Astfel, 70 de evenimente de tehnologie și programare au fost finanțate din fondul de 21.000 de euro, creat cu susținerea companiei SAP, prin coordonarea Haus des Stiftens GmbH și a Asociației Techsoup, în România.

În cele 16 zile ale Europe Code Week, 3.500 de elevi și tineri din România vor participa la evenimente în care vor descoperi tehnologia și programarea altfel decât au făcut-o până în acest moment, prin hackathoane la liceu, cursuri de introducere în Scratch pentru elevi din clasele primare din zone rurale, construire de aplicații pentru comunitate, robotică sau ateliere de storytelling digital.

Cele 52 de organizații neguvernamentale din România finanțate în cadrul inițiativei vor crea evenimente de promovare a tehnologiei în Săptămâna Europeană a Programării, Europe Code Week, care a debutat pe 6 octombrie 2018 și se va încheia pe 21 octombrie 2018. Evenimentele finanțate sunt organizate în 27 de județe ale României, cu cele mai multe evenimente organizate în Prahova, Cluj, Bihor și Dolj.

De exemplu, în Oradea, Asociația Clubul de Astronomie și Științe Spațiale, coordonată de profesorul Valentina Matei, participă pentru a doua oară la Meet and Code și a primit finanțare pentru două evenimente organizate. Pe 20 octombrie elevi de 12-14 ani vor pregăti la Orășelul Copiilor Oradea misiuni pe lună cu ajutorul roboților Lego.

“Prin implicare activă în activități practice de știință, tehnologie și inginerie, elevii își dezvoltă abilitățile intelectuale și creativitatea. Experiența Meet and Code se bazează în primul rând pe colaborare, spirit de echipă și exprimarea opiniilor argumentate științific, iar aceste calități pregătesc elevii pentru viață”, afirmă Valentina Matei privind impactul pe care îl au evenimentele Meet and Code în viața elevilor.

Pe 19 octombrie la Pitești, profesorul Cătălina Enescu și Asociația Părinților Ion Cantacuzino au pregătit pentru elevii de la Liceul Teoretic Ion Cantacuzino din Pitești prima experiență a unui hackathon de creare de produse IT medicale, dar și ateliere de design thinking și prototipare. Echipele participante vor fi elevi de la liceu alături de elevi a școlii postliceale sanitare.

Învățătoarele Carmen Stanciu și Gabriela Ungureanu din satul Vadu Părului, comuna Albești-Paleologu, județul Prahova, susținute de Asociația de Părinți “Învățător Radu Ion” Vadu Părului, organizează în perioada Europe Code Week primele ateliere de introducere în programare cu Scratch pentru peste jumătate din elevii de clase primare din Școala Gimnazială Învățător Radu Ion.

La Ploiești, Asociația Un strop de fericire organizează primul hackathon pentru liceeni, în care aceștia vor propune soluții tech pentru a îmbunătăți viața persoanelor cu dizabilități din comunitate.

“Sunt evenimente nu doar despre tehnologie și descoperirea programării în Europe Code Week, ci mai ales despre cât de “mult din puțin” putem face împreună pentru copiii și tinerii noștri atunci când suntem acolo pentru ei toți - școală, părinți, organizații nonprofit, comunitate, companii IT”, declară Elena Coman, director de programe al Asociației Techsoup, care desfășoară Meet and Code din 2017.

În Europa, inițiativa Meet and Code a finanțat în total 1.100 de evenimente de tehnologie și programare, în 500 de orașe din toate cele 22 de țări participante la Meet and Code. Cele 22 țări europene parte din inițiativa Meet and Code 2018 sunt: România, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Anglia, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazahstan, Macedonia, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția și Ucraina.