Ashish Kothari este fondatorul și CEO-ul Happiness Squad, o companie lansată în 2022 cu misiunea de a ajuta oamenii să integreze arta și știința fericirii în viața lor. A petrecut 25 de ani în consultanță, cel mai recent ca partener la McKinsey & Company, unde a coordonat inițiative în leadership și bunăstare.
Mai jos, Kothari împărtășește cinci idei principale din noua sa carte, Hardwired for Happiness: 9 Proven Practices to Overcome Stress and Live Your Best Life, conform Fast Company. Acestea sunt menite să-ți schimbe modul de gândite astfel încât să îți poți trăi viața din plin. Cartea lui Kothari o găsești aici.
Creierul nostru nu este adaptat la lumea modernă
Kothari spune că trăim patru paradoxuri în vremurile actuale: suntem mai prosperi, cu sărăcia globală sub 10%, față de aproape 60% în anii 1950, dar suntem mai stresați și consumăm mai mult, fără a fi mai fericiți; trăim mai mult, dar ultimii ani sunt adesea marcați de suferințe din cauza bolilor cronice legate de stilul de viață; suntem mai conectați, dar ne simțim mai singuri ca niciodată și am câștigat eficiență în activitățile zilnice, dar suntem mai ocupați, luăm mai puține vacanțe și ne simțim obligați să fim mereu "în priză".
Aceste paradoxuri apar deoarece creierul nostru nu este adaptat pentru lumea modernă, ci este programat biologic să detecteze pericolele, să fie axat pe supraviețuire, nu să ne aducă bucurie. În trecut, acest mecanism era vital pentru a evita prădătorii.
Astăzi, pericolele fizice au fost înlocuite de stresul unei vieți complexe. Creierul nostru răspunde în continuare cu reacții de fight-or-flight, ceea ce crează o stare constantă de teamă și insuficiență.
De la frică la fericire și reziliență
Creierul nostru este neuroplastic (cu capacitatea de a se adapta) și, cu practică, îl putem reconfigura pentru a trece de la frică la iubire, de la lipsuri la abundență și de la gândirea de "eu" la cea de "noi".
Nouă practici bazate pe tradiții ale înțelepciunii (anume conștientizarea de sine, scopul, mindfulness-ul, recunoștința, stăpânirea emoțiilor, bunătatea și compasiunea, bunăstarea holistică, comunitatea și viața intenționată) care ne pot ajuta să evoluăm pozitiv în lumea modernă.
Dacă aceste practici sunt repetate constant, Kothari spune că ele pot reconfigura căile neuronale și ne pot transforma modul în care percepem lumea.
Formarea obiceiurilor pentru mai mult succes
Majoritatea dorințelor și planurilor de Anul Nou eșuează, cu reușite de doar 8% când vine vorba de menținerea acestora. Eșecurile apar din cauza lipsei de claritate, a schimbărilor bruște, a lipsei de motivației sau a unui plan concret.
Pentru a schimba acest lucru, fondatorul Happiness Squad ne sugerează să începem cu pași mici, cu acțiuni de doar câteva minute, care să nu ne copleșească. Fiecare nou obicei trebuie legat de o rutină existentă, astfel încât să devină o parte naturală a zilei prin repetiție.
Pe lângă aceste ajustări, un sistem de responsabilitate este esențial. Implicarea prietenilor, familiei sau colegilor în proces poate adăuga un element de motivație și susținere, sporind șansele de succes. Crearea unor obiceiuri mici, dar constante, poate transforma complet modul în care îți atingi obiectivele, oferindu-ți un ritm sustenabil pentru schimbare.
Conștientizarea de sine duce la fericire
Auto-cunoașterea te ajută să înțelegi cum experiențele, valorile și mediul în care ai crescut te-au modelat, și îți oferă puterea de a identifica fricile care te fac să stagnezi. Observarea și recunoașterea acestor piedici îți permit să creezi un spațiu între stimul și răspuns, ceea ce face alegerile pe care le iei mai conștiente.
Această practică deschide calea către alte obiceiuri benefice, cum ar fi mindfulness-ul, recunoștința sau compasiunea. Auto-cunoașterea este primul pas în procesul de „reprogramare” a creierului, spune Kothari, pentru fericire și împlinire.
Găsește o motivație pentru drumul tău
Ultimul sfat pe care ni-l dă autorul este să ai un scop clar care îți reflectă valorile și care te ajută să-ți prioritizezi eforturile și să trăiești în armonie cu aspirațiile tale. Un fel de stea a Nordului, care să te ghideze când te simți pierdut sau înghețat în loc.
Adoptarea unei practici zilnice unde să îți aduci aminte de acest scop poate crea disciplină în rutina ta și te poate ajuta să rămâi concentrat chiar și în fața schimbărilor inevitabile ale vieții. Aceste intenții te ajută să să prioritizezi ce este important pe termen lung, în loc să cedezi tentațiilor imediate, iar astfel te asiguri că fiecare pas te apropie de viața pe care ți-o dorești cu adevărat.