Un local cu produse culinare delicioase trebuie să aibă o atmosferă primitoare care să încânte la degustat.

Poți apela la un specialist sau te poți baza pe simțul tău estetic, fiind propriul tău designer de cofetărie. În acest sens, ar trebui să ai în vedere câțiva pași utili pentru amenajarea cofetăriei sau patiseriei tale. Pentru rezultate apreciate, trebuie să ții cont, pentru început, de target și de preferințele acestuia. Clienții trebuie să se simtă bine în localul tău, așadar, oferă-le o experiență de neuitat!

Cum alegi spațiul punctului de lucru?

În primul rând, este necesară alegerea zonei, în funcție de clienții cărora te adresezi. Vrei să îți amplasezi cofetăria sau patiseria într-o zonă de business sau ai în vedere o zonă de promenadă? Când ai răspuns la această întrebare, al doilea pas este alegerea locației.

Optează pentru un loc luminos și aerisit. Îți va pune în valoare produsele, iar cliențiilor le va aduce buna dispoziție. Poți îmbina lumina naturală cu cea artificială pentru a evidenția anumite zone din local sau poți amplasa neoane deasupra vitrinelor pentru a face produsele și mai apetisante. Un loc frumos luminat va fi și mai ușor de fotografiat, iar publicitatea venită prin intermediul clienților este mereu de bun augur.

Cât de important este aspectul exterior al localului?

După ce localul a fost ales, urmează partea creativă. Pe cât de frumos este să îți amenajezi spațiul după bunul plac, pe atât de dificil. Un rol extrem de important în designul cofetăriei sau patiseriei tale îl joacă fațada. Aspectul exterior al localului este cel care îndeamnă clienții să îi treacă pragul.

Astfel, trebuie amenajat cât mai primitor și, în același timp, în ton cu stilul din interiorul localului. Poți apela la vitrine care să prezinte vizual produse apetisante sau poți alege postere ce ilustrează produsele vedetă. Când vine vorba despre senzații dulci, aspectul poate fi extrem de convingător. Nimeni nu poate rezista unei prăjituri îmbietoare sau unui croissant aburind expus atractiv într-o vitrină.

Ce stil alegi pentru interior?

Când pășești într-o cofetărie sau patiserie, vrei, desigur, să trezești bucuria papilelor gustative. Iar decorul poate avea un rol covârșitor în acest proces. O locație decorată într-un mod inspirat în culori pastelate are, cu siguranță, un punct în plus pentru stimularea poftei de dulce. Aceste culori te fac automat să te gândești la ceva delicios și dulce precum bezelele sau macarons. În plus, cu puțină creativitate, poți crea un decor Instagramabil, care este cu atât mai dorit.

Paleta cromatică este variată. Nu trebuie să te oprești la nuanțele pastelate. Spre exemplu, culorile calde precum roșu sau portocaliu cresc apetitul și pot fi, de asemenea, o alegere inspirată. Galbenul și nuanțele de albastru calmează, iar albul este cunoscut ca fiind atribuit ordinii și curățeniei.

Poate cel mai inspirat ar fi să optezi pentru o paletă cromatică în ton cu nuanțele logo-ului. Încearcă să creezi o imagine cât mai armonioasă asupra brandului tău.

Desigur, alegerea nuanțelor trebuie să țină cont de stilul pe care dorești să îl abordezi (rustic, modern, Provence, clasic, oriental s.a.m.d.), dar și de ceea ce se așteaptă clienții să găsească în localul tău. Nu uita că dorești să le oferi o experiență culinară completă care să îi facă să revină cu drag.

Alături de aspectul vizual funcționează și mirosul. Când intri într-un local cu produse culinare, te aștepți să fii ispitit olfactiv cu cele mai plăcute miresme. Așa că ușa de la bucătărie nu ar trebui închisă. Lasă mirosul plăcut al preparatelor abia scoase din cuptor să pătrundă în local și să facă poftă de ceva bun. Dacă îți este teamă că interiorul bucătăriei va strica vizual atmosfera localului, poți să ascunzi intrarea după un perete fals.

Cum alegi mobilierul?

Este de înțeles că mobilierul și accesoriile decorative trebuie alese în funcție de stilul pentru care ai optat în amenajarea spațiului. Spre exemplu, dacă cofetărilei sau patiseriei tale i se potrivește un stil rustic, motivele tradiționale românești, mobila din lemn, tavanele cu detalii din lemn sunt doar câteva accente pe care ar trebui să le ai în vedere. Stilul modern urmărește liniile drepte și un spațiu asimetric, în vreme ce stilul Provence are în prim plan ornamentele florale și culorile pastelate.

Indiferent de mobilierul ales conform stilului abordat, nu uita de cel mai important element – vitrinele. Locul asupra cărora se opresc toate privirile trebuie să fie punctul cheie. Alegerea corectă de vitrine patiserie sau de cofetărie poate face diferența și schimba radical aspectul interior. Acestea trebuie să răspundă cerințelor tale: să îmbine standardele de performanță cu aspectul estetic, să ofere o bună vizibilitate produselor tale, să fie încăpătoare, dar, în același timp, să se adapteze spațiului din local.

Vitrinele trebuie poziționate strategic. Este necesar ca acestea să fie ușor de reperat de către clienți și să creeze acea primă impresie care convinge clienții să încerce deliciile din interior. Multe persoane nu sunt hotărâte asupra bunătăților pe care doresc să le cumpere și, de obicei, se lasă convinse vizual. Așadar, aspectul estetic al vitrinelor îți va aduce un plus în vânzări.

Dacă ai bifat cei 4 pași în amenajarea localului tău, ești, cu siguranță, mai aproape de un început promițător în noua afacere. Nu uita să îmbini armonios sugestiile oferite și să ții cont de așteptările clienților pentru a le oferi experiența de care au nevoie.