Pirați bețivi, măicuțe norocoase, clarvăzătoare lipsite de viziune, o insulă părăsită și multă aventură și distracție - asta promite, în mare Twisted Fate, un joc de societate creat de doi publicitari români. Înainte de lansarea oficială pe platforma de crowdfunding Kickstarter, am stat de vorbă cu Andreea Cristea, jumătatea creativă a echipei din spatele acestui joc.

Twisted Fate este un joc plin de culoare - și la propriu, și la figurat - iar la dezvoltarea lui se lucrează de aproape trei ani. ”Povestea jocului începe la Londra, la sfârșitul anului 2015. A pornit dintr-o joacă, o doză de plictiseală și timp liber, plus că orașul ăla te poate inspira în cele mai nebănuite moduri. Am cunoscut un grup de oameni pasionați de board games și ideea a venit cât se poate de natural. Why not make one? Inițial, a fost un challenge personal care s-a dovedit a fi un catalizator puternic pentru noi ca echipă, iar rezultatul final a fost foarte bine primit de către oamenii care l-au testat”, povestește Andreea.

În acest moment, Andreea, împreună cu Andrei Deteșan, iubitul ei și cealaltă jumătate a echipei din spatele jocului, lucrează la campania care ar urma să fie lansată pe Kickstarter spre finalul lunii septembrie.

Revenind un pic la acțiunea jocului, aceasta se petrece, după cum ziceam mai sus, pe o insulă părăsită. ”Personajele principale acolo ajung din întâmplare - unii naufragiază, alții se refugiază și descoperă un lucru pe care îl au în comun: jocul. Adică un șir de evenimente amuzant de teribile care le afectează soarta și îi forțează să joace pentru a o schimba. Protagoniștii fac parte dintr-o gașcă neașteptat de bizară: avem un pirat bețiv și lipsit de noroc, un bătrân înțelept într-ale jocurilor, o măicuță care ascunde cărțile bune, o clarvăzătoare căreia i s-a cam stricat globul de cristal, un hoț cu mâna iute la cărți și o doamnă sărită de pe fix și mult prea atașată de pisicile ei”, mai explică Andreea.

În ceea ce privește regulile jocului, creatoarea povestește că ele sunt simple și ușor de învățat. ”Twisted Fate este un joc al sorții, iar cărțile pot și vor dicta prin acțiuni pozitive sau negative soarta personajelor pe durata gameplay-ului. Deck-ul standard conține cărți pentru 2 - 6 jucători; cărți cu acțiuni speciale, personajele și cărți de soartă. Cartea ilustrată și jocul vor fi lansate împreună și amândouă au fost gândite pentru vârsta 8+”, mai explică ea.

De la publicitate la jocuri de societate

Jocul s-a născut din pasiune, iar ”laboratorul” a fost sufrageria lor. ”Prietenul meu, Andrei Deteșan - ilustratorul iscusit din spatele proiectului, și cu mine, copywriter, în timpul zilei, am dezvoltat acest joc din pasiunea comună pentru board games și storytelling. Eu am avut grijă de poezie, iar Andrei s-a ocupat de magie”, spune Andreea.

”De luni până vineri suntem amândoi publicitari - Copywriter și Art Director, iar în timpul liber ne ocupăm de proiectele de suflet în sufrageria noastră, transformată în sală de brainstorming și atelier”, continuă ea.

În prezent, cei doi sunt în discuții cu potențiali parteneri, pentru a realiza jocul fizic. ”Momentan, suntem în discuții cu mai mulți furnizori locali pentru producția jocului - cred că asta e una dintre cele mai challenging etape ale procesului. Cât despre crowdfunding - e un joc făcut de 2 oameni pentru restul oamenilor, platforma Kickstarter e cel mai bun mod de a comunica direct cu publicul și obține vizibilitatea de care aveam nevoie”, spune creatoarea.

Și, dacă soarta le va surâde celor doi, Kickstarter s-ar putea dovedi o adevărată comoară. Jocul Exploding Kittens, lansat în urmă cu aproximativ trei ani, a fost un succes răsunător, adunând peste 8 milioane de dolari. ”Deși Exploding Kittens a bubuit la propriu internetul, din universul Kickstarter cel mai tare ne-a inspirat Kiwetin - printr-un design superb și o campanie care arată genial”, mărturisește Andreea. Cei doi nu știu exact cât va costa jocul sau câți bani vor trebui strânși prin intermediul campaniei. ”Planul este să ne acoperim costurile de producție, neavând un preț clar de la producător în momentul de față este destul de greu să stabilim suma țintă. Revenim cu un update de pre-launch de îndată ce avem cifrele câștigătoare”, explică ea.

Totuși, cei doi români nu sunt singurii care își încearcă norocul cu jocuri de societate pe Kickstarter. De ce cred creatorii că Twisted Fate va avea o soartă mai bună decât cele 34 de board games care au campanii active pe Kickstarter? ”Ne-am inspirat din jocurile copilăriei și după o serie lungă de trial & error pentru identificarea mecanicii potrivite jocului, am hotărât să modelăm un clișeu suprem - soarta, iar povestea a fost țesută în jurul acestui concept. Este posibil ca avantajul nostru să fie faptul că am creat un card game complex și cu poveste de board game. Twisted Fate este despre viața de zi cu zi, despre întâmplări amuzante care fie destabilizează temporar cursul natural al lucrurilor, fie aduc un rezultat spectaculos”, spune creatoarea.

Dacă totul merge bine și jocul va fi finanțat, cei care îl vor comanda spre finalul acestui an îl vor primi în primăvara anului viitor. Totuși, Andreea speră ca jocul să poată fi găsit și pe rafturile unuia dintre magazinele de profil din România. ”Ne gândim la cel puțin un magazin fizic specializat în board games care ne place foarte tare și pe rafturile căruia vrem să fim, însă momentan ne concentrăm pe lansare și facem lucrurile pas cu pas”, spune ea.

Jocul va fi, cel mai probabil, tradus și în limba română, iar creatorii speră să-l aducă pe piața locală în atât în limba română cât și în engleză. Pe pagina oficială de Facebook puteți rămâne la curent cu noutățile legate de acest proiect.