GT urmează abordarea pe care am văzut-o în ultimii ani la producători din Asia - caracteristici tehnice excelente la prețuri modeste. Și dacă de obicei nu vorbesc de preț așa rapid, vreau doar să vă zic că prețurile încep de la 2.500 de lei pentru un flagship.

Design realme GT

realme GT testat de noi are un design plăcut, dar care nu iese în evidență extraordinar de mult. E un telefon care se încadrează în linia tradițională a terminalelor de top de anul acesta, ceea ce nu e un lucru rău.

În față avem ecranul Full HD+ înconjurat de margini discrete, unitare. Marginile nu sunt mai groase sau mai subțiri pe nicio parte, ceea ce am apreciat. Cu toate acestea, nu sunt nici inexistente, ceea cde duce uneori la atingeri accidentale. Raportul dintre ecran și șasiu este de 85,9%, unul foarte bun. Iar dimensiunea display-ului de 6,43 inci pare mai redusă datorită acestor margini subțiri. În partea din stânga sus avem și camera frontală de tip punchole.

Noi am testat modelul de 8 GB, care are un spate mai tradițional, dar adaptat pentru mai multe gusturi. Acesta are logo-ul realme discret în stânga jos, iar culoarea e un albastru indigo închis, ce oferă reflexii plăcute în funcție de unghiul în care te uiți.

Combinația aceasta de albastru indigo și un pic de negru pe margini e una extrem de reușită. În același tip destul de modernă pentru gusturi pretențioase, dar și destul de clasică pentru oameni care nu vor să iasă în evidență prea mult. Spatele e lucios și realizat din sticlă. Acest lucru înseamnă că se vor vedea urme de amprentă, dar nu exagerate. Ceea ce vei vedea însă vor fi firicele de praf.

Modulul camerei triple iese destul de mult în evidență, dar ștacheta a fost ridicată de alți producători cu grosimi extrem de mari, așa că nu e extraordinar de deranjant. Am mai văzut modulul acesta și pe alte telefoane. Nu e cel mai subțire, dar nu e așa de deranjant și se încadrează bine în culoarea generală.

Versiunea de 12 GB are un model inspirat de cursele de automobile cu o culoare galbenă generală și o linie neagră ce coboară de la cameră până jos, amintind de mașinile de curse.

Pe marginea dreaptă avem un buton de Start/Stop cu inserții galbene, iar pe partea stângă butoanele de volum și slotul de SIM. Jos avem mufa USB C și cea de căști. Marginile sunt curbate și sunt realizate din alumniu, se simt bine, iar părțile inferioare și superioare sunt mai drepte.

Pentru mine e un telefon frumos. Nu e inovator ca design, dar nici nu dezamăgește. Mi-a plăcut în mod special culoarea de pe spate care e foarte sexy. De asemenea, se simte bine în mână, combinația aceea ideală între un telefon gros și unul ușor. Pentru cei mai conservatori există și o husă de silicon transparentă în pachet.

Performanțe tehnice realme GT

realme GT e dotat cam cu cele mai bune lucruri pe care le poți găsi pe telefoane în momentul de față. Procesorul e unul Snapdragon 888 5G disponibil și pe terminale ca Samsung Galaxy S21, Oppo Find X3 Pro sau OnePlus 9. Capacitatea de RAM e de 8 GB pentru modelul testat și 128 de GB de stocare. Telefonul nu are slot de card. Mai există o variantă cu 12 GB RAM și 256 de GB de stocare.

La nivel de performanțe, nu am ce să-i reproșez telefonului. L-am folosit pentru browsing, poze, streaming de tot felul, Twitch, Netflix, HBO Go, dar și jocuri, precum Call of Duty sau F1 Mobile, pe care le joc eu de obicei. Telefonul nu a sughițat niciodată, nu a avut probleme, e ceea ce te aștepți de la el.

În jocuri și în folosire intensă se încălzește, dar nu exagerat de mult. L-am folosit și cu husă și fără și nu am avut dificultăți.

Bateria e de 4.500 de miliamperi. Nu e nici cea mai mare de pe piață, dar nici cea mai mică. Autonomia a fost de aproximativ o zi, o zi jumătate, în funcție de cum îl folosești. Fiind un telefon 5G, eu l-am lăsat de multe ori conectat pe cartelă, nu pe WiFi, pentru că apreciez stabilitatea rețelei. Așadar, doar pe 5G a reuști să ducă de dimineață până seară fără probleme, cu luminozitate maximă, browsing și streaming de muzică. Încărcarea se face cu Fast Charging la 65 de wați în 35 de minute. Primești un încărcător foarte solid, cu un cablu foarte gros. Încărcarea e mai lentă, evident, dacă folosești alte încărcătoare.

Aici am avut și o mică problemă, dar voi da vina pe faptul că telefonul e un sample de teste care nu e optimizat pentru România. O dată de două ori pe zi telefonul a pierdut conexiunea cartelei și trebuie să reintroduc codul PIN pentru a se reconecta. Dar e un telefon optimizat pentru China cel pe care l-am testat, deci din acest motiv cred că am avut și aceste probleme. Altfel vitezele de internet susținute sunt la nivelul rețelei 5G din momentul de față.

Deci e un telefon solid din punct de vedere al performanțelor, care a făcut exact ce i-am cerut. M-am jucat, am făcut browsing, am văzut filme și am navigat rețelele sociale fără probleme. Nu mă așteptam la altceva, am testat și mid range-urile de la realme și făceau cam ceea ce spuneau.

Camere foto și ecran

realme GT are un ecran de 6,43 de inci. E mai mic poate decât alte dispozitive de pe piață, dar a fost suficient pentru mine. Rezoluția este 2400 x 1080 de pixeli, adică Full HD +, la o orientare 20 pe 9. Evident că vei găsi terminale cu ecrane 2K, de exemplu, dar trebuie să fim sinceri. Acelea nu sunt cu nimic mai bune în viața de zi cu zi. Cumperi mult marketing.

Ce mi-a plăcut la acest Super AMOLED de la realme este rata de refresh de 120 de Hz. Am tot vorbit în ultimul an despre aceasta. E foarte utilă în jocuri, dar și în navigarea de zi cu zi, pentru că ecranul e mult mai responsiv, mai rapid, animațiile sunt mai de calitate. Acest 120 de Hz ar trebui să devină standardul pentru orice telefon de top. Luminozitatea terminalului e bună, atât în condiții optime, dar și în soare. Singura diferență în soare e că vei observa că negrul devine mai gri, dar totul este lizibil.

Când vine vorba de camerele foto / video, acestea sunt un modul triplu de la Sony. E bun, nu e totuși excepțional. Camera principală are 64 de megapixeli la f/1.8 wide, mai avem o cameră 8 megapixeli ultrawide și un 2 megapixeli macro. Camera frontală e una de 16 megapixeli wide.

Camerele pot filma 4K la 30 și 60 de fps, iar cea frontală poate filma Full HD la 30 de cadre pe secundă.

Aș putea zice că modulul acesta de cameră nu va ieși în evidență ca cel mai bun de pe piață, dar este exact în media unui flagship. Camera principală face poze foarte corecte și precise în timpul zilei, dar și în condiții de luminozitate mai slabe. De asemenea, modulul macro nu mă încântă în mod special. Camera reușește să facă poze portret corecte și care sunt încadrate bine.

Când vine vorba de modulul de selfie, acesta e ok, blur-ul pozelor e corect în cele mai multe ocazii. Cum spuneam, nu sunt eu un artist al pozelor și video-urilor, dar modulul de camere va fi mai mult decât suficient pentru majoritatea oamenilor care vor telefoane cu performanțe bune. Evident că pentru un cost mai mare puteau fi adăugate mai multe, dar acest aranjament de 3 camere e cam standardul de raport calitate/preț.

Așadar când vine vorba de ecran, e ceea ce își doresc și tinerii, dar și adulții. Adică rapiditate și luminozitate. Când vine vorba de camere, nu fiți foarte dezamăgiți, hai să fim serioși, majoritatea dintre noi nu le folosesc la adevărata capacitate.

Preț și disponibilitate

Unul dintre avantajele competiționale ale realme GT este costul. La caracteristici tehnice de flagship, prețul este unul mai mult decât decent, un adevărat best-buy pe piață.

În varianta de 8 GB RAM și 128 de GB de stocare, cea pe care am testat-o și noi, va costa 2.500 de lei, adică un preț de mid-range premium. În varianta specială de 12 GB de RAM și 256 de GB de stocare va costa 2.800 de lei.

De azi, 15 iunie, când intră pe piață până pe 27 iunie varianta testată de noi va costa 2.500 de lei la care se adaugă și un ceas realme Watch S, în limita stocului disponibil.

Alte telefoane cu procesorul Snapdragon 888 5G de pe piață sunt Samsung Galaxy S21, Xiaomi Mi 11, OnePlus 9, Oppo Find X3 Pro, Vivo X60, Asus Zenfone 8 sau Asus ROG Phone 5. Singurul comparabil ca preț este Asus Zenfone 8 la 2.500 de lei în momentul de față, dar la reducere, iar Xiaomi Mi 11 costă 3.400 de lei, în timp ce OnePlus 9 3.500 de lei. Așadar avem cel mai ieftin terminal din această categorie, ceea ce îl va face o nucă tare în ecosistemul de telefoane mobile de top.

Iar înainte de concluzia finală despre realme GT, să trecem în revistă punctele pro sau contra identificate de noi.

Puncte Pro

  • Cel mai bun preț de pe piață
  • Performanțe extrem de bune
  • Ecran cu rată de refresh de 120 de Hz
  • Mufa de căști
  • Designul e unul reușit
  • Suficientă stocare, chiar și fără card microSD
  • Sistem de operare Android 11 cu realme UI

Puncte Contra

  • Modulul camerelor nu este excepțional
  • Bateria are o autonomie doar ok

Ce putem zice când vorbim de un telefon de 2.500 de lei cu performanțele acestea? Așteptam de multă vreme un flagship care să dea un pic peste cap lucrurile când vine vorba de preț. Pentru că testăm multe telefoane excepționale, dar ne cam strânge în spate când trebuie să povestim despre preț. Pentru că știm că puțini dintre voi vor chiar să dea 4.000 de lei pe un telefon.

Da, am văzut numeroase telefoane interesante în ultimul an, le puteți vedea pe start-up.ro și pe canalul nostru de YouTube. Dar realme a venit, a luat tot ce e disponibil și esențial, le-a pus într-un corp reușit și a scos cel mai ieftin flagship de pe piață. Și nu e deloc rău.