• Ronin este o platform─â de finan╚Ťare participativ─â care aduce afaceri inovatoare în fa╚Ťa investitorilor din România
  • Platforma este fondat─â de Bogdan Alma╚Öi, Ovidiu Ghiman ╚Öi Felix Cri╚Öan
  • Afacerile pot fi finan╚Ťate cu sume care pornesc de la 50.000 de euro, iar investitorii pot contribui cu un minimum de 100 de euro
  • În spatele platformei s-a construit o tehnologie ce se bazeaz─â ╚Öi pe blockchain, certificate digitale ╚Öi o experien╚Ť─â digital─â a utilizatorului
  • Pe termen mediu cofondatorii vor anun╚Ťa ╚Öi lansarea unei pie╚Ťe secundare pentru tranzac╚Ťionarea ac╚Ťiunilor achizi╚Ťionate

Bogdan Alma╚Öi, Ovidiu Ghiman ╚Öi Felix Cri╚Öan au experien╚Ťe diverse, dar au vrut s─â pun─â împreun─â la punct o platform─â dedicat─â pentru antreprenorii români. Una în care ace╚Ötia s─â poat─â s─â g─âseasc─â investi╚Ťie, validare de pia╚Ť─â, dar ╚Öi suport al unei comunit─â╚Ťi.

Ronin porne╚Öte la drum ca o platform─â de equity crowdfunding, adic─â de finan╚Ťare participativ─â. Afacerile se pot lista pentru a primi investi╚Ťie de minim 50.000 de euro, iar investitorii de orice fel pot începe cu 100 de euro investi╚Ťie ╚Öi s─â creasc─â nivelul. Ronin nu-╚Öi propune s─â aduc─â doar business-uri de tehnologie, ci afaceri care au o component─â inovatoare în ni╚Öa lor. În plus, pe termen mediu, Ronin va avea ╚Öi o component─â de pia╚Ť─â secundar─â, unde ac╚Ťiunile cump─ârate în urma campaniilor s─â poat─â fi tranzac╚Ťionate.

Platforma are un nume inspirat de samuraiul f─âr─â st─âpân din Japonia, un om „independent, liber, care ╚Öi-a asumat libertatea cu toate riscurile sale”.

Ce este Ronin?

Platforma a fost lansat─â de trei antreprenori ╚Öi manageri cu experien╚Ť─â. Bogdan Alma╚Öi este antreprenor în serie. E pasionat de tehnologie ╚Öi este directorul Asocia╚Ťiei pentru Tehnologii Avansate, a fost Chief Marketing Officer pentru BoostIT Hub sau GoRanker, a fost Chief Business Development Officer la CryptoCoin ╚Öi a fondat Romania Blockchain Summit.

Ovidiu Ghiman are o experien╚Ť─â de aproape 20 de ani în domeniul telecom, lucrând la RCS&RDS ca director comercial, iar pentru mai bine de 12 ani la Telekom România.

Felix Cri╚Öan este cofondator ╚Öi Chief Technical Officer la Netopia, unul dintre cei mai mari juc─âtori din pia╚Ťa pl─â╚Ťilor online, a fost implicat în proiecte precum BTKO.in ╚Öi Elrond ╚Öi este pasionat de tehnologia blockchain ╚Öi schimb─ârile pe care aceasta le poate aduce.

Cei trei cofondatori consider─â c─â Ronin este o oportunitate pentru antreprenorii din România s─â aib─â acces la noi modalit─â╚Ťi de finan╚Ťare, inclusiv pentru cei care nu au business-uri doar cu o component─â tehnologic─â. În schimb, punctul cheie va fi inova╚Ťia.

„Sunt mul╚Ťi români care au o idee de business foarte bun─â ╚Öi nu sunt b─âga╚Ťi în seam─â de institu╚Ťiile financiar-bancare. Ne dorim ca Ronin s─â fie o solu╚Ťie pentru corectarea unui ecosistem incorect ╚Öi nefunc╚Ťional”, spune Bogdan Alma╚Öi.

„Ronin este o comunitate care îndrum─â spre succes visele antreprenorilor. Vrem transformarea viselor în realitate într-un mod care s─â genereze valoare ad─âugat─â tuturor celor din comunitate. Investitori, antreprenori, consultan╚Ťi, mentori ╚Öi, foarte important, clien╚Ťii finali”, explic─â ╚Öi Ovidiu Ghiman.

Pentru Felix Crișan, Ronin este un pod către viitor. El consideră că lumea se va schimba din punctul de vedere al organizării sociale, dar și al tehnologiei.

„Tehnologiile noi duc la schimb─âri în modul în care se interac╚Ťioneaz─â cu oamenii ╚Öi cu institu╚Ťiile ╚Öi cu statul”, spune acesta.

De ce era nevoie de Ronin pe pia╚Ťa din România?

„În englez─â am pus viziunea noastr─â astfel „putting dreams to work”. Platforma va fi una care va folosi un mecanism de tip finan╚Ťare participativ─â, urmând ca în fazele urm─âtoare s─â aducem ╚Öi alte mecanisme de finan╚Ťare în platform─â”, consider─â Ovidiu Ghiman.

Cei trei antreprenori consider─â c─â pe lâng─â finan╚Ťare, oamenii de afaceri au nevoie ╚Öi de confirmare pentru afacerea lor.

„Mi-am dat seama c─â de cele mai multe ori un antreprenor la început de drum, poate mai mult chiar decât finan╚Ťare are nevoie de o confirmare c─â ideea lui e bun─â”, spune Bogdan Alma╚Öi.

Orice antreprenor se poate înscrie pe weronin.com ╚Öi apoi afacerea sa va fi analizat─â. Platforma are ╚Öi un proces de scouting pentru a descoperi afaceri interesante. Ulterior, înaintea lans─ârii unei campanii exist─â un proces de due dilligence.

„Pentru toate aceste companii care ajung la noi am creat un proces de due dilligence, care se bazeaz─â pe componente interne ╚Öi externe, care ne ajut─â s─â ne asigur─âm c─â aducem în fa╚Ťa investitorilor proiecte care genereaz─â valoare ad─âugat─â. Ne uit─âm la oportunitate de pia╚Ť─â, competi╚Ťie, propunerea de valoare, pân─â la componen╚Ťa echipei ╚Öi resursele la care aceste companii au acces”, spune Bogdan Alma╚Öi.

Nivelul de investi╚Ťie ╚Öi industriile companiilor finan╚Ťate

Investitorii din noua genera╚Ťie au un apetit din ce în ce mai mare pentru risc. În acela╚Öi timp, în fiecare zi apar din ce în ce mai mul╚Ťi investitori noi. Sistemul antreprenorial, num─ârul de startup-uri care apar în fiecare zi este din ce în ce mai mare. Sistemul antreprenorial cre╚Öte accelerat. Din acest motiv fondatorii Ronin vor s─â ajute ╚Öi antreprenorii, dar ╚Öi pe cei care vor s─â investeasc─â.

„Un startup ar trebui la finalul proiectului s─â aib─â un Proof of Concept, un POC gata pentru a-l pune în pia╚Ť─â ╚Öi a-l valida. Din evalu─ârile noastre sub 50.000 de euro este pu╚Ťin probabil s─â ie╚Öi cu un POC”, spune Bogdan Alma╚Öi. Limita superioar─â depinde de multe variabile, mai ales pentru c─â platforma activeaz─â sub regulamentul care se refer─â la finan╚Ťarea prin crowdfunding. Dar nivelul poate fi ╚Öi de ordinul milioanelor. Dup─â cum explic─â ╚Öi Ovidiu Ghiman, Ronin respect─â legisla╚Ťia în vigoare pentru finan╚Ť─ârile participative, existând ╚Öi un regulament la nivelul Comisiei Europene care va intra în vigoare în noiembrie 2022, dar pe care Ronin îl respect─â deja.

„O alt─â chestiune curajoas─â e c─â d─âm o nou─â defini╚Ťie conceptului de crowdfunding, pentru c─â reducem valoarea minim─â a tichetului la 100 de euro ╚Öi din acest lucru vor fi mai multe beneficii. Faptul c─â investitorii vor avea oportunit─â╚Ťi mai multe ╚Öi vor putea s─â-╚Öi diversifice portofoliul”, spune Ovidiu Ghiman despre modul în care se va putea investi pe Ronin.

Când vine vorba despre industrii sau ni╚Öe, fondatorii men╚Ťioneaz─â, de fapt, inova╚Ťia ca punct cheie. „Ne uit─âm dup─â inova╚Ťie. Nu ne limit─âm la o industrie. Nu doar tehnologia are exclusivitate în ceea ce prive╚Öte inova╚Ťia. Po╚Ťi s─â fii inovator în agricultur─â, industrie alimentar─â, doar încercând s─â faci lucrurile diferit, s─â inovezi, s─â aduci ceva nou în felul în care se face business în domeniul respectiv. Vorbim de sustenabilitate, care se afirm─â ca industria viitorului”, spune Bogdan Alma╚Öi.

Bogdan afirm─â c─â obliga╚Ťia Ronin va fi s─â se asigure c─â afacerile au tot ce le trebuie din punct de vedere legal ╚Öi de compliance, dar nu sunt judec─âtorii succesului.

„Partea de oportunitate este cumva la latitudinea investitorilor, ei decid dac─â acorda încrederea companiilor. Avem o echip─â de anali╚Öti de business care analizeaz─â informa╚Ťiile ╚Öi dac─â identific─âm lucruri nesustenabile oferim acest feedback antreprenorilor pentru a avea o campanie de succes”, spune Alma╚Öi.

Cum se înscriu investitorii, dar ╚Öi care e modelul de business

Investitorii se pot înscrie pe Ronin prin crearea unui cont care le va permite s─â vad─â ╚Öi s─â analizeze campaniile deja existente pentru companii.

„Când decid s─â investeasc─â, vor trebui s─â parcurg─â pa╚Öii care sunt cumva obligatorii din punct de vedere procedural. Un KYC care este o experien╚Ť─â de câteva minute în care investitorul prezint─â buletinul ╚Öi d─â acces la camera device-ului pentru a prelua un selfie ╚Öi ulterior s─â semneze electronic, direct în platform─â, un document, un agreement prin care accept─â termenii ╚Öi condi╚Ťiile platformei”, explic─â Bogdan Alma╚Öi.

Investitorii deja aproba╚Ťi se pot preînscrie la orice campanie cu 2 s─âpt─âmâni înainte de lansarea acesteia, iar primele dou─â zile vor fi rezervate acestora.

Când vine vorba de model de business, Ronin pleac─â de la ideea exprimat─â în englez─â astfel: „community is more important than any member of the community”. Astfel, nu vor exista costuri prealabile campaniilor pentru afaceri ╚Öi investitorii.

Antreprenorii pl─âtesc un comision de 7% din valoarea campaniei dac─â aceasta se încheie cu succes.

Cum va fi folosit blockchain-ul ╚Öi pia╚Ťa secundar─â?

A╚Öa cum men╚Ťionam, Ronin va dezvolta ╚Öi o component─â de pia╚Ť─â secundar─â, unde antreprenorii ╚Öi investitorii s─â se întâlneasc─â. De asemenea, investitorii î╚Öi vor putea tranzac╚Ťiona acolo ac╚Ťiunile în companiile finan╚Ťate prin Ronin. De altfel, o component─â important─â în dezvoltare Ronin este cea tehnologic─â, prin folosirea semn─âturilor digitale ╚Öi a blockchain-ului.

„Reducem straturile de comunicare dintre antreprenor ╚Öi investitorii s─âi prin folosirea tehnologiei care ne permite s─â ne adapt─âm mai u╚Öor la schimb─âri legislative, dar ╚Öi s─â cre─âm pie╚Ťe care altfel nu ar exista”, consider─â Felix Cri╚Öan.

„Vom schimba experien╚Ťa clien╚Ťilor în primul rând prin faptul c─â vom automatiza cu sprijinul tehnologiei toate procesele care ╚Ťin de lansarea campaniei, rularea campaniei, comunicarea post-investi╚Ťie”, explic─â ╚Öi Ovidiu Ghiman.

Func╚Ťionalitatea de pia╚Ť─â secundar─â va fi accesibil─â de la finalizarea primei campanii.

„Pentru pia╚Ťa secundar─â ne vom baza de tokenizarea asset-urilor, dar în lipsa ei ne vom inspira din modurile în care func╚Ťioneaz─â pie╚Ťele tradi╚Ťionale de capital în care vor exista a╚Öa zisele order book-uri, cereri de vânzare ╚Öi cump─ârare ╚Öi matching engines care vor g─âsi pentru fiecare cerere de cump─ârare una de vânzare”, spune ╚Öi Felix Cri╚Öan.

Aceast─â tokenizare se face cu ajutorul tehnologiei blockchain. De╚Öi acum asset-urile digitale nu sunt recunoscute legal, tokenizarea va fi disponibil─â ca o alternativ─â. La final, ac╚Ťiunile ╚Öi achizi╚Ťiile vor fi oferite investitorilor conform legisla╚Ťiei actuale. Dar Felix Cri╚Öan vrea s─â pun─â Ronin în pole position pentru momentul când astfel de bunuri digitale vor fi recunoscute, iar pia╚Ťa secundar─â s─â poat─â avea o func╚Ťionalitate peer to peer.

„Finan╚Ťarea nu e doar finan╚Ťare, ci înseamn─â crearea unei comunit─â╚Ťi. Oamenii care au avut dorin╚Ťa sau au dorit s─â investeasc─â într-o companie vor fi primii clien╚Ťi. Pe principiul ─âsta sper─âm ca în campaniile pe care le derul─âm pe Ronin s─â oferim ╚Öi community as a service”, explic─â acesta.

Pentru a putea urmari acest video te rugam sa accepti plasarea de cookie-uri de marketing. Accepta toate cookie-urile.