Lectură de 13 min

31 de idei pentru viitor calificate după Innovation Labs de la București

Abonează-te pe  
Weekendul trecut, Hackathonul Innovation Labs, unul dintre cele mai așteptate evenimente din ecosistemul antreprenorial și de tehnologie din București, a adus împreună pasionații de inovație la Biblioteca Centrală din Politehnica din București. Ca în fiecare an, acest eveniment de 30 de ore - la care au participat echipe din București, Brașov, Constanța, Sibiu și Târgu Mureș, și nu numai - a marcat startul oficial al noii ediții a programului Innovation Labs.
31 de idei pentru viitor calificate după Innovation Labs de la București

Innovation Labs

Innovation Labs oferă ocazia tinerilor ce au idei de afaceri să le transforme în startup-uri de tehnologie. Pre-înscrierile pentru hackathoanele din 2025 sunt deja deschise pe site-ul programului și încurajăm echipele să se înscrie pentru a beneficia de resurse ce îi vor ajuta să se pregătească pentru Hackathoanele din martie.

Înscrie-te la Innovation Labs

În urma Hackathonului din București, 31 de echipe de startup-uri tehnice s-au calificat în programul de mentorat de 10 săptămâni, coordonat de Asociația Tech Lounge și implementat alături de ONG-urile partenere de la nivel național: Asociația Cluj Startups în Cluj-Napoca, Asociația Calemis în Iași, Timișoara Startups în Timișoara, programul beneficiind de suport și din partea Futures of Innovation and Technology European Digital Innovation Hub (FIT EDIH).

Hackathonul din București a atras un număr de 281 de participanți și de 93 de echipe înscrise.

Membrii ecosistemului de inovare au avut șansa să descopere ideile inovatoare ale celor 82 de echipe admise. Fiecare echipă a propus soluții menite să abordeze provocări reale din diverse sectoare de business, cu impact atât la nivel național, cât și global. În audiență s-au aflat reprezentanți ai partenerilor programului, membri ai presei, potențiali investitori, precum și alți susținători ai programului din ecosistemul de tehnologie.

Pe 22 și 23 martie 2025 vor fi alte trei Hackathoane Innovation Labs, care vor avea loc simultan în Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Înscrierea pentru acestea se poate face accesând următoarele linkuri: pentru Cluj aici, pentru Iași aici și pentru Timișoara aici.

Se pot înscrie și echipe din alte orașe decât cele în care vor avea loc propriu-zis Hackathoanele. Tinerii care doresc să participe, dar nu au o idee de proiect, pot consulta Open Challenges propuse de partenerii programului, care sunt în continuare disponibile și pe site-ul oficial Innovation Labs.

Ideile prezentate la Hackathonul din București de către cele 82 de echipe admise s-au aliniat cu una dintre verticalele de business propuse de program: Agriculture, Blockchain, Consumer Tech, Cybersecurity, DevTools, Digital Health, Retail & E-Commerce, Smart City & Industry 4.0 și Sustainability.

Echipele participante la Hackathoanele Innovation Labs 2025 se încadrează în trei categorii, în funcție de experiența membrilor: echipe formate exclusiv din studenți, echipe spin-off din mediul universitar și echipe mixte formate din studenți și antreprenori/absolvenți de învățământ superior care au acumulat experiență profesională.

Ce se întâmplă la un Hackathon?

Hackathoanele Innovation Labs declanșează un proces energic de explorare, dezvoltare și creare de produse, aducând împreună tineri pasionați de tehnologie, antreprenori, specialiști din industrie și lideri din ecosistemul antreprenorial românesc. În dimineața de sâmbătă, 8 martie, 82 de echipe promițătoare și-au expus ideile de business într-o prezentare de 1 minut. Pe baza voturilor juriului și a publicului, cele 53 de echipe cu cel mai mare potențial au avansat în etapa de dezvoltare și mentorat rapid în cadrul Hackathonului. În cursul după-amiezii de sâmbătă și a nopții care a urmat, aceste echipe au lucrat intens pentru a-și perfecționa prototipurile, sub îndrumarea mentorilor.

Duminică, 9 martie, echipele și-au prezentat versiunea îmbunătățită a produsului și a strategiei lor de afaceri în fața juriului și a publicului. Prezentarea a inclus o demonstrație tehnică și de business, urmând un “elevator pitch” de 2 minute și o sesiune de întrebări și răspunsuri. Juriul, format din reprezentanți prestigioși ai ecosistemului inovării tehnologice din România, a avut sarcina dificilă de a selecta cele mai promițătoare 31 de echipe și prototipuri care au început de ieri programul de dezvoltare și mentorat de aproape trei luni. 23 dintre aceste echipe sunt din București, iar 8 echipe sunt din Brașov, Constanța, Sibiu și Târgu Mureș. Echipele calificate în program intră săptămâna aceasta într-o experiență intensă de workshop-uri, interacțiuni săptămânale cu mentorii, utilizatorii și potențialii investitori, accesând treptat lumea inovării digitale și a antreprenoriatului de tehnologie.

Pe parcursul următoarelor zece săptămâni, obiectivul programului este acela de a accelera fiecare soluție propusă până la stadiul de MVP (Minimum Viable Product), ajutând echipele să își aducă ideile într-o formă validată pentru clienții reali ai pieței, dar și de a-i îndrepta către oportunitățile potrivite de finanțare pentru propriul startup. T

otodată, programul își propune să insufle participanților un mod antreprenorial de a gândi și de a discuta cu potențialii parteneri, introducând în vocabularul lor concepte actuale de business. Acest demers este accentuat prin activitățile diverse din program, în cadrul cărora antreprenori și oameni de business consacrați vor împărtăși experiențele lor cu tinerii participanți. Nu în ultimul rând, prin intermediul partenerilor programului, echipele beneficiază de acces la tehnologii de ultimă generație, precum și de oportunități de poziționare eficientă pe piață.

Innovation Labs continuă și anul acesta parteneriatul strategic cu fondul de investiții Early Game Ventures, ce va oferi o investiție în valoare totală de 500.000 de euro uneia sau mai multor echipe din cohorta 2025. Recomandăm consultarea Term Sheet-ului disponibil pe site-ul programului pentru mai multe informații privind condițiile investiției.

Pe 26 mai, în cadrul Startups’ Fair și al finalei Demo Day, finaliștii programului își vor prezenta progresul în fața partenerilor Innovation Labs, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, precum și a publicului larg, urmând ca echipele și produsele cele mai convingătoare să fie apreciate prin premiile Innovation Labs. Din vară, după încheierea programului, echipele vor continua să beneficieze de sprijinul acceleratorului, al partenerilor și al susținătorilor programului, devenind parte din numeroasa comunitate de alumni a Innovation Labs.

Echipele calificate în programul de mentorat Innovation Labs 2025 din București

Număr Echipă Tip Descriere
1 Adonis Software Start-up Adonis Software dezvoltă o platformă care se adresează problemelor legate de securitatea cibernetică. Folosind o tehnologie bazată pe Inteligență Artificială, dar și un mecanism de gamificare, platforma oferă un mediu unic ce face educația cu privire la securitatea cibernetică accesibilă atât începătorilor, cât și profesioniștilor.
2 AImunca.ro Start-up AImunca.ro este o platformă web care facilitează accesul angajaților blue-collars la locuri de muncă sigure și reglementate. Soluția creează o legătură directă între angajatori, programele de certificare și viitorii angajați, eliminând dificultățile din procesul de recrutare. Sunt vizate domenii în care fluctuațiile mari de personal și angajările nepotrivite sunt probleme frecvente. Prin analiza cererii companiilor și colaborarea cu centre de certificare, se oferă muncitorilor un parcurs clar spre angajare.
3 Atlas.ai Start-up Atlas.ai este o platformă bazată pe Inteligență Artificială care creează itinerarii personalizate și dinamice, recomandând zboruri, hoteluri și activități în funcție de preferințele utilizatorilor și de condiționări externe. Spre deosebire de planificările clasice, Atlas.ai ajustează planul în timp real, fiind un asistent de călătorie inteligent care oferă libertatea de a explora mai mult și de a planifica mai puțin.
4 Bloomora Start-up Bloomora revoluționează sănătatea mintală printr-o platformă ce utilizează Inteligența Artificială. Prin journaling asistat de Inteligența Artificială, utilizatorii își pot exprima gândurile, pot primi interpretări și sugestii pentru a identifica problemele de bază și se pot angaja într-un proces continuu de auto-reflecție. Fără a necesita instruire suplimentară, Bloomora facilitează un echilibru între tehnologie și suport terapeutic. Sistemul său inteligent recomandă terapia profesională atunci când este necesar, iar terapeuții pot integra aplicația ca instrument complementar pentru auto-reflecție.
5 CyberAegis Start-up CyberAegis este o platformă educațională inovatoare care ajută copiii să-și dezvolte abilități tehnologice și să exploreze concepte digitale prin provocări interactive. Soluția propusă oferă planuri de abonament flexibile, inclusiv o perioadă de testare gratuită, fiind destinată părinților, profesorilor, școlilor și ONG-urilor cu scopul de a promova educația digitală într-un mod accesibil și captivant.
6 DarkMesh Start-up DarkMesh propune o aplicație care oferă un mediu de simulare realist pentru antrenarea echipelor Red Team, facilitând descoperirea vulnerabilităților și testarea securității în rețele simulate. Prin emularea unor infrastructuri de rețea vulnerabile, utilizatorii – inclusiv universități, specialiști în testarea penetrării și instituții care oferă instruire în securitate cibernetică – pot exersa tehnici avansate de atac și apărare într-un mediu controlat.
7 DART Start-up DART este un asistent de turism care îi ajută pe oaspeții unui hotel să planifice excursii, să acceseze atracțiile locale și să răspundă la întrebări referitoare la călătorie în orice limbă. Oferind asistență 24/7 și răspunsuri instantanee, chatbot-ul AI dezvoltat de DART recomandă atracții și experiențe locale, personalizate în funcție de facilitățile fiecărui hotel și ale zonei turistice.
8 Demandra Start-up Demandra dezvoltă o platformă SAAS care prezice cererea din retail pentru a optimiza stocurile. Aceasta analizează date istorice, împreună cu factori externi, precum vremea și alte evenimente, pentru a prognoza tendințele de vânzări cu precizia Inteligenței Artificiale. Platforma ajută companiile să prevină supraaprovizionarea, să reducă risipa și să îmbunătățească eficiența depozitelor. Având un parteneriat cu Auchan România, Demandra propune o soluție de reducere a costurilor și de focus pe obiectivele de sustenabilitate.
9 Donorium Scale-up Donorium este o aplicație mobilă inovatoare care simplifică procesul de donare de sânge, conectând donatorii cu băncile de sânge printr-un sistem gamificat. Aplicația permite gestionarea programărilor și a istoricului donațiilor, oferind utilizatorilor recomandări bazate pe Inteligență Artificială. Organizatorii beneficiază, de asemenea, de un dashboard web pentru monitorizare și coordonare. Modelul de venit se bazează pe licențiere, sponsorizări și donații. Pe termen mediu și lung, Donorium își propune extinderea la nivel global pentru a susține nevoia continuă de donare de sânge.
10 Eldie Scale-up Eldie este o aplicație mobilă specializată în jocuri cognitive pentru seniori, oferind o metodă non-invazivă de a urmări sănătatea mintală a vârstnicilor. Utilizând algoritmi de Inteligență Artificială și jocuri proiectate științific, aplicația analizează comportamentul utilizatorilor și calculează scoruri relevante pentru evaluarea stării lor cognitive. Eldie se diferențiază prin abordarea dublă: oferă atât divertisment adaptat vârstei, cât și un sistem de monitorizare a sănătății mintale, permițând intervenții timpurii în cazul identificării unor schimbări semnificative.
11 FactoryMagic Start-up FactoryMagic propune o tehnologie inovatoare bazată pe camere video care ajută managementul fabricilor să colecteze date relevante de la mașinile și echipamentele din fabrică și elimină predispoziția pentru erori asociate cu colectorii de date umani. Această tehnologie poate fi adaptată oricărui tip de fabrică și poate reduce ineficiența bazată pe eroare umană cu aproximativ 80%. De asemena, datele colectate pot fi și analizate cu ajutorul Inteligenței Artificiale, oferind factorilor de decizie informații relevante.
12 Faur.ai Spin-off Faur.ai este o platformă care simplifică adoptarea Inteligenței Artificiale generative de către companii, oferind soluții rentabile și axate pe confidențialitate. Soluția permite generarea de modele de Inteligență Artificială optimizate pentru sarcini de text și imagini, oferind infrastructură ca serviciu pentru implementare on-premise sau cloud.
13 GenTest Start-up GenTest dezvoltă un instrument automatizat de generare a testelor, care combină Inteligența Artificială cu metodele tradiționale de testare. Aplicația este concepută pentru a preveni apariția erorilor în producție, oferind un sistem inteligent de verificare a codului prin teste automatizate. GenTest se adresează utilizatorilor individuali și start-up-urilor, ajutându-i să economisească timp și resurse financiare prin eliminarea necesității de a angaja echipe dedicate de testare.
14 HiveMind Start-up HiveMind este o platformă online care pune în legătură apicultorii cu proprietarii de terenuri agricole. Cu ajutorul HiveMind, apicultorii pot avea acces la mai multe terenuri în care să-și plaseze stupii pentru a crește producția de miere, prezența albinelor pe terenurile agricole având, de asemenea, potențialul de a stimula producția agricolă. În plus, platforma va facilita și procesul de comercializare a mierii și a produselor apicole.
15 Investim Scale-up Investim este un ghid de investiții bazat pe Inteligență Artificială care democratizează educația financiară. Platforma oferă sfaturi personalizate 24/7 și recomandări de portofoliu adaptate nevoilor utilizatorilor. Serviciile sunt oferite la prețuri reduse, cu scopul de a ajuta cât mai mulți oameni să își construiască cu încredere viitorul financiar.
16 Lifetoon Start-up Lifetoon dezvoltă o aplicație bazată pe Inteligență Artificială care analizează fotografiile și le convertește în benzi desenate personalizate. Soluția răspunde nevoii de a păstra momentele importante din viață într-un mod creativ, oferind utilizatorilor noi modalități de a împărtăși amintiri sau informații.
17 Ludikoo Start-up Ludikoo folosește Inteligența Artificială pentru a transforma momentele speciale ale copilăriei în povești unice, de la prima zi de grădiniță până la cea mai recentă vacanță. Spre deosebire de alte aplicații de storytelling, Ludikoo nu se oprește în digital, iar fiecare poveste este transformată într-o carte tipărită, oferind familiilor amintiri tangibile. Ludikoo este mai mult decât o aplicație, este o legătură emoțională între generații, păstrată în pagini de poveste.
18 MindFood AI Scale-up MindFood AI este o aplicație mobilă dedicată analizei nutriționale prin fotografierea meselor. Aplicația utilizează Inteligența Artificială și tehnologii de recunoaștere vizuală pentru a analiza fotografiile alimentelor, calculând automat nutrienții și caloriile, și implementează elemente de gamificare pentru a menține utilizatorii motivați. În comparație cu aplicațiile tradiționale de urmărire a alimentației, MindFood AI se diferențiază prin abordarea bazată pe fotografii și prin sistemul integrat de suport comunitar.
19 Pairadox Start-up Pairadox propune o aplicație bazată pe machine learning care identifică substituenții pentru produsele din inventarul magazinelor. Aplicația folosește algoritmi de învățare automată pentru a analiza atributele cheie ale produselor și date istorice, identificând alternative viabile atât pentru produsele care au fost anterior în stoc (folosind date de vânzări), cât și pentru produsele noi (bazându-se pe atribute similare). Managerii de retail și responsabilii de inventar sunt principalii utilizatori, beneficiind de posibilitatea de a adapta proactiv stocurile și de a oferi clienților alternative satisfăcătoare când produsele căutate nu sunt disponibile la raft.
20 PhotonSpark Start-up PhotonSpark dezvoltă soluția SparkBoarding. Aceasta este o interfață de agent, bazată pe Inteligență Artificială, ce oferă răspunsuri instantanee noilor angajați din baza de cunoștințe a companiei. Aceasta conectează noii angajați la experți interni și generează chestionare de conformitate. Soluția va pregăti noii angajați pentru muncă mai rapid, prin eficientizarea procesului de îndrumare și instruire și prin oferirea unui acces mai rapid la informații despre companie și sarcini de lucru.
21 PostPal Start-up PostPal automatizează generarea și publicarea conținutului (text și foto), oferind materiale de calitate la un preț accesibil printr-un abonament lunar. Cu ajutorul Inteligenței Artificiale, PostPal analizează tendințele și optimizează postările pentru vizibilitate și engagement maxim. Produsul este destinat afacerilor mici, freelancerilor și creatorilor de conținut care vor să-și crească prezența online cu un consum redus de resurse.
22 Receivt Start-up Receivt este o aplicație mobilă care digitalizează chitanțele, permițând utilizatorilor să le stocheze și să le gestioneze în siguranță. Aceasta înlocuiește chitanțele de hârtie cu documente digitale, îmbunătățind eficiența și accesibilitatea. Utilizatorii beneficiază de un buget mai bine gestionat și de un acces mai ușor la informații, în timp ce aplicația reduce risipa de hârtie și costurile.
23 SendMe.News Start-up SendMe.News este o platformă SAAS de email marketing dezvoltată special pentru simplificarea și optimizarea campaniilor de comunicare. Soluția se adresează afacerilor cu bugete limitate care doresc să implementeze strategii profesionale de email marketing. Platforma utilizează tehnologii de automatizare, sisteme de analiză și instrumente de Inteligență Artificială pentru a oferi dashboard-uri comprehensive cu metrici detaliate. În comparație cu soluțiile existente care necesită fie investiții financiare considerabile, fie competențe tehnice specializate, SendMe.News se diferențiază prin ușurință în utilizare, transparența prețurilor și asistență bazată pe Inteligență Artificială.
24 TeachMate Scale-up TeachMate este o platformă educațională bazată pe Inteligență Artificială, concepută pentru a sprijini elevii și studenții în procesul de învățare. Acesta oferă explicații detaliate, teste interactive și feedback personalizat, contribuind la o mai bună înțelegere și memorare a informațiilor. Prin această abordare, utilizatorii își dezvoltă nu doar cunoștințele, ci și abilitățile și încrederea în sine.
25 Tecky Start-up Tecky este o platformă interactivă și gamificată de e-learning pentru pasionații de tehnologie și programare. Sesiunile scurte de lucru includ chestionare, recomandări de proiecte și un asistent bazat pe Inteligență Artificială care evoluează o dată cu utilizatorul. Acesta din urmă ajunge să își îmbunătățească diverse abilități, platforma bazându-se pe un model de „învățare prin practică”, adresându-se utilizatorilor cu diferite niveluri de cunoștiințe.
26 Truffle Start-up Truffle este un editor SQL inteligent care simplifică interacțiunea cu bazele de date. Truffle permite comunicarea în limbaj natural cu baza de date și generează automat interogări SQL optimizate. Platforma folosește Inteligența Artificială pentru a înțelege structura bazei de date și a facilita extragerea informațiilor valoroase. Utilizatorii - analiști, dezvoltatori și specialiști în business intelligence - economisesc timp la scrierea și depanarea interogărilor.
27 TVVP Start-up TVVP este echivalentul Shazam pentru filme, permițând identificarea rapidă a titlului unui film din clipuri scurte preluate de pe internet sau de pe rețelele sociale. Aplicația ghidează utilizatorul către platforma de streaming unde poate viziona filmul și oferă o descriere detaliată a acestuia.
28 Twin AI Start-up Twin AI este o platformă bazată pe Inteligență Artificială care facilitează predicția trendurilor și înțelegerea emoțiilor utilizatorilor prin analiza feedback-ului. Soluția oferă simulări ale deciziilor consumatorilor pentru a ajuta companiile să gestioneze mai bine schimbările și riscurile. Twin AI este special conceput pentru a ajuta instituțiile financiare să implementeze DORA (Digital Operational Resilience Act), o reglementare europeană recent adoptată pentru a preveni dezastrele digitale.
29 Ultiemart Start-up Ultiemart oferă un sistem accesibil de chioșcuri self-service pentru restaurantele mici și mijlocii, echilibrând competiția cu lanțurile mari. Soluția crește eficiența cu 50% față de folosirea personalul uman. Cu o investiție inițială minimă, Ultimart face tehnologia avansată de comandă accesibilă proprietarilor de restaurante independente, fără expertiză în IT. Sistemul elimină cozile, reduce erorile și îmbunătățește experiența clienților, generând în același timp economii operaționale semnificative.
30 Visualify Start-up Visualify oferă o soluție inovatoare de depășire a dificultăților de concentrare în era digitală, transformând informațiile complexe în vizualizări interactive. Platforma utilizează un model de Inteligență Artificială care analizează fișiere PDF și generează animații dinamice, aducând conceptele la viață prin crearea unor explicații personalizate, adaptate stilului de învățare al fiecărui utilizator. Produsul va fi testat și validat cu ajutorul studenților din domenii tehnice.
31 Workflow Time Scale-up Workflow Time este o platformă SaaS bazată pe Inteligența Artificială dedicată industriei logistice. Aceasta folosește tehnologia OCR proprie pentru a extrage și organiza datele nestructurate adresând problema lipsei de standardizare a datelor în companiile de dimensiuni medii. Soluția propusă automatizează procesul de etichetare a datelor și le integrează într-un sistem CRM, economisind timp și resurse. După implementarea inițială a produsului, rezultatele au demonstrat economii semnificative de timp și o acuratețe ridicată în procesul de gestionare a datelor.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: