Competiția este organizată la nivel internațional de EIT InnoEnergy, motorul pentru transformarea în energie durabilă la nivelul Europei. În România, InnoEnergy este reprezentat de hub-ul național format din următoarele companii: REPOM, în parteneriat cu Iceberg, Green Energy Cluster și PATRES, în calitate de organizatori ai competiției la nivel național.

Persoanele interesate să participe la evenimentul care se va desfășura online se pot înregistra pe platforma InnoEnergy, folosind acest link.

425 de companii în faza early stage, din 24 de țări ale Europei Centrale și de Est, s-au înscris la EIT InnoEnergy PowerUp! Challenge. Dintre acestea, 29 companii sunt din România. Competiția le oferă oportunitatea de a accesa investiții de ordinul milioanelor de euro și posibilitatea de a se alătura rețelei EIT InnoEnergy.

Aceste companii inovatoare pot beneficia de suport pentru îmbunătățirea și dezvoltarea produselor, proiecte pilot, strategii de comercializare, introducere pe piața internațională, extindere și oportunități suplimentare de finanțare. Vor fi finanțate cele mai promițătoare startup-uri, companii aflate în faza scale-up și IMM-uri din domeniul energetic din Europa Centrală și de Est.

Anul acesta se remarcă un număr record de înregistrări în competiție, respectiv 360 de startup-uri eligibile care concurează în țările de proveniență pentru titlul național Startup of the Year. În România au fost preselectate cinci startup-uri promițătoare, cu proiecte din domenii precum mobilitate electrică, noi concepte privind stațiile de încărcare electrică, contorizare inteligentă, hub inteligent de încălzire.

Acestea își vor prezenta proiectele în fața juriului, online, pe 22 mai, urmând ca un singur startup să fie selectat pentru faza internațională. Echipele care vor concura pentru titlul internațional PowerUp! Challenge au șansa de a câștiga premii financiare de până la 65.000 de euro și alte oferte valoroase de la parteneri-cheie precum: Amazon Web Services, Revolut sau SpeedUp Group.

„Am avut de luat o decizie pentru a continua evenimentul, în ciuda blocajului la nivel european generat de pandemia COVID-19”, spune CEO-ul InnoEnergy Central Europe, Jakub Miler. „Am decis să mergem înainte și am organizat totul online, într-o manieră sigură și responsabilă. Vrem să susținem în continuare proiectele inovatoare, ajutându-le să supraviețuiască, să se dezvolte și să prospere într-un moment în care perspectivele economice sunt destul de sumbre. În timp ce multe canale și surse de pe piață și-ar putea închide porțile pentru ele, noi, împreună cu sprijinul Institutului European de Inovație și Tehnologie, suntem aici pentru a-i ajuta, în continuare, pe antreprenorii inovatori, prin investiții financiare, know-how și parteneriate valoroase".

La rândul său, Ionuț Țața, directorul hub-ului local InnoEnergy, a adăugat: „În mod cert, toți avem nevoie de continuitate în această perioadă de incertitudine. Iar EIT InnoEnergy face exact acest lucru pentru startup-urile inovatoare și companiile din România. Suntem bucuroși să găzduim online finala națională a programului PowerUp! Challenge. "

Cele cinci companii din România care s-au calificat pentru finala națională PowerUp! Challenge își vor prezenta online proiectele pe data de 22 mai, începând cu ora 12:00 PM EEST. Orice persoană interesată se poate înscrie la evenimentul online aici. Un juriu format din trei experți va desemna compania finalistă la nivel național.

Decizia cu privire la data și locul desfășurării finalei internaționale va fi luată în perioada următoare, în funcție de restricțiile guvernamentale aplicate evenimentelor regionale.