• Ronin este o platformă de finanțare participativă care aduce afaceri inovatoare în fața investitorilor din România
  • Platforma este fondată de Bogdan Almași, Ovidiu Ghiman și Felix Crișan
  • Afacerile pot fi finanțate cu sume care pornesc de la 50.000 de euro, iar investitorii pot contribui cu un minimum de 100 de euro
  • În spatele platformei s-a construit o tehnologie ce se bazează și pe blockchain, certificate digitale și o experiență digitală a utilizatorului
  • Pe termen mediu cofondatorii vor anunța și lansarea unei piețe secundare pentru tranzacționarea acțiunilor achiziționate

Bogdan Almași, Ovidiu Ghiman și Felix Crișan au experiențe diverse, dar au vrut să pună împreună la punct o platformă dedicată pentru antreprenorii români. Una în care aceștia să poată să găsească investiție, validare de piață, dar și suport al unei comunități.

Ronin pornește la drum ca o platformă de equity crowdfunding, adică de finanțare participativă. Afacerile se pot lista pentru a primi investiție de minim 50.000 de euro, iar investitorii de orice fel pot începe cu 100 de euro investiție și să crească nivelul. Ronin nu-și propune să aducă doar business-uri de tehnologie, ci afaceri care au o componentă inovatoare în nișa lor. În plus, pe termen mediu, Ronin va avea și o componentă de piață secundară, unde acțiunile cumpărate în urma campaniilor să poată fi tranzacționate.

Platforma are un nume inspirat de samuraiul fără stăpân din Japonia, un om „independent, liber, care și-a asumat libertatea cu toate riscurile sale”.

Ce este Ronin?

Platforma a fost lansată de trei antreprenori și manageri cu experiență. Bogdan Almași este antreprenor în serie. E pasionat de tehnologie și este directorul Asociației pentru Tehnologii Avansate, a fost Chief Marketing Officer pentru BoostIT Hub sau GoRanker, a fost Chief Business Development Officer la CryptoCoin și a fondat Romania Blockchain Summit.

Ovidiu Ghiman are o experiență de aproape 20 de ani în domeniul telecom, lucrând la RCS&RDS ca director comercial, iar pentru mai bine de 12 ani la Telekom România.

Felix Crișan este cofondator și Chief Technical Officer la Netopia, unul dintre cei mai mari jucători din piața plăților online, a fost implicat în proiecte precum BTKO.in și Elrond și este pasionat de tehnologia blockchain și schimbările pe care aceasta le poate aduce.

Cei trei cofondatori consideră că Ronin este o oportunitate pentru antreprenorii din România să aibă acces la noi modalități de finanțare, inclusiv pentru cei care nu au business-uri doar cu o componentă tehnologică. În schimb, punctul cheie va fi inovația.

„Sunt mulți români care au o idee de business foarte bună și nu sunt băgați în seamă de instituțiile financiar-bancare. Ne dorim ca Ronin să fie o soluție pentru corectarea unui ecosistem incorect și nefuncțional”, spune Bogdan Almași.

„Ronin este o comunitate care îndrumă spre succes visele antreprenorilor. Vrem transformarea viselor în realitate într-un mod care să genereze valoare adăugată tuturor celor din comunitate. Investitori, antreprenori, consultanți, mentori și, foarte important, clienții finali”, explică și Ovidiu Ghiman.

Pentru Felix Crișan, Ronin este un pod către viitor. El consideră că lumea se va schimba din punctul de vedere al organizării sociale, dar și al tehnologiei.

„Tehnologiile noi duc la schimbări în modul în care se interacționează cu oamenii și cu instituțiile și cu statul”, spune acesta.

De ce era nevoie de Ronin pe piața din România?

„În engleză am pus viziunea noastră astfel „putting dreams to work”. Platforma va fi una care va folosi un mecanism de tip finanțare participativă, urmând ca în fazele următoare să aducem și alte mecanisme de finanțare în platformă”, consideră Ovidiu Ghiman.

Cei trei antreprenori consideră că pe lângă finanțare, oamenii de afaceri au nevoie și de confirmare pentru afacerea lor.

„Mi-am dat seama că de cele mai multe ori un antreprenor la început de drum, poate mai mult chiar decât finanțare are nevoie de o confirmare că ideea lui e bună”, spune Bogdan Almași.

Orice antreprenor se poate înscrie pe weronin.com și apoi afacerea sa va fi analizată. Platforma are și un proces de scouting pentru a descoperi afaceri interesante. Ulterior, înaintea lansării unei campanii există un proces de due dilligence.

„Pentru toate aceste companii care ajung la noi am creat un proces de due dilligence, care se bazează pe componente interne și externe, care ne ajută să ne asigurăm că aducem în fața investitorilor proiecte care generează valoare adăugată. Ne uităm la oportunitate de piață, competiție, propunerea de valoare, până la componența echipei și resursele la care aceste companii au acces”, spune Bogdan Almași.

Nivelul de investiție și industriile companiilor finanțate

Investitorii din noua generație au un apetit din ce în ce mai mare pentru risc. În același timp, în fiecare zi apar din ce în ce mai mulți investitori noi. Sistemul antreprenorial, numărul de startup-uri care apar în fiecare zi este din ce în ce mai mare. Sistemul antreprenorial crește accelerat. Din acest motiv fondatorii Ronin vor să ajute și antreprenorii, dar și pe cei care vor să investească.

„Un startup ar trebui la finalul proiectului să aibă un Proof of Concept, un POC gata pentru a-l pune în piață și a-l valida. Din evaluările noastre sub 50.000 de euro este puțin probabil să ieși cu un POC”, spune Bogdan Almași. Limita superioară depinde de multe variabile, mai ales pentru că platforma activează sub regulamentul care se referă la finanțarea prin crowdfunding. Dar nivelul poate fi și de ordinul milioanelor. După cum explică și Ovidiu Ghiman, Ronin respectă legislația în vigoare pentru finanțările participative, existând și un regulament la nivelul Comisiei Europene care va intra în vigoare în noiembrie 2022, dar pe care Ronin îl respectă deja.

„O altă chestiune curajoasă e că dăm o nouă definiție conceptului de crowdfunding, pentru că reducem valoarea minimă a tichetului la 100 de euro și din acest lucru vor fi mai multe beneficii. Faptul că investitorii vor avea oportunități mai multe și vor putea să-și diversifice portofoliul”, spune Ovidiu Ghiman despre modul în care se va putea investi pe Ronin.

Când vine vorba despre industrii sau nișe, fondatorii menționează, de fapt, inovația ca punct cheie. „Ne uităm după inovație. Nu ne limităm la o industrie. Nu doar tehnologia are exclusivitate în ceea ce privește inovația. Poți să fii inovator în agricultură, industrie alimentară, doar încercând să faci lucrurile diferit, să inovezi, să aduci ceva nou în felul în care se face business în domeniul respectiv. Vorbim de sustenabilitate, care se afirmă ca industria viitorului”, spune Bogdan Almași.

Bogdan afirmă că obligația Ronin va fi să se asigure că afacerile au tot ce le trebuie din punct de vedere legal și de compliance, dar nu sunt judecătorii succesului.

„Partea de oportunitate este cumva la latitudinea investitorilor, ei decid dacă acorda încrederea companiilor. Avem o echipă de analiști de business care analizează informațiile și dacă identificăm lucruri nesustenabile oferim acest feedback antreprenorilor pentru a avea o campanie de succes”, spune Almași.

Cum se înscriu investitorii, dar și care e modelul de business

Investitorii se pot înscrie pe Ronin prin crearea unui cont care le va permite să vadă și să analizeze campaniile deja existente pentru companii.

„Când decid să investească, vor trebui să parcurgă pașii care sunt cumva obligatorii din punct de vedere procedural. Un KYC care este o experiență de câteva minute în care investitorul prezintă buletinul și dă acces la camera device-ului pentru a prelua un selfie și ulterior să semneze electronic, direct în platformă, un document, un agreement prin care acceptă termenii și condițiile platformei”, explică Bogdan Almași.

Investitorii deja aprobați se pot preînscrie la orice campanie cu 2 săptămâni înainte de lansarea acesteia, iar primele două zile vor fi rezervate acestora.

Când vine vorba de model de business, Ronin pleacă de la ideea exprimată în engleză astfel: „community is more important than any member of the community”. Astfel, nu vor exista costuri prealabile campaniilor pentru afaceri și investitorii.

Antreprenorii plătesc un comision de 7% din valoarea campaniei dacă aceasta se încheie cu succes.

Cum va fi folosit blockchain-ul și piața secundară?

Așa cum menționam, Ronin va dezvolta și o componentă de piață secundară, unde antreprenorii și investitorii să se întâlnească. De asemenea, investitorii își vor putea tranzacționa acolo acțiunile în companiile finanțate prin Ronin. De altfel, o componentă importantă în dezvoltare Ronin este cea tehnologică, prin folosirea semnăturilor digitale și a blockchain-ului.

„Reducem straturile de comunicare dintre antreprenor și investitorii săi prin folosirea tehnologiei care ne permite să ne adaptăm mai ușor la schimbări legislative, dar și să creăm piețe care altfel nu ar exista”, consideră Felix Crișan.

„Vom schimba experiența clienților în primul rând prin faptul că vom automatiza cu sprijinul tehnologiei toate procesele care țin de lansarea campaniei, rularea campaniei, comunicarea post-investiție”, explică și Ovidiu Ghiman.

Funcționalitatea de piață secundară va fi accesibilă de la finalizarea primei campanii.

„Pentru piața secundară ne vom baza de tokenizarea asset-urilor, dar în lipsa ei ne vom inspira din modurile în care funcționează piețele tradiționale de capital în care vor exista așa zisele order book-uri, cereri de vânzare și cumpărare și matching engines care vor găsi pentru fiecare cerere de cumpărare una de vânzare”, spune și Felix Crișan.

Această tokenizare se face cu ajutorul tehnologiei blockchain. Deși acum asset-urile digitale nu sunt recunoscute legal, tokenizarea va fi disponibilă ca o alternativă. La final, acțiunile și achizițiile vor fi oferite investitorilor conform legislației actuale. Dar Felix Crișan vrea să pună Ronin în pole position pentru momentul când astfel de bunuri digitale vor fi recunoscute, iar piața secundară să poată avea o funcționalitate peer to peer.

„Finanțarea nu e doar finanțare, ci înseamnă crearea unei comunități. Oamenii care au avut dorința sau au dorit să investească într-o companie vor fi primii clienți. Pe principiul ăsta sperăm ca în campaniile pe care le derulăm pe Ronin să oferim și community as a service”, explică acesta.