Gama Motorola Edge de anul acesta a reușit să impresioneze printr-un echilibru perfect între specificații și preț și Moto Edge 20 Lite nu face notă discordantă. Dar înainte să intrăm în detalii despre performanțe, specificații și preț, să vorbim despre design.

Design Motorola Edge 20 Lite

Edge 20 Lite este un smartphone frumos, dar nu are tocmai o construcție premium. Este făcut majoritar din plastic, însă construcția este solidă și se simte bine în mână. Are un design clasic, dar elegant. Nu e un smartphone foarte ușor (lucru care, sincer, îmi place), nici foarte subțire. Pe spatele lucios observăm logo-ul Motorola și camerele foto. Culoarea modelului testat de mine e un albastru-indigo, o nuanță chiar deosebită și atrăgătoare.

Partea din față e simplă - vedem ecranul mare cu un notch perforat în centru, cu margini destul de subțiri. Pe muchia din dreapta sunt butoanele de volum și de cel de power cu senzor de amprente integrate, pe muchia din stânga e un buton dedicat pentru asistentul Google. În partea de jos e portul de încărcare USB-C și mufa jack pentru căști.

Per total, designul nu e nimic ieșit din comun, dar pentru cei mai conservatori asta e perfect.

Display

Ecranul OLED de pe Motorola Edge 20 Lite are o diagonală de 6,7 inch cu un raport de aspect de 19,5:9 - e mai mult decât cinematic, iar asta contribuie la senzația perfectă descrisă mai devreme.

Rezoluția este Full HD+, iar ecranul știe și HDR și are o rată de refresh ridicată, de 90Hz, fapt care conferă o experiență de utilizare mult mai fluidă. E o plăcere să te uiți la display-ul de pe Motorola Edge 20 Lite mulțumită culorilor vibrante, contrastului foarte ridicat, a luminozității mari, dar și a compatibilității HDR10+. E un display perfect pentru vizionarea de clipuri și seriale, pentru gaming fluid, pentru productivitate, pentru rețele sociale.

Nu aduce același refresh rate ca fratele lui mai mare, dar 90Hz e mai mult decât suficient pentru utilizarea de zi cu zi.

Performanțe

Motorola Edge 20 Lite are o configurație interesantă. Este primul telefon de anul acesta pe care am pus mâna care e dotat cu un procesor Mediatek. Procesorul, mai exact, este un Mediatek Dimensity 720 5G. Este cam echivalentul unui Snapdragon 765 5G și performanțele oferite sunt chiar bune.

E un procesor pregătit pentru rețelele viitorului, după cum îi spune și numele, dar e mai puțin performant decât modelul Snapdragon 778G găsit pe Motorola Edge 20.

Cu toate acestea, în combinație cu cei 8GB de memorie RAM, dar și cu spațiul de stocare de 128GB, oferă o experiență de utilizare mai mult decât decentă. În meniuri și aplicații uzuale, cum ar fi cele de social media, email, sau de video, Motorola Edge 20 Lite zburdă fără probleme. Asta se datorează și ecranului cu refresh rate mare. Iar în situații mai solicitante, cum ar fi gaming-ul, Motorola Edge 20 Lite se descurcă bine, fiind puține jocurile care nu merg la frame-rate decent. Per total, e un smartphone pentru productivitate foarte bun, un smartphone de gaming decent.

În ceea ce privește autonomia, modelul Lite se descurcă mai bine decât fratele ceva mai mare. Are o baterie de 5.000 mAh cu încărcare rapidă la 5W care oferă două zile de autonomie utilizatorilor mai cumpătați și mai bine de o zi heavy-userilor.

Camere foto

La capitolul foto, Motorola Edge 20 Lite are un avantaj în fața competitorilor din aceeași gamă de preț. Asta pentru că folosește același senzor principal pe care îl găsim și pe Motorola Edge 20. Senzorul principal este de 108MP, are lentilă wide și F/1,9. Este stabilizat și dispune de tehnologia Ultra Pixel, care ajută la fotografiile realizate noaptea, îmbinând mai mulți pixeli la un loc pentru o claritate mai bună.

Al doilea senzor de pe spate este de 8MP, are lentile ultrawide și vine cu F/2,2. Al treilea senzor de pe spate este de 2MP și e folosit pentru a calcula profunzimea unei scene fotografiate.

Ambele camere se descurcă foarte bine în condiții optime de lumină. Oferă detalii clare, culori naturale, contrast bun. La întuneric, lucrurile se schimbă un pic. Doar senzorul principal oferă performanțe bune - fotografiile ies reușite chiar și în condiții dificile de lumină, cu destul de multe detalii și culori vii. La capitolul filmare, Edge 20 Lite e decent - filmează 4K la 30 de cadre pe secundă, dar nu te aștepta să filmezi un blockbuster cu el - e bun pentru clipurile de pe rețelele sociale.

În ceea ce privește camera frontală, Motorola Edge 20 Lite are un senzor de 32MP cu F/2,3, HDR și filmare la rezoluție full HD la 30 de cadre pe secundă. Rezultatele sunt și aici bune, în special în lumina zilei.

Preț și concluzie

Cu un preț de 1.499 de lei și cu specificațiile enumerate mai sus, Motorola Edge 20 Lite este un ”strong contender” pentru titlul de best-buy. Camera principală oferă rezultate foarte bune în majoritatea condițiilor, performanțele sunt mai mult decât decente iar ecranul e superb. 5G reprezintă un avantaj mare la acest nivel de preț, făcând telefonul și mai atrăgător pe termen lung.