Comisia Europeană a alocat 100 de milioane de euro, fonduri destinate diferitelor instrumente financiare destinate IMM-urilor din România. Acestea vor fi folosite ca garanții pentru eventuale credite luate de companiile din România.

Valoarea investiției oferite prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), sub formă de garanții, este de așteptat să crească de patru ori — până la 400 de milioane de euro sau mai mult — datorită efectului de pârghie al investițiilor private în credite pentru IMM-uri, se precizează într-un comunicat al Cabinetului comisarului european pentru Politică Regională, Corina Crețu, scrie agerpres.ro.

Inițiativa pentru IMM-uri este a patra de acest tip pentru perioada 2014-2020. „Astăzi, România s-a alăturat grupului de state membre care doresc să îmbunătățească mediul de afaceri pentru IMM-uri, prin alocarea a 100 de milioane de euro din Fondul UE pentru Dezvoltare Regională, pentru a contribui la finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii“, a spus Corina Crețu.

Inițiativa pentru IMM-uri este în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, nu la Ministerul Economiei. Vasile Dînci, ministrul dezvoltării a spus că fondurile vor spori competitivitatea.

Prin partajarea riscurilor, Inițiativa pentru IMM-uri creează un cadru din care au de câștigat atât întreprinzătorii — prin cereri de împrumuturi financiare—, cât și intermediarii financiari — prin oferte de credite—, fiind creat astfel un mediu sigur pentru derularea afacerilor“, a spus Dîncu. Pentru o mare parte a IMM-urilor din România, accesul la finanțare reprezintă cea mai mare preocupare a antreprenorilor, arată studiile. O altă evaluare recentă realizată pentru România estimează deficitul de finanțare externă pentru IMM-uri la aproximativ 3,4 miliarde de euro până în 2020, acoperind nevoia de diferite tipuri de instrumente financiare (garanții, împrumuturi cu risc împărțit, micro-creditare, investiții de capital).

Cele 100 de milioane de euro prevăzute pentru programul 'Inițiativa pentru IMM-uri' au fost realocate din Programul Operațional Regional 2014-2020, unde au fost inițial planificate pentru garanții. Păstrând acest obiectiv inițial, programul 'Inițiativa pentru IMM-uri' va pune în aplicare schema într-un mod mai eficient, datorită implicării grupului BEI și a fondurilor programului "Orizont 2020".