Internetul a devenit, în ultimii 10 ani, cel mai mare câmp de luptă din lume, iar războiul nu pare să se oprească prea curând. Victimele acestor confruntări nu plătesc (încă) în sânge, ci în date personale, în bani, în reputație. Pe o parte a frontului stau hackerii răi, cei cu "pălărie neagră", puști supradotați în căutare de averi nelimitate, oameni îmbrăcați la costume, cu joburi guvernamentale, puși pe a stârni panică în alte colțuri ale lumii. Pe cealaltă parte a baricadei, în număr considerabil mai mic, sunt cei cu "pălărie albă", cei care îți apără ție contul bancar, cei care se chinuie ca webcam-ul tău să nu devină fereastra unui hacker către viața ta personală, cei care încearcă să facă în așa fel încât să nu rămâi fără curent, fără apă, fără transport în comun, fără control asupra mașinii tale, fără acces în casa ta inteligentă.

Și, cu toate că s-ar putea să nu ți se pară un război la fel de important sau real ca cel luptat cu gloanțe, rachete, bombe și avioane, consecințele sale pot fi la fel de grave, poate și mai și. Dar cum te aperi - fie că ești o companie, fie că ești un guvern - atunci când nu găsești suficienți "soldați" capabili să lupte de partea ta? Apelezi la Cyberbit, companie pe care am vizitat-o în Tel Aviv, Israel, cu ocazia evenimentului Cyber Week.

Simulatorul de situații de cyber-urgență

Potrivit lui Sharon Rosenman, VP Marketing Cyberbit, 82% dintre directorii de companii din domeniul infosec susțin că există o lipsă de personal calificat în tainele securității cibernetice. Mai mult, până în 2021, va exista, la nivel global, o cerere pentru 3,5 milioane de specialiști în cybersecurity.

Cyberbit este un startup israelian care a luat în serios războiul din mediul virtual și a ajuns la concluzia că, pentru a lupta "foc contra foc", hackerii buni trebuie să știe cum se ține "maneta" în mână, cum se simte când ești lovit de inamic, ce să faci când crezi că ești pe punctul de a te prăbuși. Pe scurt, Cyberbit îi pregătește pe experții în securitate de mâine la fel cum ar pregăti armata piloții de avioane de vânătoare - folosind simulatoare, nu doar teorie.

Pe scurt, Cyberbit e un "hacking simulator", dar participanții la aceste simulatoare nu învață cum să spargă securitatea companiilor sau guvernelor, ci învață cum să o protejeze, fiind victimele atacurilor. Soluția Cyberbit este folosită de către armata israeliană, de către numeroase universități, dar și de către providerii de servicii de securitate.

Programul poate simula orice, de la atacuri DDoS la atacuri de tip ransomware sau tot felul de vulnerabilități ce ar putea fi exploatate de hackeri în lumea reală. Odată contractați, cei de la Cyberbit pot simula rețeaua cu care vor lucra experții în securitate, traficul de fundal cu care se vor confrunta aceștia (mailurile angajaților, FTP, site-uri accesate etc.), dar și orice fel de amenințare cibernetică.

Compania a fost fondată în 2015 și a reușit, de curând, să atragă o investiție în valoare de 30 de milioane de dolari. Are circa 220 de angajați, mulți dintre ei fiind traineri, hackeri “cu pălărie neagră” recrutați de companie în scopul de a face simulările de atac cât mai apropiate de cele cu care hackerii “albi” se vor confrunta pe câmpul de luptă cibernetic.