Acum, cu vivo X60 Pro, fratele mai mare al lui X60 și fratele mai mic al lui X60 Pro+, ne dăm seama cum se poziționează producătorul chinez și ce ași are în mânecă. Dar înainte de orice, să vorbim un pic despre design.

Design

vivo X60 Pro e un smartphone care m-a cucerit la prima vedere și la prima atingere. Are o construcție premium din sticlă și metal, cu margini curbate ce se îmbină armonios pentru o senzație foarte plăcută.

Smartphone-ul este unul foarte plăcut de ținut în mână, fiind subțire și îngust, iar marginile curbate și spatele catifelat oferă un grip bun. Modelul testat de mine a venit în culoarea ”shimmer blue”, adică un bleu deschis cu irizații multicolore. E o culoare pe care am mai văzut-o și la alți producători, dar e mereu o surpriză plăcută și nu prea poți să te plictisești de un astfel de spectacol de lumini.

Camera e setată într-un chenar negru în colțul din stânga sus, iar dedesubt găsim logo-ul ZEISS. Vorbim despre asta în detaliu curând.

Partea din față ne întâmpină cu un ecran curbat, cu margini foarte subțiri și cu o cameră foto ascunsă într-un notch mic în partea de sus a ecranului, în centru.

Pe marginea din dreapta sunt cele trei butoane standard (power, volum + și -), pe marginea inferioară avem un difuzor, portul USB-C și tăvița pentru SIM, iar pe marginea de sus găsim inscripționată fraza ”professional photography”.

Display vivo X60 Pro

Să trecem și la lucruri ceva mai tehnice și să vorbim despre ecran. vivo X60 Pro are un display cu diagonală de 6,5 inch. Este de tip AMOLED, are rezoluție full HD+, frecvență de 120Hz și e compatibil cu HDR10+.

E un ecran absolut superb din toate punctele de vedere - e luminos, e saturat, are contrast puternic, iar frecvența de 120Hz îl face perfect pentru gaming fluid.

Îmi plac și marginile ușor curbate, chiar dacă nu au un rost anume în afară de cel estetic și am apreciat că telefonul vine cu folie preaplicată peste ecran, ca să nu ai parte de surprize neplăcute când îl scoți din cutie.

Senzorul de amprentă e integrat și el în display și funcționează foarte bine, dar ce nu mi-a plăcut a fost difuzorul - e mic și destul de slab, deci recomand un difuzor bluetooth separat.

Specificații, performanțe, autonomie

La nivel de specificații, vivo X60 Pro stă bine spre foarte bine. E dotat cu un procesor Qualcomm Snapdragon 870 fabricat pe arhitectură de 7nm, are 12GB memorie RAM și 256GB spațiu de stocare.

Ce știe să facă cu aceste specificații? De toate. Poate că nu are chiar cel mai nou și mai puternic procesor disponibil pe piață, dar vivo X60 Pro oferă o experiență premium din punct de vedere al specificațiilor.

Poate fi considerat un smartphone de gaming, pentru că telefonul duce orice joc și experiența este completată de display-ul de 120Hz.

vivo X60 Pro e un smartphone pe care te vei putea baza în orice situație și care va oferi performanțe bune mai mulți ani.

Din punct de vedere al autonomiei, lucrurile nu sunt la fel de bune. Are o baterie de numai 4.200 mAh care ține o zi de utilizare medie și cam atât. Nu e genul de telefon care să te țină două zile, dar beneficiază de încărcare rapidă la 33W.

Cameră vivo X60 Pro

vivo X60 Pro e, în primul rând, un camera phone. O demonstrează parteneriatul cu Zeiss, dar și camera unicat cu stabilizare gimbal.

Avem de-a face, deci, cu un smartphone cu o cameră triplă pe partea din spate. Senzorul principal are 48 de megapixeli, vine cu o diafragmă F/1.48 și acea stabilizare gimbal menționată anterior. Telefonul mai are o cameră telefoto de 13MP cu F/2.5 și una ultrawide, tot de 13MP, dar cu F/2.2.

vivo X60 Pro e probabil cel mai bun camera phone din gama sa de preț. Se ia la trântă cu device-uri precum Samsung Galaxy S21 Ultra sau Huawei Mate 40 Pro din punct de vedere al calității pozelor și clipurilor video.

Pozele ies extraordinar cu camera principală în orice condiție de lumină. Diafragma mare își spune cuvântul noaptea și smartphone-ul scoate lumină chiar și unde nu e. Fotografiile portret ies și ele foarte bine și am apreciat faptul că telefonul e asistat de un AI care ajustează setările în funcție de ce fotografiezi.

Camera ultrawide este și ea surprinzător de bună, chiar și noaptea. Scoate fotografii bune, cu un nivel de zgomot redus și cu destul de multe detalii. Nu se ridică la standardele principalei, dar poți capta un cadru ultralarg și pe înserat.

Camera telefoto e singura care nu m-a impresionat neapărat, zoom-ul fiind numai de 2x, dar și aceasta se descurcă bine în majoritatea situațiilor. Camera principală se ocupă de zoom-ul digital, deci rezultatele sunt bune și când depășești cei doi 2x ai lentilelor telefoto.

Clipurile video se pot înregistra la 4K și 60 de cadre pe secundă și ies excelent, dar există și un mod ”Super anti-shake” unde gimbalul este asistat de stabilizarea electronică pentru rezultate superioare chiar și în cele mai zgâlțâite situații.

Camera frontală este de 32MP și se descurcă și ea bine în majoritatea condițiilor, oferind aceeași saturație crescută și contrast puternic.

Per total, vivo X60 Pro e un camera phone excelent - pe segmentul său de preț și nu numai.

Preț și concluzie

vivo X60 Pro costă 3.500 de lei în această perioadă, dar prețul său întreg e de 3.800 de lei. Pentru acești bani primești un smartphone cu cameră și componente de top. Îl iei în special pentru camera sa foto, dar nici performanțele în gaming nu sunt de ignorat, chiar dacă nu vine cu cel mai recent procesor Snapdragon. Are concurență din partea altor smartphone-uri de la producători din China, precum Xiaomi, Realme, Oppo sau OnePlus, însă aduce suficiente încât să fie luat în considerare.