BlackBerry încearcă să redevină relevant cu ajutorul telefoanelor cu Android, păstrând totuși și istoria care i-a făcut atât de influenți: tastaturile fizice. După ce au încercat cu BlackBerry priv, un telefon cu slide și tastatură fizică, anul acesta au lansat Keyone, un dispozitiv mid-premium pentru oamenii de afaceri.

Prima impresia pe care o face BlackBerry Keyone e că e un telefon care ar fi putut fi lansat cu ușurință în 2007, după ce a fost lansat iPhone-ul. Dar BlackBerry a insistat să rămână cu sistemul de operare și să-și urmeze calea. A pierdut. Astăzi are 0% din piață.

Design interesant, grosime mare

BlackBerry Keyone e un telefon cu un ecran de 4,5 inci sub care e tastatura clasică. Sistemul de operare e Android Nougat. Grosimea este una foarte mare față de orice smartphone normal, la fel ca și greutatea totală. Din păcate, acest lucru e und ezavantaj, dar impune și foarte mult respect.

Ca aspect general, e un telefon cu ecran până în margini, cu un spate care imită pielea și cu o tastatură fizică în care este și senzorul de amprentă, ascuns în butonul space. Chiar și cu tastatură, rămâne un telefon frumos, dar venit dintr-o altă epocă.

Specificațiile telefonului nu sunt premium, ci mid spre premium, ceea ce se vede și atunci când îl folosești, la cât de rapid se deschid aplicațiile.

Procesorul este Qualcomm Snapdragon 625, octa core la 2 Ghz, în timp ce memoria RAM este de 3 GB la versiunea de 32 de GB stocare pe care am testat-o acum. Capacitatea de stocare poate fi extinsă cu ajutorul unui card micro SD de până la 256 de GB.

Bateria are un mare plus

Performanța e una surprinzător de bună. Aplicațiile merg bine, trecerea de la una la alta e ușoară și nu s-a blocat în folosire.

Ceea ce vezi, spre deosebire de un telefon cu Snapdragon 835, e că aplicațiile nu se deschid la fel de rapid, aproape instantaneu. BlackBerry Keyone e un telefon care, la performanță, nu te dezamăgește, dar nu se compară cu cele mai bune dispozitive.

Bateria este cel mai impresionant lucru de la acest telefon. Cu adevărat spectaculoasă. Nu știu ultima dată când un telefon, folosit exclusiv pe 4G, a ajuns seara să aibă, în continuare, 50% din baterie.

Autonomia este de aproximativ două zile cu ajutorul bateriei de 3.505 miliamperi. Nu știu cât de mult contează dimensiunea ei, pentru că am văzut baterii asemănătoare care nu au aceeași performanțe, dar Blackberry Keyone e optimizat bine și are doar un ecran Full HD.

Cameră foto mediocră

Camera foto este un mare punct în minus pentru acest terminal. Cea principală are 12 megapixeli, iar cea frontală 8 megapixeli.

Cu toate acestea, camera principală are probleme destul de mari de focalizare și de stabilizare a imaginii. În lumină slabă, camera dă rateuri grave și nu e nici un telefon de selfie-uri extraordinar. Evident, nici nu e intenționat către acest public.

Am avut multe rateuri la fotografii, încercând să focalizez și să trag niște cadre seara. În plus, nici poziția mâinii nu este una confortabilă, din cauza tastaturii fizice care ia o treime din suprafața terminalului.

Un preț mare raportat la specificații

Prețul este ceea ce te face să te uiți la telefonul ăsta, să oftezi și să pleci mai departe de multe ori.

Costă 2700 de lei, ceea ce este cu mult peste telefoanele cu specificații tehnice asemănătoare. Într-adevăr, ai o tastatură fizică, un telefon BlackBerry și siguranță cibernetică asigurată de diferitele funcții ale terminalului.

Concluzia noastră? BlackBerry Keyone e telefonul pe care BlackBerry trebuia să-l lanseze în 2010. Un telefon cu tastatură performant, unic pe piață, dar cu un sistem de operare cu aplicații multe și ușurință de folosire. Îl recomand pasionaților de tastaturi, celor care au bani de cheltuit și oamenilor foarte serioși.