Dacă va fi adoptată, această inițiativă a Uniuniii Europene va împuternici Poliția și Procuratura să solicite date direct de la companiile care operează cu aplicații de mesagerie, platforme de social media și alte servicii digitale, chiar dacă acestea au sediul în altă țară.

Oficiali din partea Comisiei Europene spun că procesul actual este unul foarte lent, mai ales în condițiile în care criminalii pot comunica rapid în online. Věra Jourová, Comisarul UE pentru justiție, a declarat că „trebuie să punem la dispoziția autorităților de aplicare a legii metode conforme cu secolul XXI pentru combaterea criminalității, așa cum criminali folosesc metode de secol XXI pentru a comite crime”, relatează Euractiv.

Propunerea va forța companiile să prezinte date care ar include email-uri, mesaje și istoricul din browser. Acestea ar avea obligația să prezinte informațiile în decurs de 10 zile sau 6 ore în cazuri de urgență.

Inițiatorii proiectului de lege susțin că poliția va avea, totuși, nevoie de mandate pentru a obține date cu un conținut mai detaliat. Autoritățile vor putea face solicitări numai cu privire la infracțiuni care sunt pasive de sentințe la cel puțin trei ani de închisoare, cum ar fi acuzațiile de terorism și crimă.

În prezent, companiile tech americane nu sunt obligate să predea informații fără un mandat, iar această propunere le obligă să se conformeze cu noile norme oficiale privind dovezile digitale.

Pe de altă parte, grupurile care militează pentru drepturile la confidențialitate spun că această măsură ar putea crea „scurtături periculoase”, încurajând companiile să distribuie mai multe date cu caracter personal. „În cazul în care companiile sunt forțate să predea datele cetățenilor, drepturile noastre sunt puse în pericol”, a declarat Maryant Fernández Pérez, consultant senior pe politicile drepturilor digitale europene.

Executivul UE vrea ca propunerea să fie aprobată cât mai curând, poate chiar până la încheierea mandatului administrației actuale, adică până la sfârșitul anului viitor. Pentru a putea intra în vigoare, toate normele legislative ale Uniunii Europene trebuie să fie aprobate de către Parlamentul European și guvernele naționale din fiecare stat membru.