Serviciul va fi testat câteva luni de zile ca un program pilot, după cum ne-au precizat reprezentanții Uber într-un eveniment de presă. Momentan, 20 de mașini Renault Zoe sunt disponibile în serviciul UberGREEN.

”Este numărul standard de mașini pentru pilot. Așa au fost în toate orașele în care serviciul este disponibil”, ne-a declarat Nicoleta Schroeder, General Manager Uber România.

UberGREEN - tarif

Reprezentanții Uber speră ca acest serviciu să fie folosit de cel puțin 10.000 de oameni până la finalul lunii aprilie. Prețul noului serviciu este același ca la UberSELECT: 1,65 lei tarif de bază/ 0,28 lei pe minut/ 1,65 lei pe kilometru. Tariful minim este 12 lei.

”Vom vedea pe parcurs care este prețul corect astfel încât și șoferii noștri parteneri să fie mulțumiți”, au afirmat oficialii Uber România.

București este primul oras din CEE cu un serviciu de ridesharing complet electric. În Europa, Uber mai oferă opțiuni de mobilitate electrice în Londra, Paris, Madrid, Amsterdam, Lisabona, Porto și Zurich. Oficialii Uber au precizat faptul că UberGREEN urmează să fie lansat și în Munchen în luna martie a acestui an. La fel ca și la București, și în Munchen vor fi disponibile, pentru început 20 de mașini 100% electrice.

”În Lisabona am început la fel, iar acum avem peste 80 de mașini electrice”, a mai spus Schroeder.

În ceea ce privește posibilitatea de extindere a serviciului UberGREEN și în alte orașe din România, totul depinde de cum merge testul din București și de găsirea altor parteneri care să pună la dispoziție mașinile. În acest moment, reprezentanții Uber plănuiesc să ajungă la câteva sute de mașini electrice până la finalul acestui an. ”Suntem deschiși și primim orice brand de mașini electrice dorește să ni se alăture în acest demers”, a declarat general managerul Uber România.

UberGREEN, deservit de 20 Renault ZOE

Mașinile din serviciul pilot UberGREEN în București sunt modelul Renault ZOE cu noua baterie Z.E. 40, care permite o autonomie de 400 km NEDC (echivalentul unei distanțe reale de 300 km în mediu urban și limitrof) după o singură încărcare. Autonomia de 400 km NEDC înseamnă o distanță dublă față de cea avută de modelul anterior și este cea mai bună autonomie disponibilă pe toate automobilele 100% electrice destinate publicului larg din România. ZOE, echipată cu noua baterie Z.E. 40, este fabricată la uzinele Renault Flins, în Franța.

Uber a colaborat cu Eldrive pentru accesul la aceste mașini. Șoferii parteneri care au dorit să se alături acestui serviciu au putut lua în leasing mașinile Renault ZOE.

”Ne-am îndreptat spre șoferii parteneri de top pentru a le propune să facă parte din acest proiect”, au mai spus cei de la Uber România, precizând faptul că au început să lucreze la aducerea serviciului UberGREEN și în România încă din luna mai a anului trecut.

”Nu a fost ușor pentru ca șoferii parteneri să se adapteze la mașinile electrice. A fost nevoie de un training și de o perioadă de acomodare pentru a le conduce, însă ideea i-a atras și le place”, au precizat reprezentanții Uber.

Capitala cu 3 locuri de parcare la 10 mașini

România a fost aleasă pentru lansarea serviciului pilot UberGREEN pentru că este una dintre cele mai importante țări din Uniunea Europeană pentru Uber, dar și pentru că București se confruntă cu o problemă severă a poluării aerului.

“Credem că viitorul transportului este electric, împărțit cu alții și autonom, dar este încă o cale lungă până acolo. Scopul acestui serviciu pilot este să facă mobilitatea electrică accesibilă unui număr de oameni mai mare ca niciodată și să contribuie la dezvoltarea transportului electric în București. Nu putem reuși singuri - vrem să încheiem parteneriate cu autoritățile, cu producătorii auto și cu alți actori din zona de energie pentru a face mașinile electrice disponibile tuturor, peste tot ”, a spus Nicoleta Schroeder.

România este a doua piață din regiune și a cincea din Uniunea Europeană pentru Uber. În prezent, Uber are o jumătate de milion de utilizatori doar în București. Totodată, în București circulă zilnic circa 1,5 milioane de mașini care transportă peste 3 milioane de persoane. În Capitală sunt 3 locuri de parcare la fiecare 10 mașini.

Odată cu lansarea serviciului UberGREEN, reprezentanții Uber România pregătesc lansarea la nivel local și a serviciului UberPOOL, pe care și-ar dori să îl aducă până în 2020. ”În momentul în care vom lansa și UberPOOL vom vedea o reducere a traficului cu circa o treime. Iar folosirea mașinilor electrice va avea un impact și mai mare asupra reducerii poluării”, a precizat Nicoleta Schroeder.

În acest moment, Uber pregătește la nivel local și introducerea serviciului UberEATS.