Acest text a fost publicat prima oară în newsletter
Fii la curent cu lucrurile scrise de noi în fiecare zi la ora 9.00 dimineața prin newsletter-ul start-up.ro
Lectură de 4 min
Fii la curent cu lucrurile scrise de noi în fiecare zi la ora 9.00 dimineața prin newsletter-ul start-up.ro
Era un răspuns la un text publicat de un coleg de redacție la momentul acela. Textul meu era unul plin de aroganța specifică vârstei în care păream că am obligația să dau o lecție celor care au mai mulți ani decât mine și nu înțeleg tehnologia.
Au trecut anii și pe zi ce trece, când citesc cât se poate de mult despre inteligență artificială, Chat GPT-4, Midjourney AI și inteligența artificială generativă, mă simt, de fapt, în pielea acelui fost coleg al meu. Și mă aștept ca în oricare zi urmează să vină cineva mai tânăr și să mă contreze ca un babalâc înapoiat în alte tehnologiei ce sunt.
Unde stăm cu inteligența artificială? Bill Gates consideră că inteligența artificială și Chat GPT-4 sunt cea mai importantă apariție în lumea tehnologiei din 1980 încoace. Momentul acela a fost cel în care s-au combinat câteva elemente importante - puterea de procesare, zilele inițiale ale interfețelor grafice, primele zile ale ceea ce urma să fie internetul. Toate combinațiile acelea au dus la momentul pe care urma să-l regăsim din 2000 încoace.
Dar ca să mă întorc la început, în interiorul meu există o negare foarte puternică a influenței AI-ului, deși știu că ea există. Dar zi de zi încerc să o descopăr, să realizez impactul.
Va aduce inteligența artificială schimbarea radicală a ceea ce știm în lume? Cred că sunt mai multe elemente de luat în calcul.
Poate inteligența artificială să schimbe industriile creative? Fără îndoială. În lumea imaginilor care sunt generate de AI, ce rol vor avea unele profesii de acum? În lumea textelor generate profesionist de Chat GPT suntem aproape de eliminarea celor care trăiesc din scris? Ne apropiem de acel moment. Acum câțiva ani râdeam când Forbes făcea primele experimente cu jurnaliști AI. La fel am râs și când am văzut primele texte scrise de AI cu Chat GPT pe site-uri de știri. Dar viteza de evoluție e mare. Se va ajunge acolo.
Așa că ridic doar o întrebare, nu o concluzie - care va fi creativitatea rămasă pentru oameni în această ecuație? Aranjarea unor imagini generate de AI? Aranjarea și corectura unor texte scrise de AI?
Altă întrebare. Tehnologia promite productivitate. Dar riscul pe care îl văd eu este că tehnoologia nu ne va reduce timpul petrecut muncind. Ci ni-l va înmulți. Oamenii muncesc mai mult ca niciodată, deși poate nu atât de fizic ca pe vremuri. Dar orele s-au înmulțit. Poate că pe vremuri se murea devreme în mină. Astăzi se moare lent pe multe scaune în spatele unor geamuri cenușii și pline de aer condiționat artificial. Așadar, cine va avea răspunsul pentru modul în care se comportă oamenii în lumea AI-ului? Cum vom reduce efortul pe care-l facem? Riscul din momentul de față este că AI-ul va fi foarte rapid, iar oamenii vor găsi zone de productivitate imediate, dar ulterior vor trebui să țină ritmul cu rapiditatea unui AI.
Altă întrebare. Twitter e plin de exemple de produse și cod de programare dezvoltat cu inteligență artificială. Și fără îndoială că se poate. Dar așa cum ne imaginăm cum va arăta lumea când mașinile autonome vor conlucra cu șoferii obișnuiți pe scară largă, cum va arăta lumea când produsele vor fi create de AI? Cum vor lupta două produse care vor fi create de inteligența artificială? Cine va fi responsabil pentru această luptă?
Cred că momentul actual este foarte discutat și pentru că prima oară inteligența artificială are o traducere foarte naturală în limbaj și putem să o înțelegem, dar faza ei actuală reprezintă un risc pentru meserii creative, nu pentru cele fizice. Dar inteligența artificială serioasă este dezvoltată în industrie de foarte mulți ani și schimbările se văd deja acolo. Cred că putem vorbi cu angajați ai fabricilor din trecut pentru a înțelege puțin din momentul pe care-l trăim acum, noi cei care avem profesii creative și care încercăm să înțelegem ce vom face în 10 ani. Dacă linia de asamblare a ajutat oamenii, ulterior lângă ei au venit roboții. Ulterior aceștia au devenit inteligenți. Oamenii s-au împuținat în fabrici, dar ce au făcut ei mai departe? Ei trebuie întrebați.
Așadar, mă întorc la ceea ce ziceam la început. Nu mai am aroganța de acum 10 ani. Și nici încrederea nestrămutată în internet și tehnologie. Dar îmi citeam acel text ca și cum mi l-aș fi scris mie. Și rolul celor din generația mea este să înțeleagă tehnologia și ce urmează datorită ei. Un lucru știu. Nu o putem refuza, ea va veni. Într-o formă sau alta. Poate nu se va chema GPT-4. Poate nu se va chema Midjourney. Dar deja avem un „blueprint” al modului în care se pot face lucrurile.
Diferența față de alte epoci e că în 1980 tehnologia venea ca un tăvălug, dar lent. Astăzi tehnologia e mai rapidă. Discuțiile noastre sunt rapide, zgomotoase și uneori superficiale. Paradoxal, e nevoie să faci o pauză uneori ca să poți să citești liniile de text care se preling prin fața ta pe internet.
10 ani mai târziu, aș putea rescrie acel text, dar din perspectiva celui adult care simte că a fost un pion, dar unul care a ajutat la crearea lumii actuale, chiar dacă Internetul lui e unul ce pare astăzi antic.
„Respectăm AI-ul. Respectați-ne Internetul”
Ca sa primesti prin email cele mai noi articole.