În ultimele episoade ale Friends, gașca intră în apartamentul Monicăi și o vede terminând de aspirat cu un aspirator voluminos doar pentru a lua un aspirator mic, de mână, pentru a-l curăța pe acela. Iar pe tot parcursul serialului vedem clar cum Monica își dorește ca totul să fie lună în casă, în bucătăria restaurantelor în care lucrează, iar nimeni nu reușea niciodată să facă curățenie în stilul ei.

Nu știu dacă așa am fost și eu mereu și doar mi-am dat seama de acest lucru după ce am văzut Friends pentru prima oară, cert e că familia știe că-mi place să am casa ”Monica clean”. Sau ”Oana clean”...

Pentru asta am un aspirator cu filtrare prin apă, folosit la curățenia săptămânală, un roboțel pe care-l las să umble prin casă la două zile și un aspirator de mână pentru urgențe.

Însă, în luna în care am avut casă aspiratorul vertical fără fir Samsung Bespoke Jet nu am mai folosit niciun alt gadget dintre cele pe care vi le-am enumerat. Și în rândurile de mai jos vă voi explica de ce și de ce m-am îndrăgostit ce acest gadget.

Design

Aspiratorul Samsung Bespoke Jet vine însoțit de o unitate centrală în care stă atunci când nu este un uz, care servește ca încărcător și, care ascunde și sacul în care golim mizeria adunată de prin casă. Acest All-in-One Clean Station, așa cum este denumit de către cei de la Samsung, este disponibil în trei culori: alb, verde și albastru, sau, oficial, Midnight Blue, Misty White și Woody Green.

Unitate este suplă și se încadrează fără probleme într-un colț al camerei fără a ocupa prea mult spațiu.

Spre deosebire de alte standuri pentru aspiratoare verticale, odată ce atașezi unitatea de aspirare – trebuie să fii atent și să strângi tubul telescopic înainte de a-l pune în dock, mizeria colectată nu este trasă în sac în mod automat, ci faci acest proces în mod manual. Pe unitate există un buton pe care-l apeși pentru ca praful să fie tras în sac și pentru a opri acest proces.

Sunt necesare doar 1-2 secunde pentru ca recipientul să fie golit în sacul ce are o capacitate de 2 litri (unul este deja instalat în clean station, iar în cutia aspiratorului mai găsești încă doi pe care-i poți folosi odată ce primul este plin).

Ca să ajungi la sac e nevoie să tragi de panoul din față al station-ului, un proces la fel de simplu ca orice ține de asamblarea și dezasamblarea acestui aspirator.

Dacă vrei să faci economii și să nu folosești atât de mulți saci, poți goli foarte ușor praful strâns în recipientul aspiratorului la coșul de gunoi, sau la baie. Însă faptul că totul poate fi absorbit în sacul de praf anti-bacterian fără să mai pui tu mâna efectiv pe murdărie, sau să împrăștii prin aer iar praful la curățare, este unul din elementele de unicitate ale lui Samsung Bspoke Jet.

În ceea ce privește unitatea efectivă cu care aspiri, Samsung Bespoke Jet arată ca orice nou tip de aspirator vertical, fără fir din noile generații. Are un recipient pentru colectarea prafului, de 0,5 litri, în care stă acel sistem multiciclon care aspiră chiar și cele mai mici particule de praf, filtrul HEPA, toate aceste componente putând fi detașate ușor și fiind lavabile.

Bateria este și ea ușor de scos și atașat acelui recipient și nu-i adaugă foarte multă extra greutate, fiind distribuită foarte bine între recipient și baterie.

De altfel, potrivit informațiilor Samsung, designul acestui aspirator este cu 24% mai ușor tocmai pentru ca utilizatorii să se bucure de o curățare a casei fără efort, greutatea dispozitivului portabil fiind de numai 1,44 kilograme.

Poate fi folosit ușor de oricine (copii, femei, bărbați, bătrâni) atât la curățarea podelelor cât și pentru curățarea suprafețelor înalte. Este ușor de ținut în mână și îl manevrezi foarte ușor și când vrei să aspiri îmbinările perețior cu tavanul, de exemplu, sau pe un dulap.

Personal, am reușit să fac acest lucru fără a fi nevoie să-l sprijin cu cealaltă mână: am schimbat peria și am ridicat aspiratorul pe tavan.

Dar să revenim la design. Odată asamblat recipientul pentru praf, alături de baterie, acestuia i se poate atașa un tub telescopic, util pentru curățarea podelelor sau pe sub dulapuri. În pachet există și un accesoriu flexibil pe care-l poți atașa când ai nevoie ca peria să curețe, de exemplu, pe deasupra unui dulap, sau jaluzelele.

Pentru că am adus vorba mai sus despre ele, trebuie să menționez faptul că Samsung Bespoke Jet are și o serie de perii pe care le poți folosi pentru diverse activități și pentru diferite zone.

De exemplu, pe lângă peria principală, un accesoriu care va fi extrem de util acelora dintre voi care aveți animale de companie, este peria pentru părul de animale. Există și un accesoriu pentru spații înguste, precum și o mini-perie.

Pe lângă cleaning station, Bespoke Jet vine și cu un stativ în care poți fixa foarte comod accesoriile lui ca să nu te împiedici de ele prin casă sau să le pierzi prin vreun dulap.

Eu am testat cel mai accesibil și de bază model al lui Samsung Bespoke Jet, însă alte modele vin și cu perii care permit spălarea podelelor.

Le puteți descoperi aici.

Aspirator Samsung Bespoke Jet - performanță

Samsung Bespoke Jet nu doar arată bine și este ușor de ținut în mână și manevrat prin casă, ci vine la pachet și cu suficientă putere ca să-și facă apartamentul lună.

Sunt patru trepte de putere la care aspiratorul poate fi folosit pentru a trage praful de pe jos, Min, Mid, Max și Jet, iar puterea de aspirare este de până la 210 W. Poți face trecerea între aceste trepte folosind tastele + și – din zona display-ului.

Recunosc că, uitându-mă după alte aspiratoare verticale, unul dintre elementele care m-au făcut să renunț la idee, pe lângă autonomia redusă (povestesc puțin mai târziu despre baterie), era puterea de aspirare destul de redusă, eram puțin sceptică în ceea ce privește capacitatea lui Bespoke Jet de a aspira mochetele.

Însă, odată pornit și la primele mișcări pe covor – cu fire scurte și chiar pe niște mochete ceva mai ”lățoase” sau pe parchet, tot praful, firele de păr, penele și cojile de mei de pe jos ale lui Paulie (nimfa mea) au fost aspirate imediat, de la prima trecere, fără a fi nevoie să insist pe anumite zone.

Interesant și foarte util este faptul că peria principală, Jet Dual, are un cap pivotant la 180 de grade și poți să-i schimbi foarte ușor direcția în timp ce aspiri și să cureți foarte bine și ușor orice colț.

Personal, l-am folosit doar pe modul Mid – aceasta este și setarea default imediat ce pornești aspiratorul - și mi s-a părut că-și face treaba extraordinar de bine în acel mod, fără a fi nevoie să-i cresc puterea la Max sau chiar la ultima treaptă, Jet. Și credeți-mă, stau într-o zonă a Bucureștiului unde este foarte mult praf și dacă aș avea timp, aș da cu aspiratorul de 2 ori pe zi.

La aceeași setare, dar fără tubul telescopic și folosind mini-peria, în esență ca un aspirator manual, am folosit Samsung Bespoke Jet pentru a aspira praful de pe mobilă. Odată ce am adăugat dispozitivul flexibil, și capul îngust, am reușit să ajung și prin colțuri în care e ceva mai greu să cureți fără accesoriile potrivite.

În ceea ce privește zgomotul, comparativ cu aspiratorul meu clasic, și chiar și cu aspiratorul robot pe care-l folosesc la setarea Standard (a doua după Silent), mi s-a părut că Samsung Bespoke Jet nu deranjează auditiv.

Pe setarea Mid este chiar foarte puțin zgomotos și l-am putut folosi fără a deranja chiar și la 9:30 dimineața, la 3 după-amiaza sau la ori la 7 seara. L-am folosit în sufragerie chiar și în timp ce soțul meu era într-o sedință la biroul din dormitor și nu a știut că eu decisesem să aspir rapid niște firmituri de pe jos și apoi toată sufrageria.

Autonomie

Așa cum vă menționam, durata de viață a bateriei era unul dintre lucrurile care m-au făcut să mă gândesc de 2 ori dacă să cumpăr un aspirator vertical sau nu. Da, în completarea celor pe care le am acum.

Și tot timpul nu-mi plăcea faptul că autonomia oferită este de circa 30 de minute. Nu am un apartament foarte mare, sunt circa 60 de metri pătrați, însă necesare mai mult de 30 de minute pentru a curăța toate suprafețele. Dacă vrei să mai aspiri și ceva pe sus, e clar că stai cu teamă foarte mare că nu apuci să termini curățenia.

Un alt lucru care mi-a plăcut foarte mult la Samsung Bespoke Jet este faptul că autonomia este mult mai mare. Ai un timp maximum de 60 de minute per baterie, iar dacă alegi unul dintre modelele mai scumpe, primești chiar încă o baterie de rezervă. Așadar, dacă ai o locuință cu o suprafață mai generoasă și ai nevoie de extra juice pentru a termina de aspirat, poți înlocui foarte ușor bateriile pentru a-ți continua treaba.

Samsung Bespoke Jet - stativ accesorii

Ca timp, ai circa 40 de minute de aspirare folosind modul Min, circa 24 de minute pentru modul Mid, 18 la Max și vreo 8 minute pentru Jet.

Interesant, și tot un plus pentru acest device, este faptul că pentru o curățenie generală a podelelor (parchet + mochete), în cele 3 camere, holuri și baie, cele 24 de minute au fost mai mult decât suficiente datorită faptului că Samsung Bespoke Jet este extrem de ușor de manevrat și te poți mișca foarte rapid cu el.

Când am aspirat și pe sus, am insistat prin anumite zone și am și filmat puțin procedeul, a fost nevoie să-l pun la încărcat fără a termina toată casa de aspirat. Însă, un alt plus pentru baterie este faptul că se încarcă rapid. De la 60% baterie până la încărcarea 100% îți trebuie circa 40 de minute, de exemplu. Iar timpul în care bateria ajunge de la 0 la 100% este circa 3,5 ore.

Display Samsung Bespoke Jet

Orice mod de aspirare ai alege, e important să știi că pe display-ul unității de aspirare vei avea timpul maxim și vezi în orice moment cât timp mai ai la dispoziție până la golirea bateriei.

Tot pe acel display îți vor fi afișate și mesaje, cum ar fi un mesaj de eroare, în cazul în care peria s-a prins în ceva, sau dacă ai aspirat ceva ce blochează gura periei, sau mesaje privind nevoia de a curăță filtrele.

Samsung Bespoke Jet - curățare

Și tot pe display vei vedea și progresul bateriei în timpul încărcării odată ce aduci unitatea în acel cleaning station. Alături de display, starea bateriei mai este arătată și luminos printr-o mic led poziționat în partea de sus a bateriei, ale cărui culori variază de la roșu – când bateria este goală sau aproape goală -, la verde – când bateria este încărcată.

Aspirator Samsung Bespoke Jet - preț și disponibilitate

Samsung Bespoke Jet a ajuns în România la începutul lunii aprilie. Așa cum precizam, sunt 3 variante de culoare pentru cleaning station, dock-ul în care se odihnește aspiratorul după ce te-a ajutat să-ți faci casa lună și tot 3 variante de preț și accesorii incluse în pachet.

În acest moment, pe site-ul oficial al Samsung România, varianta de bază a aspiratorului, de culoare albă, care vine cu o singură baterie și nu are și dispozitivul care transformă Samsung Bespoke Jet și într-un mop, se găsește la prețul de 2.899 de lei (redus de la 3.499 de lei).

Pentru varianta verde a device-ului, care conține și o extra baterie, prețul pornește acum de la 3.799 de lei (redus de la 4.499 de lei).

În varianta de culoare albastru, vei găsi în pachet o baterie extra, precum și acel modul de mop, denumit oficial Spray Spinning Sweeper, iar prețul urcă la 4.519 lei, redus, totuși, de la 4.749 de lei.

Da, Samsung Bespoke Jet este un aspirator care nu se potrivește chiar oricărui buzunar. Dar luând în calcul toate avantajele pe care ți le oferă și faptul că l-ai putea transforma chiar și într-un mop, fără să mai ai nevoie de alte aspiratoare mai mici sau mai mari, eu zic că este o investiție pe care merită să o iei în considerare pentru a avea și tu casa ”Monica clean”. Sau ”Andreea clean”. Sau ”Irina clean”. Sau ”Ionuț clean”.