Lansat de curând pentru piața din România, Fitbit Charge 5 sare în evidență la început prin preț, fiind poziționat în gama de sus pentru o brățară de fitness. Dar în corpul său mic ascunde enorm de multe tehnologii care îl fac alegerea perfectă pentru cei care nu își doresc un smartwatch, dar care vor un dispozitiv care să le monitorizeze cam tot ce se poate monitoriza când vine vorba despre corpul lor.

Totuși, înainte de a intra în detalii privind funcțiile și senzorii cu care vine la pachet noua brățară Fitbit Charge să vorbim despre designul ei și despre construcție.

Design Fitbit Charge 5

Dacă în timp ce citești acest review pe mâna ta se odihnește un Fitbit Charge de generație anterioară și te aștepți ca următoarele rânduri să descrie un device similar, trebuie să știi că te așteaptă mai multe surprize.

Iar prima o observăm chiar la aspectul noii brățări. Device-uriile Charge au venit, până de curând, cu carcase din plastic și un design oarecum simplist. Noul Charge 5 e premium din toate punctele de vedere, inclusiv în ceea ce privește construcția lui, diferențiindu-se rapid de competitorii cu prețuri mai scăzute.

Astfel, Fitbit Charge 5 are o carcasă din oțel care se mulează perfect în jurul încheieturii, e foarte subțire și ușor, iar designul este acum unul mai modern - cureaua este la nivel cu ecranul, muchiile sunt rotunjite și elegante, sticla lucioasă acoperă o suprafață mai mare.

Pe margini observăm două elemente cu o textură diferită față de restul corpului, dar nu sunt butoane - vom vorbi despre ele mai în detaliu mai târziu.

Cureaua este din același silicon pe care Fitbit îl folosește și la modelele Versa și Sense, deci vorbim despre un feeling premium, confort sporit și durabilitate. BIneînțeles, vine în mai multe culori și există și curele din materiale diferite și în stiluri diferite.

Fitbit Charge 5 are, pe spate, senzor pentru măsurarea ritmului cardiac și senzor SpO2, iar încărcarea se face cu un încărcător magnetic cu pini. Ce mă deranjează este că vorbim despre încă un charger proprietar, lucru cu care Fitbit ne-a obișnuit la toate dispozitivele sale - asta înseamnă că nu vei putea folosi încărcătorul de la Charge 4 sau de la orice alt tracker Fitbit, dar măcar cablul de încărcare e inclus în cutie.

Fitbit Charge 5 este rezistent la apă, deci îl poți lua cu tine la piscină sau la dușul de după antrenament și are chiar și o funcție specială care blochează ecranul pentru a preveni atingerile accidentale ce ar putea surveni în urma contactului cu apa.

Display Fitbit Charge 5

Și ecranul a primit un upgrade serios de la o generație la alta. Până la Charge 5, modelele anterioare veneau cu ecrane monocrome, dar pe noua brățară avem un display AMOLED color și tactil.

Noul ecran oferă culori vii, vizibilitate crescută chiar și în condiții de lumină puternică. Controlul exclusiv prin gesturi este intuitiv și ecranul reacționează rapid la atingeri. Prin glisări treci rapid prin statisticile zilei, prin notificări, prin ”aplicații”.

Ai la dispoziție peste 20 de fețe de ceas pentru a se potrivi oricărui stil, toate pe fundal negru, cu un contrast ridicat mulțumită display-ului AMOLED.

Numai de bine în ceea ce privește ecranul.

Specificații, senzori și funcții

Fitbit Charge 5 e plin de senzori. Mai exact, are senzor EDA, pentru a-ți estima nivelul de stres - pentru asta sunt cele două benzi laterale descrise mai sus. Are senzor SpO2, pentru a calcula nivelul de oxigen din sânge. Îți poate calcula rata de respirație, variația temperaturii pielii, variabilitatea ritmului cardiac, ritmul cardiac de repaus.

În curând, pe Fitbit Charge 5 vor veni încă două funcționalități - funcția de ECG (electrocardiogramă), dar și o funcție numită Daily Readiness Score, o funcție care îți va spune când trebuie să tragi tare și când trebuie să o lași mai moale.

Aplicația Fitbit pentru smartphone e locul în care toate aceste date sunt strânse laolaltă. În primul rând, fiecare Fitbit Charge 5 achiziționat vine cu un abonament la FItbit Premium de 6 luni care îți oferă funcții avansate de monitorizare, sfaturi de wellness și mindfulness, antrenamente video complexe, chiar și rețete pentru cei care vor diete gustoase și sănătoase. Odată cu Premium, Fitbit Charge 5 devine tot ce ai putea avea nevoie de la un antrenor personal și chiar mai mult.

Revenind la aplicație, poți vedea detaliat cât de bine ai dormit (somn profund sau agitat, somn cu vise, de cât ori te-ai trezit).

Fitbit te ajută să-ți faci o idee foarte completă asupra stării tale de sănătate, asupra calității somnului și te sfătuiește ce să faci pentru un somn mai bun și o viață mai lungă. E ceva ce nu vei vedea la acest nivel de detaliu pe nicio altă brățară de fitness de pe piață și e cel mai mare atuu al Fitbit Charge 5.

La nivel de conectivitate, Charge 5 vine cu GPS integrat, dar și cu NFC pentru plăți de la încheietură. Apreciez mult integrarea NFC pe acest device, având în vedere că Fitbit Pay este o funcționalitate pe care o folosesc frecvent și pe Fitbit Sense, dar merită menționat faptul că exista și pe Charge 4, deci nu e neapărat o noutate.

Ce lipsește la Charge 5 e posibilitatea de a controla playlistul Spotify de la încheietură - o funcționalitate care era disponibilă pe noul model.

În ceea ce privește autonomia, Fitbit Charge 5 nu dezamăgește. Folosit normal, fără GPS și fără Always On Display, trackerul ține circa 7 zile, aș zice chiar mai mult dacă îl uiți din când în când pe modul ”Nu Deranjați” și limitezi vibrațiile de la notificări. Nu l-am testat în modul ”Always On”, dar mă aștept să ține cam 3 zile în acest mod, ceea ce este în regulă. GPS-ul e cel mai mare consumator, iar dacă îl vei ține pornit mereu (în loc să-l ții pe modul ”Dinamic”; care se folosește și de conexiunea cu smartphone-ul), atunci va trebui să-l încarci zilnic.

Preț și concluzie

Fitbit Charge 5 este disponibil la prețul recomandat de 899 lei, preț ce include și cele 6 luni de abonament gratuit pentru serviciul Fitbit Premium.

Pentru acești bani primești toți senzorii de pe Fitbit Sense și toate funcționalitățile importante la un preț scăzut. Sigur, nu vei putea instala aplicații terțe sau să-ți controlezi muzica de pe telefon, dar ai parte de un device incredibil de subtil pe care îl poți purta în paralel cu un ceas clasic - ceasul pe stânga, noul Fitbit Charge 5 pe dreapta.

Filosofia Fitbit este că unii oameni preferă smartwatch-urile și că unii preferă brățările de fitness. Iar cu Charge 5 aduce tot ce e mai bun într-un smartwatch, dar într-un form-factor care să te facă să uiți că porți un tracker la încheietură și care să-ți permită să-ți manifești stilul cu un ceas clasic.

Sigur, e probabil cel mai costisitor fitness tracker de pe piață, dar e și cel mai dotat și singurul capabil să-ți ofere un insight atât de precis asupra stării tale fizice și mentale.