SAS, alături de comunitatea specialiștilor în Data Science din regiunea CEMEA, va dezvolta soluții digitale, bazate pe date, pentru prevenirea violenței. Compania are deja experiența dezvoltării unor soluții similare pentru guvernul spaniol.

”Violența împotriva femeilor nu este un subiect nou pentru SAS. Am lucrat cu Ministerul de Interne din Spania, respectiv departamentul său de violență de gen, pentru a integra analiza avansată de date și algoritmi de Iteligență Artificială în lupta împotriva violenței. S-a demonstrat că analiza datelor are potențialul de a îmbunătăți viața oamenilor. Sperăm să putem coopera cu părțile interesate din regiune și să ajutăm la construirea unor societăți mai sigure”, spune Shukri Dabaghi, vicepreședinte regional, SAS CEMEA.

Agenția UNFPA va contribui prin experiența sa amplă din teren în prevenirea și răspunsul la violența împotriva femeilor, precum și la aplicabilitatea standardelor internaționale, inclusiv la nivel de confidențialitate a datelor și drepturile omului.

”Prin intermediul acestui nou parteneriat sperăm să identificăm noi modalități de utilizare a datelor și a tehnologiilor de analiză avansată pentru a pune capăt uneia dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului: violența la care femeile și fetele sunt expuse, pur și simplu din cauza genului lor”, declară Alanna Armitage, directorul Biroului Regional al UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Violența de gen nu cunoaște granițe sociale, economice sau naționale. La nivel mondial, aproximativ una din trei femei (30%) a suferit de-a lungul vieții cel puțin o formă de violență fizică sau sexuală, potrivit datelor OMS.

În România, se estimează că 18% dintre femei (15-49 ani) au fost agresate de către un partener intim de-a lungul vieții lor și 7% în ultimul an, conform datelor prezentate în raportul WHO Violence Against Women Prevalence Estimates, 2018.

Violența de gen are, de asemenea, un impact economic negativ. S-a estimat că, la nivel nivel mondial, costul violenței împotriva femeilor s-ar putea ridica la aproximativ 2% din PIB-ul global. Acest lucru este echivalent cu 1.500 de miliarde de dolari, aproximativ dimensiunea economiei Canadei.

Violența de gen are un impact fizic și psihologic sever, iar majoritatea incidentelor nu sunt raportate niciodată poliției sau altor instituții. Identificarea amplorii problemei și obținerea de date de calitate este primul pas către abordarea acesteia. Informațiile împrăștiate între instituții necesită o muncă manuală intensivă, care deseori durează prea mult, provocând reacții tardive ale instituțiilor responsabile.

Luarea deciziilor într-un mod mai eficient și sigur, pentru a putea interveni în cazurile grave mai rapid și cu resursele necesare, poate spori prevenirea violenței.