Majoritatea boxelor rezistente la intemperii sunt gândite pentru cei care au un stil de viață activ, care cuceresc munții, care se aruncă în lacuri adânci cu muzica după ei. Cel puțin așa arată - cunoașteți stilul - boxe cilindrice, ”sportive”, despre care nu ai putea spune că sunt elegante sau potrivite în orice alt decor în afară de camera unui adolescent sau prinse de rucsacul unui aventurier.

IKEA schimbă acest lucru cu Vappeby, o boxă de grădină, balcon, sau terasă, care pare gândită pentru publicul adult ce vrea să se bucure de adunări între prieteni în foișor sau de sesiune de lectură cu muzică în surdină pe balcon sau terasă.

Hai să vedem în detaliu cum arată și prin ce se remarcă.

Design IKEA Vappeby

Vappeby arată ca un felinar - și chiar funcționează ca unul, dar ajungem imediat la acest aspect. Are un mâner de care o poți apuca, un corp în formă de clopot cu un LED circular și o bază rotundă pe care se găsesc toate butoanele, dar și portul de încărcare USB-C.

Boxa e disponibilă în două culori elegante - un gri deschis și un albastru petrol. Nu vrea să iasă în evidență prin culori nebune, ci scopul ei este să fie integrată cât mai ușor și mai natural într-o grădină cochetă sau într-un balcon cozy.

Dimensiunile sunt generoase și nici greutate nu e neglijabilă - dar vorbim despre o boxă cu difuzor destul de mare, baterie bună și lumină inclusă.

Iar dacă despre difuzor și autonomie vom vorbi ceva mai târziu, despre lumină vorbim chiar acum. Sub ”clopot”, boxa ascunde un LED de jur împrejur care poate fi pornit individual de difuzor și care are două trepte de intensitate. Acest inel luminos creează un ambient foarte plăcut într-un spațiu restrâns și arată fenomenal când boxa e așezată în iarbă - cumva te atrage, ca într-un joc video, aratând ca un checkpoint în care vei primi un sidequest.

Boxa are 4 butoane - 3 frontale și unul în partea opusă (cel pentru lumină). Butonul de power are și funcție de Spotify Tap - însemnând că îți va deschide automat aplicația Spotify dacă o ai pe telefon și va începe să redea muzica ta preferată - dacă vrei să asculți altceva, pur și simplu apeși scurt pe buton și va schimba piesele. Aș fi apreciat mai mult dacă ar fi putut fi programabil și dacă ar fi permis deschiderea unui alt serviciu de music streaming (Youtube Music în cazul meu). Apoi, există un buton mare pentru volum, ”cu rotiță”, pe care dacă-l apeși poți da play/pauză. Al treilea buton frontal este cel destinat conexiunii Bluetooth.

Portul de încărcare este de tip USB-C și e situat inferior, sub ”talpă” și am apreciat cablul de încărcare inclus în cutie, având o lungime de circa 1,5 metri.

Poate unul dintre cele mai importante aspecte când vine vorba despre această boxa este rezistența la apă și praf. Boxa Vappeby are certificare IP65, însemnând că poate rezista cu succes chiar și în ploaie torențială. Doar să nu o iei cu tine în piscină.

Calitate audio și autonomie

IKEA Vappeby se decurcă absolut remarcabil pentru o boxă cu un preț atât de mic. Oferă sunet 360, însemnând că poți face cerc în jurul ei cu prietenii sau familia și toată lumea va beneficia de aceeași calitate audio.

Basul este suficient de puternic, înaltele sunt destul de clare, iar volumul e suficient. Nu se va auzi în vecini și nici nu este un dispozitiv pentru audiofilii puritani, dar sună la fel de bine ca alte boxe care costă de 2-3 ori mai mult.

Din punct de vedere al autonomiei, pe hârtie, Vappeby ar trebui să țină 12 ore - probabil cu sunetul la nivel mediu și cu lumina LED activată doar câteva ore, nu pe toată durata. Eu am scos-o din cutie cu bateria la nivel de aproximativ 60% și am folosit-o circa 4,5 ore cu volumul cam la 80%, la un grătar la curte unde ne-a surprins și o ploaie.

Preț și concluzie

IKEA Vappeby costă doar 299 de lei. E un preț excelent pentru acest device cu design matur și performanțe bune. Ce mi-ar fi plăcut foarte mult ar fi fost posibilitatea de a conecta mai multe astfel de ”felinare muzicale” între ele, pentru a le împrăștia în toată curtea - să-mi lumineze și calea și starea de spirit.