit?

Există o sursă clară de rambursare. Noi participăm activ alături de beneficiari cu partea de consultanță pe care am acumulat-o în Start-Up Nation 1. Ne uităm atent la criterii și e mai ușor să acorzi un astfel de credit, știind că dacă respectă bifele ai banii înapoi pe baza decontului pe care-l depune.

Dacă vii la început de drum la un credit normal, singurul impediment e că nu ai istoric. Colegii mei de la BT Mic fac o treabă minunată și dacă firma are 3 luni de activitate ei pot acorda o finanțare limitată, dar Start-Up Nation e diferit tocmai prin acest beneficiu pe care-l are.

Ce alte beneficii sunt în pachetul Start-Up Nation?

Pentru toți există acest pachet de beneficii - ne-am uitat la numărul de angajați, ne-am uitat la ce posibilități de dezvoltare ar avea societarea respectivă și am ales colaborarea cu Blugento, am ales cu Regina Maria ca să poată să asigure medicina muncii pe un an de zile, discutăm de partea de contabilitate și facturare.

Sunt 9 produse pe care le avem în pachetul de cont curent și de care beneficiarii Start-Up Nation începând cu 1 iulie au aceste beneficii până anul viitor, 12 luni. Nu au costuri suplimentare.

Fiecare din colegii mei oferă consultanță pentru beneficiari. Noi am încercat să înțelegem programul ca în momentul când un beneficiar să poată primi informațiile integrale și recomandări.

Ce mai facem în plus e să apelăm la serviciile BT Club, care organizează multe evenimente pentru toți clienții Banca Transilvania, toate gratuite pentru dezvoltarea personală și dezvoltarea afacerii.

Cum v-a schimbat pe voi Start-Up Nation?

Odată cu Start-Up Nation am devenit și noi mai deschiși. Am văzut afaceri pe care nu știu dacă le-am fi finanțat înainte, de exemplu criogenie de trandafiri. La prima vedere ni s-a părut o ciudățenie maximă, dar care din punctul de vedere al afacerii a depășit hotarele României și are succes.

Am învățat și noi, plecând de la noi cei care am fost în relația cu instituțiile și mai departe spre colegii din rețea, care sunt la firul ierbii. De la ei primim informațiile, ei ne ajută, pentru că ei discută în mod direct cu beneficiarii și acolo afli ce se întâmplă și care ar fi soluțiile mai bune.

O problemă pe care am avut-o în Start-Up Nation 1, pentru beneficiarii care nu și-au autorizat codurile CAEN la locurile de implementare, acei beneficiari nu au primit decontările, neputând să ramburseze creditele punte sau nu au mai primit banii pe care-i așteptau să-i primească dacă au făcut cerere de plată.

De asemenea, fiecare din beneficiarii de anul acesta trebuie să fie foarte atenți la angajarea persoanelor în cadrul firmelor pe care și le-au înscris în programul Start-Up Nation, cu numărul și criteriile de eligibilitate pe care și le-au asumat.

La ce vă uitați când faceți vizitele de certificare?

Sunt chestiuni tehnice pe care le-am agreat cu ministerul, ne uităm la serii de identificare, să vedem că produsele achiziționate sunt noi. Tot ce înseamnă partea de active corporale pe care le achiziționează beneficiarii, trebuie să îndeplinească niște condiții. Toate acele aspecte le verificăm la certificare.

Ce se întâmplă cu cei care nu au primit deconturile și nu au putut returna creditul punte?

Au fost puțini totuși. Termenul pe care l-au avut anul trecut a fost spre sfârșitul anului. Chiar pe 24 decembrie stăteam și alergam să facem vizitele de certificare. Am reușit pentru ultimii. Dar am reușit să prindem deconturile și să rambursăm.

Ce s-a întâmplat cu cei care nu au primit decontul pentru că fie că au depus prea târziu, fie au depus și nu au mai avut timp să fac revenire cu clarificări cu documentația depusă pentru decont.

Sunt câteva cazuri foarte puține, dar care la momentul ăsta dacă au apelat la varianta de creditare, sunt într-o soluție de remediere. Există posibilitatea să le reeșalonăm sau a plăti din activitatea pe care o are beneficiarul respectiv.

Nu cred că la momentul depășim un număr de maximum 5 credite pe care să le fi executat în momentul de față.