Platforma se adresează în principal dezvoltatorilor, automatizându-le activitatea de creare de interfețe, utilizând mecanisme de inteligență artificială pentru a le învăța modul de proiectare și sfera lor de activitate. Platforma este rezultatul unui efort susținut de cercetare și dezvoltare de peste 3 ani, parțial finanțat de Uniunea Europeană.

Într-o lume digitală în care totul este afișat pe ecrane, există o cerere din ce în ce mai mare de experți în construirea interfețelor de utilizator (front-end în limbajul de specialitate), iar la nivel mondial nu există suficient de mulți dezvoltatori pentru a ține pasul cu această cerere. Există deci o nevoie uriașă de automatizare în domeniul dezvoltării front-end, atât pentru a răspunde cererii, cât și pentru a reduce costurile. teleportHQ a decis să răspundă acestei provocări printr-o platformă care automatizează activitatea de creare de interfețe, utilizând mecanisme de inteligență artificială.

Învățând din experiența lor extinsă în dezvoltarea front-end, echipa teleportHQ a constatat că multe dintre deciziile pe care designerii și dezvoltatorii le fac sunt similare, în sensul că există tipare specifice. Au început deci să automatizeze tot ceea ce au detectat ca modele repetitive de lucru, astfel încât atunci când un utilizator va crea un proiect, algoritmul va „înțelege” intenția utilizatorului și va genera pentru el ceea ce ar trebui să fie rezultatul și codul final.

Platforma teleportHQ este un ecosistem compus din mai multe părți, cea mai vizibilă fiind cea numită „Playground”, o platformă SaaS (Software as a Service) în care utilizatorii individuali pot construi interfețe de utilizator într-un mod vizual și eficient.

În ceea ce privește companiile, teleportHQ are deja discuții și face prototipuri pentru lider din industria bancară, industria auto și alte câteva industrii. Prin utilizarea teleportHQ, aceste companii ar putea să-și creeze interfețele de utilizator de 10 până la 50 de ori mai rapid decât în prezent.

În cadrul evenimentului de lansare beta de la Cluj, Paul Brie, CEO al teleportHQ, a anunțat de asemenea un parteneriat strategic cu Katholieke Universiteit Leuven din Belgia, care are unii dintre principalii experți în industria de dezvoltare front-end și care va începe să facă un transfer tehnologic din ultimii 10 ani de cercetare și dezvoltare către teleportHQ. Acest parteneriat se adaugă celui existent cu Institutul Român de Știință și Tehnologie din Cluj, care dezvoltă metode avansate de inteligență artificială pentru generarea automată a paginilor web, care vor putea fi disponibile prin intermediul platformei de teleportHQ și alimentarea AI.

Paul Brie vede automatizarea dezvoltării front-end ca o marcă de viitor pentru orașul Cluj, care ar putea deveni principalul hub al inovației pe acest subiect în anii următori: „Putem spune că la Cluj va fi cel mai mare număr de oameni din lume care încearcă să rezolve problema automatizării dezvoltării front-end. Credem că există o șansă uriașă ca Clujul să devină capitala dezvoltării front-end prin învățare automată (machine learning). Pe măsură ce progresăm în aceste discuții, mai mulți experți internaționali se vor alătura eforturilor și vor recunoaște ceea ce facem ca eforturi principale în industrie. Așadar, sunt destul de sigur că peste un an sau doi de acum, ceea ce facem aici la Cluj pentru a rezolva această problemă va face istorie.”

---

StartupsnTheCity.com explorează modul în care orașele și startup-urile interacționează între ele, creând valoare și dezvoltare durabilă pentru orașe și, în același timp, soluții de succes la provocările contemporane globale. StartupsnTheCity.com este vorba despre ecosisteme care creează startup-uri cu impact.