Care sunt cele mai importante aspecte la care se uită un investitor înainte să finanțeze un startup? Aceasta este una dintre întrebările pe care și le pun mulți antreprenori și fondatori de startup-uri și care și-a găsit răspuns pe Quora, platforma unde oamenii își împărtășesc experiențele și învață unii de la alții.

Courtney Reum, cofondatoare a M13, o companie de brand-development și investiții, începe prin a spune că sunt mai multe tipuri de startup-uri, dar ceea ce au toate în comun este nevoia de finanțare. Principală problemă pe care o întâlnesc este lipsa unei strategii și a cunoașterii despre cum se fac investițiile - ce presupune fiecare rundă de finanțare, ce tipuri de investitori se implică în fiecare rundă și ce aspecte urmăresc.

Iată care sunt cele trei lucruri la care se uită investitorii înainte să te finanțeze.

Pitch-ul perfect

Pitch-ul perfect înseamnă că vii în fața investitorilor și în maxim 5 minute îi convingi ești persoana care va executa cel mai bine o idee. Poate fi după modelul unui elevator pitch sau un rezumat a ceea ce face compania ta să fie o oportunitate excelentă pentru investiții. Este de preferat ca prezentarea să fie însoțită de o prezentare PowerPoint sau orice alt suport vizual.

Trebuie să fii pregătit ca investitorii să te întrerupă pentru a pune întrebări. Prin urmare, asigură-te că ești destul de bine pregătit pentru a răspunde încrezător, nu doar să reciți un discurs. Pentru inspirație, vezi cum arată primele pitch-uri ale companiilor de miliarde.

Pasiune sau eșec

Așa cum auzim și noi de cele mai multe ori, antreprenorii pornesc o afacere dintr-o pasiune. Dar, oricând de adevărat ar fi asta, pentru investitori este deja un clișeu și nu mai e suficient ca să-i convingi să te finanțeze. În schimb, explică-le de ce crezi în conceptul tău atât de mult.

Trebuie să spui o poveste convingătoare din care să afle de ce ești atât de pasionat de produsele sau serviciile tale, de ce este o oportunitate bună din punct de vedere financiar - și toate acestea, în timp ce atingi o coardă emoțională. Obstacolele și eșecurile sunt inevitabile în antreprenoriat, iar pasiunea este cea care te va motiva să continui, de aceea este importantă.

Detaliile contează

Una dintre greșelile pe care o fac antreprenorii la început de drum este să vorbească despre idei mărețe în timp ce neglijează detaliile mici, dar necesare pentru a conduce o afacere. Atunci când te întâlnești cu investitorii, trebuie să fii le prezinți strategia cât mai precis, să identifici principalele obiective, să știi cum să profiți de avantajele competitive față de concurenţi și să stabilești pentru ce ai nevoie de parteneri și ce operațiuni vei externaliza.

Demonstrându-le precizie în organizare și planificare te va ajuta să te diferențiezi din mulțime de startup-uri pe care le analizează în fiecare zi.